Πλήρη στήριξη της πολιτικής πλατφόρμας Τατούλη από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 20/05/2011 / ΩΡΑ: 22:00
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: A-ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Πλήρη στήριξη του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του αλλά και στην διεκδίκηση περισσότερων παρείχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην δευτερολογία του μιλώντας σε φορείς του νομού Αργολίδας, ενώ παράλληλα αποδέχθηκε και την πρόσκληση του να παραστεί σε Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Αυτή η ανοιχτή διαβούλευση είναι σημαντική, πρώτα απ’ όλα, για να στηρίξουμε το νέο θεσμό του «Καλλικράτη» και όλες τις καινούργιες δομές που δημιουργούνται, που είναι στην αρχή, όπως πολύ σωστά είπε ο Περιφερειάρχης, κ. Πέτρος Τατούλης» σημείωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας με νόημα τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τον Καλλικράτη για τις νέες Περιφερειακές Διοικήσεις.

«Και εγώ έχω κάνει βουλευτής επαρχίας και, μάλιστα, έχω εκλεγεί έξι φορές στην επαρχία της Αχαΐας και ξέρω τι σημαίνει επαρχία και τι σημαίνει η σχέση με το κράτος. Η σχέση με το κράτος ήταν μια πελατειακή διεκδίκηση, συνήθως. Σπάνια κάθονταν οι τοπικοί φορείς να συζητήσουν μεταξύ τους και, συνήθως, το ζητούμενο ήταν ποιος έχει το καλύτερο μέσο και την καλύτερη πρόσβαση στο κεντρικό κράτος και πώς «εγώ θα ανταγωνιστώ τον διπλανό»» σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σαφώς σε φαινόμενα που δεν βοηθούν στην υγιή πολιτική ανάπτυξη του θεσμού.

«Εγώ θέλω κάποια στιγμή να δω ότι αυτό θα το κάνετε και χωρίς Πρωθυπουργό, χωρίς Υπουργό, ή τους τοπικούς Υπουργούς και βουλευτές» συνέχισε ο πρωθυπουργός  αφήνοντας σαφείς αιχμές για πρακτικές του παρελθόντος που και σήμερα αναπτύσσονται στην Περιφέρεια, για να καταλήξει «για να μπορέσουμε ακριβώς να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτή τη μεγαλύτερη αυτοδιαχείριση και απελευθέρωση των δυνάμεων».

«Εμείς βάζουμε πλάτη, η Πελοπόννησος του άδολου πατριωτισμού, με τις παραδόσεις της συνεννόησης και της συναίνεσης «, είχε σημειώσει νωρίτερα από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρουσιάζοντας την πολιτική πλατφόρμα της Περιφέρειας, ενώ ταυτόχρονα τοποθέτησε πολλά θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες που ο Καλλικράτης έχει παραχωρήσει στους νέους Περιφερειάρχες διεκδικώντας να διαχειρίζεται η Πελοπόννησος τα θέματα που την αφορούν τοπικά.

Ο κ. Τατούλης προχωρώντας στην τοποθέτηση του αυτή χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, να διαχειρίζεται το ΥΠΕΚΑ το χωροταξικό της Περιφέρειας, αλλά να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στην διαχείριση της υγείας των Πελοποννησίων χωρίς ο σχεδιασμός να γίνεται από τους παράγοντες και τα στελέχη της Περιφέρειας, αλλά κεντρικά από το Υπουργείο που δεν κατανοεί τα τοπικά προβλήματα.

«Θα συμφωνήσω και εγώ» σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Πέτρο Τατούλη, «νομίζω ότι το χωροταξικό θέμα που έθεσε ο Πέτρος Τατούλης είναι σωστό. Πρέπει να προχωρήσει αυτό και να δούμε πώς θα μεταφερθεί αυτή η αρμοδιότητα, όπως και πολλές άλλες. Θέλουμε και στο χώρο της υγείας, και της παιδείας, και της κοινωνικής πρόνοιας, να μεταφέρουμε αρμοδιότητες» κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «χρήσιμη» την πίεση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την αλλαγή νοοτροπιών και αντιλήψεων που δεν αλλάζουν εύκολα, και συμφώνησε με τον κ. Τατούλη στην ανάγκη για ειδικό αναπτυξιακό νόμο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου με ένα τοπικό fast track έργων, αλλά και στην προώθηση των αρμοδιοτήτων για το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια. «Θέλω να θυμίσω ότι εγώ με τον κ. Τατούλη, είχαμε πάρει πρωτοβουλίες σε σειρά θεμάτων, που τότε ήταν ταμπού, ενώ τώρα πια συζητούνται διεθνώς» συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα των ναρκωτικών.