Σχεδόν ομόφωνα εγκρίθηκε η εισήγηση για το αεροδρόμιο της Τρίπολης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/05/2011 / ΩΡΑ: 18:07
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Με αυξημένη πλειοψηφία εγκρίθηκε η εισήγηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη για τη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης σε μεικτό, εμπορευματικό και επιβατικό χαμηλού κόστους με αυτοχρηματοδότηση. Την εισήγηση υπερψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε υπέρ «της παράλληλης λειτουργίας του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης ως εμπορευματικό αεροδρόμιο και αεροδρόμιο χαμηλού κόστους πτήσεων, βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι αιρετές περιφερειακές αρχές και σε συμφωνία πάντοτε με τον ευρύτερο αναπτυξιακό προσανατολισμό της περιφέρειας Πελοποννήσου».

Η δημιουργία του πολιτικού αεροδρομίου της Τρίπολης κρίνεται απαραίτητη για την τουριστική ενίσχυση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην εισηγητική του τοποθέτηση, υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία αναπτυξιακού χαρακτήρα για το τουριστικό και αγροτικό προϊόν ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας στο Ναύπλιο ετέθη το ζήτημα και οι διαβεβαιώσεις οι οποίες δόθηκαν είναι προς την κατεύθυνση της τελικής απόφασης σε σύντομο χρονικό διάστημα από το αρμόδιο Υπουργείο για τη δημιουργία πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη.

Ο κ. Τατούλης επεσήμανε στο περιφερειακό συμβούλιο ότι και ως Υφυπουργός είχε εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση μετά από εντολή του τότε πρωθυπουργού, δυστυχώς όμως τότε οι συνθήκες δεν ευνοούσαν μια τέτοια εξέλιξη.
Η πρόταση που κατατίθεται τώρα ανέφερε ο κ. Τατούλης, αφορά τη δημιουργία μεικτού αεροδρομίου, στρατιωτικού, επιβατικού και εμπορευματικού, το οποίο θα δέχεται low cost πτήσεις, αλλά και charter. Για το σκοπό αυτό θα προκηρυχτεί από το αρμόδιο υπουργείο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός και θα υιοθετηθεί το μοντέλο της αυτοχρηματοδότησης. Το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να τοποθετηθεί θετικά για αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο της Περιφέρειας σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Σχετικά με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ο κ. Τατούλης υπογράμμισε με έμφαση ότι δεν πρόκειται να θιγεί και ότι η λειτουργία του αεροδρομίου στην Τρίπολη δεν θα έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά συμπληρωματικό. Άλλωστε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του 2003 προβλέπει την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και με αυτό του 2008 επιβεβαιώνεται η πρόθεση αυτή σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τατούλης επέστησε την προσοχή σε όσους δημιουργούν φοβίες στους πολίτες και σημείωσε ότι οι όποιες μικρονοητικές λογικές λειτουργούν προς όφελος του λαϊκισμού ορισμένων ομάδων.

Ο κ. Τατούλης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συναίνεση που επέδειξαν όλες οι παρατάξεις, επεσήμανε ότι το επόμενο βήμα της Περιφέρειας είναι η παρουσίαση σχεδίου δράσης για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και της ανάπτυξης του τομέα της κρουαζιέρας, ιδιαίτερα σημαντικού πόλου τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας. Το επόμενο χρονικό διάστημα, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Νικητιάδη για τη μελέτη των σχετικών υποδομών για τις κρουαζιέρες.

Στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο, και τη γενική γραμματέα του υπουργείου κα Μενδώνη, αποφασίστηκε η υλοποίηση ολόκληρου του προγράμματός μας με overbooking της τάξης του 120 % ανέφερε στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημειώνοντας ότι ο τρόπος λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποτελεί μεγάλο βαρίδι στις προσπάθειες της Αιρετής Περιφέρειας, η οποία με μεθοδικότητα και πολύ προσπάθεια έχει εξασφαλίσει τριπλάσιο αριθμό οδικών υποδομών. Στόχο μας αποτελεί η δημιουργία ενός τοπικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος Jessica υπογράμμισε ο κ. Τατούλης και καταλήγοντας ανέφερε ότι ήδη η Περιφέρεια είναι έτοιμη από 1η Ιουλίου που θα πάρει το ΕΣΠΑ να κινηθεί με διαδικασίες fast track πάνω σε όλα τα προβλεπόμενα ζητήματα.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, αφού χαρακτήρισε ως άστοχες τις παρεμβάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου βάζει γερές πλάτες για να βγει η χώρα από την κρίση. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι μετά από ενέργειες που έχουν γίνει, υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τη δημιουργία μεικτού αεροδρομίου στην Τρίπολη. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο μόχλευσης για την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατέληξε ο Περιφερειάρχης.