Συνάντηση Πέτρου Τατούλη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολούθησης του ΕΣΠΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/05/2011 / ΩΡΑ: 18:09
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Με την κοινή διαπίστωση ότι «η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου» και πρέπει όλοι οι παράγοντες να κινηθούν με τόλμη, αντισυμβατικότητα και σύνεση στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ και της επίτευξης των στόχων του μνημονίου «έκλεισε» η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με κύριο θέμα της την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων στην Πελοπόννησο εν όψει της μεταβίβασης της σχετικής αρμοδιότητας από 1η Ιουλίου από την αποκεντρωμένη διοίκηση στην αιρετή Περιφέρεια.

Εκτός του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη συμμετείχαν στη σύσκεψη ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Νίκος Χρυσάνθου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργος Περουλάκης, ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάσος Σκούρας, οι αντιπεριφερειάρχες κκ. Νικολάκου και Πουλάς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Τατούλης εξέφρασε την άποψή του ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να αισιοδοξούν ορισμένοι για την πορεία απορρόφησης του προγράμματος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι με την ανάληψη της ευθύνης από την αιρετή περιφέρεια και την αλλαγή βηματισμού οι στόχοι στο τέλος θα υλοποιηθούν. «Είμαστε σε κατάσταση πολέμου- τόνισε ο κ. Τατούλης μεταξύ άλλων- και δεν πρέπει ούτε να παρασυρόμαστε από την προσωπική ευφορία ορισμένων που δεν κατανοούν το βάρος της ευθύνης τους, αλλά επιφανειακά αντιμετωπίζουν τα πράγματα, ούτε επιτρέπεται να μην τολμούμε να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια».

Με τη διαπίστωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου ότι καταγράφεται μια σημαντική αναντιστοιχία κατά την εκτέλεση του ΕΣΠΑ ανάμεσα στις εντάξεις, τις νομικές δεσμεύσεις και τις πληρωμές συμφώνησαν όλοι οι συνομιλητές του, όπως επίσης αποδέχτηκαν την άποψή του ότι σημασία δεν έχει απλώς η απορρόφηση, αλλά το αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και η δυνατότητα μόχλευσης των ιδιωτικών κεφαλαίων. «Ας μην ξεχνούμε ότι οι αστικές αναπλάσεις που επιχειρήθηκαν μέσω Jessica δεν βρήκαν μεγάλο ενδιαφέρον και κυρίως μόχλευσαν μηδαμινούς πόρους και είχαν το μίνιμουμ της απόδοσης του πόρου αυτού πίσω στις κοινωνίες που φιλοξένησαν τα έργα αυτά», επεσήμανε ο κ. Τατούλης.

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι έχει χαθεί κρίσιμος χρόνος και ότι ακόμη και ο επόμενος μήνας μέχρι την ανάληψη της ευθύνης από την αιρετή Περιφέρεια είναι εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για τη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Ως πρώτο βήμα με την ανάληψη της αρμοδιότητας έθεσε το ζήτημα του «ξεκαθαρίσματος» των έργων που έχουν ενταχθεί μεν, οι αδυναμίες τους ωστόσο είναι τέτοιες που δεν πρόκειται να προχωρήσουν. Αναφορικά με τους αναπορρόφητους πόρους του ΕΣΠΑ, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι είναι σε εξαιρετικά καλή συνεργασία με τους δύο αιρετούς Περιφερειάρχες του ΔΕΠΙΝ, προκειμένου πολύ γρήγορα να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να δημιουργήσουν μικρά τοπικά Jessica με στόχο την δέσμευση κοινοτικών πόρων με παράλληλη μόχλευση της ιδιωτικής οικονομίας.

Μεγάλη βαρύτητα έδωσε ο κ. Τατούλης στο ζήτημα της Τεχνικής Βοήθειας, την ενίσχυση της οποίας ζήτησε, με στόχο να αναπτύξει δυο ακόμη σημαντικά βοηθητικά εργαλεία, τον σύμβουλο ωρίμανσης έργων και τον σύμβουλο κινητικότητας του ΕΣΠΑ, ένα είδος fast truck όπως το ονόμασε, χωρίς το οποίο οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επέστησε την προσοχή των συμμετεχόντων στη δυνατότητα που έχουν πλέον οι ελληνικές περιφέρειες να διαπραγματεύονται μόνες τους με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ενημέρωσε ότι ήδη οι επαφές της Πελοποννήσου με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσουν πολύ σύντομα να αποδίδουν. Αναφορικά με την επόμενη προγραμματική περίοδο, ο κ. Τατούλης διευκρίνισε ότι οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν τον κεντρικότερο ρόλο στη διαπραγμάτευση, αφού και πληρέστερη εικόνα διαθέτουν, αλλά και εκτός της δυστυχούς δημοσιονομικής εικόνας της χώρας βρίσκονται σε επίπεδο αξιοπιστίας και φερεγγυότητας. «Θα απαιτήσουμε ειδικό περιφερειακό πρόγραμμα, εναρμονισμένο με τις εξειδικευμένες ανάγκες και τον συγκεκριμένο αναπτυξιακό μας σχεδιασμό, που παράλληλα θα εξασφαλίζει μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι απλώς ποσοστά και απορροφήσεις», κατέληξε ο κ. Περιφερειάρχης.

Αναφορικά με το Jessica, ο κ. Τατούλης τόνισε επιπλέον ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια στροφή στην ίδια τη φιλοσοφία του προγράμματος, προκειμένου να είναι και πιο χρήσιμο, αλλά και πιο αποδοτικό για τα ελληνικά δεδομένα. Συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι τα προγράμματα αστικών αναπλάσεων μπορούν να γίνουν εξαιρετικά αποτελεσματικά στις αναπλάσεις των ΧΑΔΑ, δημιουργώντας και πόρο για την οικονομία, και προϋποθέσεις αειφορίας και ισχυροποίηση της κοινωνικής συνοχής.

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους απέναντι στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο οποίος αναλυτικά αναφέρθηκε στις ενέργειες, στα χρονοδιαγράμματα και την συνολική πολιτική που έχει η αιρετή περιφέρεια πάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, λύση που και η κυβέρνηση μέσω της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής έχει αποδεχτεί και στηρίζει.