Τρίπολη: Ο Παναγιώτης Ρήγας παρουσίασε το νέο επενδυτικό νόμο – Express.gr

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/05/2011 / ΩΡΑ: 09:53
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Τον νέο επενδυτικό – αναπτυξιακό νόμο παρουσίασε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Ρήγας, σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας όπου ήταν κεντρικός ομιλητής μαζί με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.

Ο υφυπουργός μιλώντας σε επιχειρηματίες της Πελοποννήσου ανέφερε ότι ο αναπτυξιακός νόμος από μόνος του δεν είναι πανάκεια. Ούτε είναι το μαγικό ραβδάκι που θα ανατρέψει μία κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα. Σημείωσε όμως, πως »είναι ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, που μαζί με όλες τις άλλες πρωτοβουλίες που παίρνονται, αλλά κυρίως με την προσπάθεια ανατροπής ενός κακού επενδυτικού κλίματος, μπορεί να μας δώσει θετικά αποτελέσματα».

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην ομιλία του ανέφερε πως ο αναπτυξιακός νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί για πρώτη φορά και μετά από αποτυχημένες προσπάθειες των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, ουσιαστικά σταματάει να είναι επιδοτικός νόμος, καθώς δημιουργεί καινούργια κίνητρα μέσα από ένα ενδιαφέρον καθεστώς φοροαπαλλαγών.

»Θεωρώ -πρόσθεσε- ότι το μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη μόχλευση της οικονομίας ή γι’ αυτό που πολλές φορές κρίνεται, αδόκιμα, ως επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι ο αναπτυξιακός νόμος. Ουσιαστικά, σε περίοδο κρίσης όπως η σημερινή, μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη μόχλευση της οικονομίας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να φύγει από τις συνθήκες του στάσιμου πληθωρισμού».

Ο κ. Τατούλης επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αγαστή συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και της αιρετής περιφέρειας και ως προς τη μεθόδευση της υποβολής των επιχειρηματικών σχεδίων, αλλά και ως προς την αξιολόγηση και την επιλογή.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι, »θα ήθελα επίσης να σας παρακαλέσω, να τελειώσει γρήγορα αυτή η ιστορία αξιολόγησης των εν εκκρεμότητι επενδυτικών σχεδίων του προηγούμενου νόμου. Ακόμα και της ιδιομορφίας των πυρόπληκτων. Βρισκόμαστε αρκετά χρόνια μετά το νόμο για τα πυρόπληκτα και εκκρεμούν αυτή τη στιγμή γύρω στα 195 επιχειρηματικά σχέδια».

Ο κ. Τατούλης για το ζήτημα αυτό επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση λέγοντας πως, »η καθυστέρηση είναι τεράστια και η ευθύνη είναι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Και θέλω ευθαρσώς να το πω. Είναι ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να έχουν υλοποιηθεί και να έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές επενδύσεις και να μην έχουν προχωρήσει. Πρέπει να τελειώνουμε».

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι ο υφυπουργός Παναγιώτης Ρήγας με δήλωσή του αναφέρθηκε στην δημιουργία βιομηχανικού πάρκου στη Μεγαλόπολη για το οποίο είπε ότι έχει συναντηθεί για το θέμα αυτό με το δήμαρχο Μεγαλόπολης Παναγιώτη Μπούρα και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννη Μπουντρούκα και συμπλήρωσε, »μέσα στην εβδομάδα ολοκληρώνεται η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν με το Επιμελητήριο Αρκαδίας και το δήμο Μεγαλόπολης οι διαδικασίες για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο βιομηχανικό πάρκο που θα στεγάσει την επιχειρηματικότητα η οποία γνωρίζω ότι μετά και τη δημιουργία περιοχών Natura και τον χαρακτηρισμό αρκετά μεγάλων εκτάσεων γης μεγάλης παραγωγικότητας δεν έχουν χώρο. Το επιχειρηματικό πάρκο λοιπόν είναι αναγκαίο».

μέσω Τρίπολη: Ο Παναγιώτης Ρήγας παρουσίασε το νέο επενδυτικό νόμο – Express.gr.