Περιφερειακή συνείδηση και κοινωνική συνοχή ως προδιαγραφές για τη σύσταση σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18/07/2011 / ΩΡΑ: 17:45
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Περιφερειακή συνείδηση και κοινωνική συνοχή ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ Πέτρος Τατούλης κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής για τη σύσταση σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος κατά μήκος του οδικού άξονα Τριπόλεως – Καλαμάτας, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011.

Ο κ. Τατούλης, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την επαναφορά ενός τόσο σημαντικού ζητήματος, το οποίο κατά το παρελθόν προσεγγίστηκε ατελέσφορα, τόνισε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες τόσο των κρατουμένων, όσο και των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Η λειτουργία ενός τέτοιου καταστήματος, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, θα πρέπει να συνδέει τη σωφρονιστική πολιτική με το νομικό πολιτισμό και να εδράζεται πάνω σε ευρεία κοινωνική αποδοχή.

Στην επιτροπή αυτή, η οποία σύμφωνα με τον κ. Τατούλη έχει ως σκοπό τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την κοινωνική αποδοχή του σωφρονιστικού καταστήματος και όχι τον καθορισμό της τοποθεσίας, έλαβαν μέρος ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, οι Δήμαρχοι Τριπόλεως, Καλαμάτας και Μεγαλόπολης, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Τριπόλεως και Καλαμάτας, καθώς και οι εργαζόμενοι στις δικαστικές φυλακές Τριπόλεως. Τα μέλη της επιτροπής, αφού εξέθεσαν τις απόψεις τους, συμφώνησαν στην κατάθεση προτάσεων εκ μέρους τους προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση, για σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με την αποδοχή της κοινωνίας.

Ο κ. Τατούλης κλείνοντας τη σύσκεψη εξήρε τη στάση της εκκλησίας, η οποία υπήρξε πάντοτε παρούσα ανεξαρτήτως των συνθηκών κράτησης, και σημείωσε με έμφαση ότι θα πρέπει όλοι να πάψουν να σκέφτονται τοπικιστικά, αλλά περιφερειακά με πνεύμα αλληλεγγύης. Πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να είναι η υποστήριξη της νέας υποδομής ως εξέλιξη ποιότητας του σωφρονιστικού συστήματος της Περιφέρειας, στηρίζοντας το σχεδιασμό της επικράτειας και εν τέλει δείχνοντας το δρόμο διαλόγου και αλληλεγγύης στην τόσο κρίσιμη αυτή στιγμή που βρίσκεται η χώρα.