Τι είναι το «ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»;

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 06/09/2011 / ΩΡΑ: 19:27
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: A-ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Καλάθι προϊόντων Περιφέρειας Πελοποννήσου , είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών προϊόντων της περιοχής, τα οποία καλλιεργούνται παραδοσιακά, αναδεικνύουν την ταυτότητα της περιοχής, έχουν ισχυρή φήμη και μπορούν ν’ αποτελέσουν πόλο έλξης και την «αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη της περιοχής.

Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει:
• Να παράγονται σε κρίσιμες ποσότητες
• Να συνδέονται με το διατροφικό πρότυπο της περιοχής
• Να είναι βιώσιμα
• Να έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό ή να καλύπτουν επισιτιστικές ανάγκες τόσο της περιοχής όσο και της χώρας

Στόχος του καλαθιού
Ο στόχος του καλαθιού προϊόντων Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι;
• Η προώθηση των προϊόντων άριστης ποιότητας, με ταυτότητα Περιφέρειας
• Η βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
• Η ανάδειξη της περιοχής
• Η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης (βιολογική καλλιέργεια, ολοκληρωμένη διαχείριση, ΠΟΠ, ΠΓΕ, παραδοσιακά προϊόντα)

ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΝΕΑ ΠΤΥΧΕΣ
1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
2. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ
3. ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
4. Η ΙΔΡΥΣΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ
5. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
6. ΔΟΜΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ (Αξιοποίηση κτηνιάτρων και Γεωπόνων των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, της Περιφέρειας, των Δήμων)
7. ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΗΣ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
8. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
9. ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Το καλάθι των προϊόντων της Πελοποννήσου δεν θ’ αποτελείται μόνο από προϊόντα, αποτελείται κυρίως από ενεργητικές πολιτικές που επιχειρούν να ανασυγκροτήσουν την αγροτική οικονομία και να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα.
Προτεραιότητά μας είναι να επενδύσουμε στην ιδιαιτερότητα των προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να αναδείξουμε τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων
• Ελαιόλαδο (ΠΟΠ Καλαμάτα, ΠΟΠ Λακωνίας, ΠΓΕ Λακωνίας, Πετρίνας, Κρεοκεών Φοινικίου, Αργολίδας)
• Ελιές καλαμών
• Οίνοι (Αγιωργίτικο Νεμέας, Μοσχοφίλερο Μαντινείας,Μονεμβασιά -Μαλβαζία)
• Σταφίδα (Κορινθιακή, Σουλτανίνα)
• Εσπεριδοειδή και παράγωγα ηδύποτα (λικέρ)
• Σύκα
• Μήλα Τριπόλεως (Πιλαφά – Ντελίσιους)
• Καρπούζι Μεσσηνίας
• Κηπευτικά θερμοκηπίου (τομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες)
• Σκόρδα Τρίπολης
• Όσπρια (Φάβα Φενεού, Φακές)
• Πατάτες
• Αρωματικά φυτά (Ταϋγετος, Πάρνωνας, Μαίναλο, κλπ)
• Τυρί Φέτα ΠΟΠ, Σφέλα, Ταλαγάνι Μεσσηνίας
• Μέλι (Μαινάλου ΠΟΠ, Ταϋγετος, κλπ)
• Aιγοπρόβειο κρέας
• Κατσικάκι Ταϋγέτου – σύγκλινο Μάνης
• Βόειο κρέας
• Χοίρειο κρέας
• Σηροτροφία
• Ψάρια
• Ζυμαρικά Πελοποννήσου
• Επιτραπέζια σταφύλια (φράουλα, σουλτανίνα)
• Αγκινάρα Ιρίων, Αγριαγκινάρα Μικρομάνης
• Μελιτζάνα Τακώνικη (Λεωνίδιο)

Αναλυτικότερα:
• Ελαιόλαδο (ΠΟΠ Καλαμάτα).
Προτείνεται διότι είναι αναγνωρίσιμο, φημισμένο παγκοσμίως, εξαιρετικό extraπαρθένο, αρίστης ποιότητας. Παράγεται από την εξαιρετική ποικιλία «Κορωνέικη» και αποτελεί brand name.

• Ελιές καλαμών
Θεωρείται διεθνώς η καλύτερη επιτραπέζια ποικιλία, με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, σκούρο μαύρο χρώμα και ισχυρό όνομα

• Οίνοι (Αγιωργίτικο Νεμέας, Μοσχοφίλερο Μαντινείας, Μονεμβασιά-Μαλβαζία)
Έχουμε 3 ζώνες ΠΟΠ (Νεμέα, Μαντινεία, Μονεμβασιά-Μαλβαζία), εκ των οποίων στις δυο από αυτές καλλιεργούνται οι δύο από τις τέσσερις γηγενείς τοποποικιλίες-πρεσβευτές, το Αγιωργίτικο Νεμέας και το Μοσχοφίλερο Μαντινείας.
Επί πλέον στην Περιφέρεια υπάρχουν αμπελοτόπια όπου παράγονται εξαιρετικής ποιότητας οίνοι ΠΓΕ (Μεσσηνιακός, Τριφυλιακός, Λακωνικός, Αργολίδας, Κορινθιακός, Αρκαδικός και Πυλίας).
Παράγεται επίσης και ο διαμερισματικός Πελοποννησιακός σε επίπεδο Περιφέρειας.
Η Περιφέρεια αποτελεί ένα εξαιρετικό προορισμό για οινοτουρισμό (δρόμοι κρασιού), όπου ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τους ορεινούς και μη αμπελώνες, να γευτεί τους αρίστης ποιότητας οίνους συνοδευόμενους με τα τοπικά εδέσματα.
Υπάρχουν υποδομές και οργανωμένα οινοποιεία με σύγχρονη τεχνολογία, όπου παλαιώνονται οι οίνοι, οινοποιεία οι οίνοι των οποίων φέρουν πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

• Σταφίδα (Κορινθιακή, Σουλτανίνα)
Η σουλτανίνα εξάγεται σε πολλές χώρες, είναι λευκή ποικιλία χωρίς σπέρματα, με μια μοναδική τεχνική καλ/γειας στην περιοχή της Κορινθίας με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και είναι διεθνούς φήμης.
Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα καλλιεργείται μόνο στην Πελοπόννησο με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, εξαιρετικής ποιότητας προϊόν και είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της Πελοποννήσου

• Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή, πορτοκάλια, μανταρίνια της Αργολίδας και της Λακωνίας και τα λεμόνια της Κορινθίας με τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους έχουν κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού και κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, είναι αναγνωρίσιμα και φημισμένα τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά

• Σύκα
Τα σύκα Καλαμών είναι πασίγνωστα διεθνώς για την ποιότητά τους, καλλιεργούνται μόνο στην περιοχή της Καλαμάτας και της Λακωνίας είναι στο σύνολό τους εξαγώγιμα.

• Μήλα Τριπόλεως (Πιλαφά)
Παράγονται στην Αρκαδία, είναι προϊόν ΠΟΠ, εξαιρετικής ποιότητας, φημισμένα με χαρακτηριστικό άρωμα που το αναδεικνύουν οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

• Καρπούζι Μεσσηνίας
Προϊόν υπερπρώιμο εξαιρετικής ποιότητας, με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που παράγεται με μια μοναδική διεθνώς τεχνική καλλιέργειας.
Το πιο πρώιμο καρπούζι στην Ευρώπη, με εξαγωγές στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης, με ενσωματωμένη φιλοπεριβαλλοντική μέριμνα.

• Κηπευτικά θερμοκηπίου (τομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες)
Η Περιφέρειά μας αποτελεί το δεύτερο κέντρο θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας μετά την Κρήτη, με κυριώτερες καλ/γειες τομάτα, αγγούρι, πιπεριά και φασολάκι.
Τα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, πιστοποιημένα, ασφαλή προωθούνται στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Ο κλάδος παρουσιάζει ενδιαφέρον και έχει δυναμική.

• Πατάτες
Οι πατάτες της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας είναι εξαιρετικής ποιότητας, πρώιμες με εξαγωγικό προσανατολισμό.

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
 Ρύζι
Περιοχές: στον κάμπο της Μεσσήνης και του Έλους Λακωνίας.
Στόχος: 3.000 στρέμματα την επόμενη παραγωγική περίοδο στον κάμπο της Μεσσήνης. Σταθερή αύξηση 1.000 στρέμματα την επόμενη πενταετία για κάθε περιοχή.
Σημείωση: Η Δ/νση Γεωργίας Μεσσηνίας αναλαμβάνει την ευθύνη να προσδιορίσει τις εκτάσεις, την περιοχή, να προτείνει έργα υποστήριξης και κυρίως να ενεργοποιήσει τους παραγωγούς που από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο θα δραστηριοποιηθούν στην καλλιέργεια του ρυζιού.

 Θερμοκηπιακές καλλιέργειες
1. περιοχές – τομείς
Οπωροκηπευτικά στην Τριφυλλία.
Στόχος: η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 300 στρέμματα ανά έτος την επόμενη πενταετία.
2.Δημιουργία θυλάκων θερμοκηπιακών καλλιεργειών στη Σκάλα Λακωνίας, Νεάπολη, Λεωνίδιο, Κορινθία και Αργολικό Πεδίο

 Φράουλα
Εγκατάσταση παραγωγής φράουλας σε κατάλληλες εκτάσεις στον κάμπο της Μεσσήνης και της Σκάλας Λακωνίας.
Στόχος: 1.200 στρέμματα μέχρι το 2013 με συνεχή αύξηση κάθε χρόνο.

 Μήλα-αχλάδια
Επέκταση των καλλιεργειών στο οροπέδιο της Τρίπολης και ημιορεινές περιοχές Κορινθίας-Μεσσηνίας-Λακωνίας.

 Επιτραπέζια σταφύλια
Αξιοποίηση κατάλληλων εδαφών για νέες εγκαταστάσεις αμπελώνων σε Μεσσηνία-Λακωνία.

 Μανιτάρια
Υποκίνηση κυρίως νέων αγροτών για ένταξη στεγασμένων καλλιεργειών μανιταριών στα σχέδια βελτίωσης σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας.

 Καλλιέργεια αρωματικών και θεραπευτικών φυτών
Ρίγανη, αλόη, τσάι: προσφέρονται για την καλλιέργεια θυλάκων στις περιοχές Ερμιονίδας, Μονεμβασιάς, Μάνης, Πυλίας, Ταϋγέτου.
Κυρίως μπορούν να αξιοποιηθούν ορεινές περιοχές και άγονα εδάφη.
Η καλλιέργεια συνδυάζεται με τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων.

 Μέλι
Στόχος: τριπλασιασμός της παραγωγής στην Πελοπόννησο την επόμενη πενταετία.
Αξιοποίηση της έρευνας για την ποιότητα και την συσκευασία του μελιού.
Σύσταση ομάδας παραγωγών για την προώθησή του σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

 Κάστανο
Επέκταση καλλιέργειας σε Πάρνωνα και Ταϋγετο.
Νέες καλλιέργειες στην ορεινή Μεσσηνία και Κορινθία.
Δημιουργία Ομάδας Παραγωγών και μεταποιητικών μονάδων.

 Ρόδια
1. Ενίσχυση καλλιέργειας επιτραπέζιου ροδιού στην Ερμιονίδα.
2.Οργάνωση μονάδων παραγωγής ροδιού για χυμοποίηση σε Κορινθία, Αργολίδα, Παραλιακή Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία.

 Σαλιγκάρια
Με προσοχή μπορούν να αναπτυχθούν μονάδες και να ενταχθούν νέοι αγρότες για την δημιουργία μονάδων σαλιγκαριών και να αξιοποιηθούν με αυτό τον τρόπο μικροί γεωργικοί κλήροι.

 Κτηνοτροφία
Ενίσχυση της ορεινής και ημιορεινής εκτατικής κτηνοτροφίας για την υποστήριξη των τοπικών προϊόντων σφέλας και φέτας.

Στόχος: 1. Η ενίσχυση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, κοπαδιών και μονάδων με στόχο την επάρκεια της Περιφέρειας σε αιγοπρόβειο, γάλα, κρέας και τυρί. 2. Ο ορισμός εκτεταμένων ζωνών βιολογικής κτηνοτροφίας.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Η χρηματοδότηση του καλαθιού μπορεί να γίνει :
• Από το πρόγραμμα Αγροτικής Αν/ξης 2007-2013
 Μέτρο 121 εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων
 Μέτρο 123 προστιθέμενη αξία των γεωργικών και
δασοκομικών προϊόντων
 Μέτρα του άξονα 3
 Μέτρα του άξονα 4 κλπ
• Από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο
• Από πόρους της νέας ΚΑΠ
• Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Η ίδρυση του δημοπρατηρίου αποτελεί υποχρεωτική δομή για την προώθηση των προϊόντων και η πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπακούει στη λογική της διαπεριφερειακής συνεργασίας με την Αττική και τη Δυτική Ελλάδα προς το παρόν.

Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι και η διαχείριση των υδάτινων πόρων, με την κατασκευή υποδομών που συνάδουν απόλυτα με την αναπτυξιακή πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αγροτική οικονομία, όπως το Μηναγιώτικο φράγμα, το φράγμα του Τάνου και το αρδευτικό του Φαλάνθου , αντίθετα με τα αποτυχημένα παραδείγματα της Τάκας, του Αναβάλου και της Κανδήλας.

Το Σεπτέμβρη θα γίνει ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για συζήτηση και διαβούλευση για την αγροτοδιατροφική σύμπραξη που θεωρούμε βασικότατη συνιστώσα για το σχεδιασμό της αγροτικής οικονομίας.

Απαιτείται επίσης ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, όχι αποκλειστικά σε αριθμό, αλλά όσον αφορά την τεχνογνωσία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το υπάρχον επιστημονικό προσωπικό.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει την πρόθεση να συγχρηματοδοτήσει ερευνητικό κέντρο το οποίο θα έχει ως αντικείμενο τη δυνατότητα για συγκεκριμένα αποτελέσματα στους τομείς των φαρμάκων, της δημόσιας υγείας και της δυνατότητας για παραγόμενα προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας.

Επικουρικές δομές προς το Καλάθι Πελοποννησιακών προϊόντων θα είναι ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Πελοποννήσου, τα αεροδρόμια της Τρίπολης και της Καλαμάτας, όπως επίσης και τα λιμάνια.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επειδή θεωρεί τον πρωτογενή τομέα το σημαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής μας οικονομίας, από το τεχνικό πρόγραμμα του 2012 θα διαθέσει το 20 % για την ανάπτυξη του τομέα αυτού. Επειδή θεωρούμε την 5η Προγραμματική περίοδο, περίοδο ευθύνης από το νέο αναπτυξιακό νόμο θα παρέχεται η δυνατότητα για σύγχρονες καθετοποιημένες αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, τέλος, εκτιμά τη λογική των επιδοτήσεων ξεπερασμένη και αντίθετα θα ενισχύσει τα επενδυτικά επιχειρηματικά πλάνα του αγροτικού τομέα, ο οποίος κατέχει σπουδαία θέση για εμάς.