Ο Περιφερειάρχης στις εργασίες του συνεδρίου «Οχυρωματική αρχιτεκτονική στην Πελοπόννησο (5ος -15ος αιώνας)»

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 05/10/2011 / ΩΡΑ: 12:49
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: A-ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΟΛΥΜΕΣΑ

Τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Οχυρωματική αρχιτεκτονική στην Πελοπόννησο (5ος -15ος αιώνας)»,  στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Λουτρακίου, χαιρέτησε με ομιλία του την Παρασκευή το βράδυ, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Τις εργασίες της πρώτης μέρας του Συνεδρίου, παρακολούθησαν επίσης, ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΤ, Μαρία Βλαζάκη, ο έφορος της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ. Αθανασούλης, κ.α.

Το Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η 25η ΕΒΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, με στόχο να αποτελέσει το έναυσμα για ουσιαστικό διάλογο που θα αναδείξει στην επιστημονική κοινότητα την ανάγκη εμβάθυνσης της έρευνας για την οχυρωματική και ταυτόχρονα να συμβάλει στην προβολή στο ευρύ κοινό του μοναδικού μνημειακού πλούτου των κάστρων της Πελοποννήσου.

Στο Διεθνές Συνέδριο, «Οχυρωματική αρχιτεκτονική στην Πελοπόννησο (5ος -15ος αιώνας)», συμμετείχαν 41 σύνεδροι, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και ιστορικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εισηγητές ανέπτυξαν θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος για την βυζαντινή οχυρωματική, για το πέρασμα από την αρχαιότητα στους μέσους χρόνους για τη δυτική οχυρωματική και την επιρροή της στο Βυζάντιο και την Πελοπόννησο ειδικότερα, καθώς και για τις εξελίξεις που επέφερε η ανάπτυξη του πυροβολικού.