Το τραπεζικό σύστημα είναι σε κατάρρευση. Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας δεν είναι λύση, αν και δεν βλέπω εκλογές

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/10/2011 / ΩΡΑ: 21:20
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: A-ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Το τραπεζικό σύστημα είναι σε κατάρρευση

«Μετά την κρατικοποίηση της Proton το τραπεζικό σύστημα στη χώρα φαίνεται ότι καταρρέει» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σχολιάζοντας τις οικονομικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη με αντικείμενο τα έργα στην Μεσσηνία, με την συμμετοχή του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου, του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, του Δημάρχου Μεσσήνης κ. Ευσταθίου Αναστασόπουλου και του Προϊσταμένου της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Αναστασίου Σκούρα.

Το 2012 η Περιφέρεια θα μπορεί να καλύψει μόνο λειτουργικές και μισθολογικές ανάγκες

Αναφερόμενος δε στους ΚΑΠ για τον επόμενο χρόνο, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι «θα είναι πάνω από 50 % μειωμένοι και η Περιφέρεια θα μπορεί να καλύψει μόνο λειτουργικές και μισθολογικές ανάγκες αφήνοντας ως βασικό πόρο ανάπτυξης την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ». Σε ένα τέτοιο οικονομικό τοπίο υπογράμμισε ο κ. Τατούλης «η νέα λογική αυτοχρηματοδότησης των σημαντικών έργων που πρέπει να γίνουν στην Περιφέρεια είναι ο μόνος δρόμος προσέλκυση επενδύσεων».  Ο κ Τατούλης υπογράμμισε ωστόσο ότι παρά τις άσχημες αυτές εξελίξεις και το γενικότερο κλίμα «η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην παρούσα κατάσταση θα παλέψει μέχρι τέλους».

«Λύση για μας είναι να μετατραπούμε σε ειδική οικονομική ζώνη» προσέθεσε ο Περιφερειάρχης  τονίζοντας ότι «επενδύσεις θα γίνουν όταν οι αποφάσεις θα παίρνονται fast track».

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας δεν είναι λύση, αν και δεν βλέπω εκλογές

Το βασικότερο πρόβλημα, ανέφερε στην συνέχεια ο Πέτρος Τατούλης, είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας. «Δεν μπορεί σε συνθήκες κρίσης να δώσει λύση, εφόσον στις προηγούμενες καλύτερες συνθήκες, είναι αυτό που δημιούργησε το πρόβλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει πλέον να σταματήσει το παραμύθι, η χώρα είναι σε διάλυση».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθάρισε ότι «Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας δεν είναι λύση. Η Βουλή των Ελλήνων δεν μπορεί να δώσει λύση. Δεν έχουν ιδέες, δεν έχουν απόψεις δεν παίρνουν αποφάσεις, αν και δεν βλέπω εκλογές στο άμεσο μέλλον».

Υπεγράφησαν προεγκρίσεις  για έργα σε Καλαμάτα, Μεσσήνη, Δροσιά, Κουρτάκι, Βλάση και Αγίους Αποστόλους

Ο κ. Τατούλης υπέγραψε την προέγκριση δημοπράτησης των έργων της Πλατείας της Καλαμάτας, της ύδρευσης του Δήμου Μεσσήνης, της ΔΕΥΑ Μεσσήνης και του δρόμου Δροσιά – Κουρτάκι – Βλάση – Άγιοι Απόστολοι.

Προετοιμάζονται επίσης, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η είσοδος της Κορώνης, το τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι του δρόμου Ριζόμυλος – Κορώνη, ο δρόμος Μεσσήνη – Βαλύρα, ο δρόμος Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη, το ορεινό οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου και ο οδικός άξονας Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι. Πρόοδος υπάρχει και στο έργο του κόμβου του αεροδρομίου και του δρόμου του Ασπροχώματος. Συζητήθηκαν επίσης η συνέχιση των έργων στο Ανδρομονάστηρο, το έργο της Σαμαρίνας και ο οδικός άξονας Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη.

Για την περιοχή της Μάνης, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι ο οδικός άξονα Γερολιμένα – Στούπα – Καρδαμύλη να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την περιοχή και βρίσκεται ήδη υπό εξέταση.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε τέλος στην υδροδότηση της περιοχής της Μάνης και της Μεσσήνης από τον Άγιο Φλώρο.

 

Απαραίτητη η αλλαγή του μοντέλου των επενδύσεων για την αναγέννηση του τόπου

Ο κ. Τατούλης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση της χώρας και ζήτησε γρήγορες διαδικασίες ωρίμανσης των μελετών των έργων που δύναται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, ενώ τόνισε ακόμα ότι είναι πλέον απαραίτητη η αλλαγή του μοντέλου για την αναγέννηση του τόπου.

Χαρακτήρισε την πόλη της Καλαμάτας, πόλη σημαία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τόνισε ότι οι αναπλάσεις που θα γίνουν, θα πρέπει να υπακούουν στη λογική της ανταποδοτικότητας οφελών στην κοινωνία, αλλά και να μοχλεύουν την τοπική οικονομία. Για την πόλη της Καλαμάτας ο κ. Τατούλης επέστησε την προσοχή στο σύστημα ύδρευσης το οποίο παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.

Ο κ. Λαμπρόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην αποσταθεροποίηση του διεθνούς περιβάλλοντος της Ελλάδος και στις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει για όλη την περιοχή, έθιξε συνολικά τα ζητήματα ανάπτυξης της Μεσσηνίας και επίλυσης των υφισταμένων προβλημάτων.

Ο κ. Νίκας, αφού αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν το Δήμο Καλαμάτας, κάλεσε τον Περιφερειάρχη σε ειδική σύσκεψη που θα γίνει στην Καλαμάτα με αντικείμενο το στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της πόλης. Ο κ. Αναστασόπουλος από την πλευρά του αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Μεσσήνης και στις εκκρεμότητες που αφορούν το ΕΣΠΑ.