Η Περιφέρεια θα συνδράμει οικονομικά για την απόσυρση των δεμάτων από τα Δίδυμα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 17/01/2012 / ΩΡΑ: 10:11
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Τη σημασία του διεθνή διαγωνισμού για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και την οριστική παύση λειτουργίας όλων των ΧΑΔΑ μέχρι τις 30 Ιουνίου τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της επερώτησης του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Λάμπρου Μπούκλη για τους χώρους δεματοποίησης στη Μαραθόλακα Μεσσηνίας και στα Δίδυμα Αργολίδας στην συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.
Ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για απελευθέρωση του χώρου στα Δίδυμα από την πληθώρα των δεμάτων και για την προστασία της δημόσιας υγείας στην περιοχή. Απευθυνόμενος στους κατοίκους ο Περιφερειάρχης τους διαβεβαίωσε ότι το σύνολο των προτάσεών τους θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, μέτρηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, λήψη μέτρων για αποφόρτιση από δέματα και για βελτίωση της απόδοσης του δεματοποιητή.
Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία το πρόγραμμα για μια πολιτική ανακύκλωσης με πρωταρχική αντίληψη τη διαλογή στην πηγή. Αρχικά το πρόγραμμα αυτό θα έχει μηδενικό κόστος για την τοπική κοινωνία, θα αφορά τις μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες των νομών, θα γίνει όμως ειδική πρόβλεψη για την Ερμιονίδα.
«Δεν επιλέξαμε εμείς τους δεματοποιητές. Αυτό έγινε με υπογραφές των δημάρχων και του ΦΟΔΣΑ, που είχαν εγκρίνει τον ΠΕΣΔΑ. Η ευθύνη της Περιφέρειας συνίσταται στην ολική διαχείριση και τη στρατηγική του σχεδιασμού. Η ολική διαχείριση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα μετά το 2004. Πρώτη η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα διαθέτει δικό της μηχανισμό ανακύκλωσης που θα της προσδίδει ανεξαρτησία» πρόσθεσε ο κ. Τατούλης.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε επίσης ότι «είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι στην παρέμβαση της πολιτική ηγεσίας όσον αφορά την ανακύκλωση και η οποία παρέχει συγκεκριμένα προνόμια».
Ο Περιφερειάρχης τόνισε τέλος ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει οικονομικά για την απόσυρση των δεμάτων από τα Δίδυμα.