Δήλωση Περιφερειάρχη για το ενδεχόμενο πώλησης Λιγνιτικής Μ ονάδας Μεγαλόπολης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 17/02/2012 / ΩΡΑ: 09:18
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


 

Ερωτηθείς ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης Λιγνιτικής Μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, εξέφρασε την αντίθεσή του με την επιλογή αυτή της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι, όπως επεσήμανε ιδιαίτερα, οι κάτοικοι της περιοχής παραχώρησαν σε ένα δημόσιο οργανισμό τις περιουσίες τους, σύμφωνα με τη λογική της προσφοράς στην εθνική οικονομία και εθνική ενεργειακή πολιτική, αλλά και της ανταποδοτικότητας προς την τοπική κοινωνία, θέτοντας ακόμη και την υγεία τους σε κίνδυνο.

Άποψή μας είναι ότι, ακόμα και στο ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης, διαδικασία με την οποία διαφωνούμε και η οποία διαφέρει ριζικά από τη λογική και τις συνθήκες κατά το χρονικό διάστημα δημιουργίας της μονάδας, θα έπρεπε να είναι ενήμερη η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Μεγαλόπολης, παράγοντες καθοριστικοί των εξελίξεων στην περιοχή αυτή. Θα έπρεπε να έχει επίσης προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, πάνω σε σημαντικά και συγκεκριμένα ζητήματα και πάντα στη λογική, όχι μόνο διατήρησης των ανταποδοτικών οφελών προς την τοπική κοινωνία, αλλά και αύξησής τους, λόγω του ότι η περιοχή έχει υποστεί ιδιαίτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση για μακρό χρονικό διάστημα.

Η διαπραγμάτευση με τον οποιονδήποτε πλέον πιθανό επενδυτή δεν μπορεί να γίνει μόνο από εκπροσώπους της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης.