Τοπικά σχέδια για την απασχόληση

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 17/02/2012 / ΩΡΑ: 09:21
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


 

«Βασική μας κατεύθυνση είναι να επωφεληθούμε από το πρόγραμμα 'Τοπικά σχέδια για την απασχόληση', το οποίο αρχίζει να υλοποιείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, και να δημιουργήσουμε επαγγελματικές δομές για την εφαρμογή πολιτικών για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης κατά την ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 στην Τρίπολη, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με συμμετοχή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

 Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση στοχεύουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ανέργους, με την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων για τη δημιουργία Αναπτυξιακών Συμπράξεων στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Οι θέσεις απασχόλησης θα προκύψουν από τη διάγνωση εξειδικευμένων αναγκών των τοπικών κοινωνιών και την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης

 Τα ΤοπΣΑ περιλαμβάνουν δράσεις όπως κατάρτιση και επιμόρφωση, εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό ή εξωτερικό, εκπόνηση business plan, εξειδικευμένες υπηρεσίες αξιολόγησης και έρευνας για εκκίνηση επιχειρήσεων, παροχή υποστήριξης σε νομικά και φορολογικά θέματα.

Ο κ. Τατούλης τόνισε την ανάγκη η Περιφέρεια Πελοποννήσου να διαφοροποιηθεί από την εμπειρία των προηγουμένων ετών, όπου η κύρια στόχευση αφορούσε την απορροφητικότητα των κονδυλίων, με τα αποτελέσματα των δράσεων να μην έχουν αξιολογηθεί ποτέ και επομένως να μην υπάρχει ανάλογη εμπειρία. «Τώρα είναι η πρώτη φορά που τα προγράμματα αυτά αποκεντρώνονται στις Περιφέρειες, σύμφωνα με μια βασική φιλοσοφία εκ μέρους του Υπουργείου». Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης,  θα διαχειριστεί 10 εκατομμύρια ευρώ με τα προγράμματα αυτά, πάνω σε δύο άξονες. Αφενός τη δημιουργία πολύτιμης εμπειρίας, η οποία θα επικαιροποιείται συνεχώς και θα μεταφέρεται σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, και αφετέρου στη δημιουργία όρων επαγγελματισμού, με επαγγελματική κατάρτιση στελεχών για ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

«Η εμπειρία που θα αποκτηθεί μέσω των προγραμμάτων αυτών θα συντελέσει καταλυτικά στην προετοιμασία της πρότασής μας για την κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα για την επόμενη προγραμματική περίοδο, η οποία θα είναι σαφώς διαφορετικότερη προς τη σημερινή», τόνισε επίσης ο Περιφερειάρχης.

Η ευθύνη της κοινωνικής οικονομίας σύμφωνα με την ενημέρωση του Περιφερειάρχη ανήκει στον αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Ανδρέα Πουλά, ενώ η κοινωνική πολιτική θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Λάμπρο Μπούκλη, καταδεικνύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ότι σε τόσο σημαντικά ζητήματα είναι απαραίτητη η λογική υπέρβασης για αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων και επιτυχία σε μια τόσο δύσκολη χρονική περίοδο.