Αλλαγή του σχεδιασμού διοίκησης των δημοσίων έργων για την π ροστασία του δημοσίου συμφέροντος και επιτάχυνση των επενδύσεων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 06/03/2012 / ΩΡΑ: 18:02
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Την αλλαγή του σχεδιασμού διοίκησης των δημοσίων έργων ανήγγειλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την κατεπείγουσα συνεδρίασή του την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε ακόμα το ΠΕΣΥ για το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στην Πελοπόννησο, καθώς και για την πορεία αδειοδότησης του αεροδρομίου της Τρίπολης αλλά και τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Ο Πέτρος Τατούλης που ξεκαθάρισε ότι μόνο με επιχειρηματική δραστηριότητα και επενδύσεις μπορούμε να σώσουμε τους ανθρώπους του τόπου μας, αναφέρθηκε ακόμα στην ειδική πρόσκληση για την επιλογή αναδόχου για την παράκαμψη της Σελλασίας, τις δύο προγραμματικές συμβάσεις για την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης του νέου Μουσείου της Σπάρτης, αλλά και τις προσωρινές εργασίες που έχουν ξεκινήσει στο Δερβένι.

 Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος

«Για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, της ποιότητας των δημοσίων έργων και της ασφάλειας των πολιτών, αλλάζουμε το σχεδιασμό της διοίκησης και ενεργοποιούμε το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου, θα προσλάβουμε τεχνικό σύμβουλο και θα αξιοποιήσουμε το εργαστήριο ποιότητας της διεύθυνσης τεχνικών έργων. Η δυνατότητα αυτή είναι η μεγάλη κατάκτηση του Καλλικράτη, για να μην έχουμε μεγάλα έργα προβληματικά και σε κατάρρευση», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Πρόσθεσε ακόμα ο Πέτρος Τατούλης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιλέχθηκε πιλοτικά να εφαρμόσει Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, πράξη που δεν την είχαν τολμήσει ούτε οι Νομαρχίες, ούτε οι Δήμοι κατά το παρελθόν.

Κοντά στην αδειοδότηση του αεροδρομίου της Τρίπολης, προχωρά ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου Καλαμάτας

Την Δευτέρα 5 Μαρτίου όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Τατούλης, πραγματοποιήθηκε τεχνική σύσκεψη με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η οποία επιβεβαίωσε την πρόοδο των διαδικασιών στην πορεία για την τελική αδειοδότηση του αεροδρομίου της Τρίπολης. Πληροφόρησε επίσης το σώμα ότι προχωρούν και οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με επέκταση του αεροδιαδρόμου κατά 300 μέτρα αυξάνοντας την επιχειρησιακή του ικανότητα σε κρίσιμο βαθμό.

Ειδική πρόσκληση για την επιλογή αναδόχου για την παράκαμψη της Σελλασίας

Στον αέρα βρίσκεται επιπρόσθετα ειδική πρόσκληση για την επιλογή αναδόχου για την παράκαμψη της Σελλασίας, «ένα έργο που ξεκίνησε επί Νέας Δημοκρατίας και κατάρρευσε επίσης επί Νέας Δημοκρατίας και το οποίο καλούμαστε γρήγορα να αντιμετωπίσουμε», όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Δύο προγραμματικές συμβάσεις για την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης του νέου Μουσείου της Σπάρτης

Με το Υπουργείο Πολιτισμού υπογράφηκαν δύο προγραμματικές συμβάσεις για την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης του νέου Μουσείου της Σπάρτης, «ένα αίτημα δεκαετιών που επιτέλους παίρνει το δρόμο του για την υλοποίησή του» και για την αναστήλωση και ανάπλαση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης. Υπήρξε ακόμη συμφωνία για τη δημιουργία παράλληλης πολιτιστικής διαδρομής παράπλευρα προς το Τμήμα Λεύκτρο – Σπάρτη, με βάση τον Παυσανία, αναδεικνύοντας το πολιτιστικό απόθεμα των περιοχών βόρεια της Σπάρτης, σε άμεση σχέση με την ανάπτυξή της.

Ήδη έχουν ξεκινήσει προσωρινές εργασίες στο Δερβένι

Για την καταβύθιση στο Δερβένι ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι έγκαιρα, πριν τη χειμερινή περίοδο είχε ζητήσει την ενεργοποίηση της μελέτης που υπήρχε, ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, και επανέλαβε το αίτημα πριν 1,5 μήνα. «Σήμερα μετά τη νέα παρέμβασή μας ενεργοποιείται και ήδη έχουν ξεκινήσει προσωρινές εργασίες προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο οδικής απομόνωσης της Καλαμάτας».

Μόνο με επιχειρηματική δραστηριότητα και επενδύσεις μπορούμε να σώσουμε τους ανθρώπους του τόπου μας

Τέλος με αφορμή την πρόταση για λιγνιτωρυχείο στην Κορώνη, ο κ. Τατούλης δήλωσε εμφατικά ότι «το ζητούμενο είναι να σώσουμε τους ανθρώπους του τόπου μας και αυτό μόνο με επιχειρηματική δραστηριότητα και επενδύσεις μπορούμε να το επιτύχουμε». Διευκρίνισε για άλλη μια φορά ότι στο θέμα αυτό ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ότι η τελική αδειοδότηση γίνεται από το αρμόδιο Υπουργείο. Επέστησε επίσης την προσοχή όλων ο κ. Τατούλης στο γεγονός της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ για χερσαίες δοκιμαστικές έρευνες για ανεύρεση πετρελαίου σε περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.