Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ανεργίας όχι με επικλήσεις, αλλά με συνετή, συνεπή και πρωτοπόρα επενδυτική πολιτική

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 06/03/2012 / ΩΡΑ: 18:34
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

 «Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ανεργίας όχι με επικλήσεις, αλλά με συνετή, συνεπή και πρωτοπόρα επενδυτική πολιτική» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 αναφορικά με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» θεματικού άξονα προτεραιότητας 4 «πλήρη ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών».

Το ζήτημα της κοινωνικής οικονομίας είναι πρωτόγνωρο για τη χώρα, δήλωσε ο κ. Τατούλης, θέτοντας το σε προτεραιότητα και τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε απασχολήσει τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια. Στο θέμα αυτό είναι σαφής ο ρόλος της Περιφέρειας και η ευθύνη της.

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της εργασίας τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι η ευθύνη είναι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναπτύξει πολύ σημαντική δραστηριότητα και έχει αναλάβει καίριες πρωτοβουλίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί  η πρωτοβουλία του κ. Τατούλη για πρόβλεψη στο ΕΣΠΑ της δυνατότητας μόχλευσης κεφαλαίων με σκοπό την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εργασίας και οι οποίες απειλούνται από ευθύνες τρίτων και όχι δικές τους.

Πέραν τούτου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως είπε ο κ. Τατούλης, έχει προβεί στην ενεργοποίηση ανενεργών προγραμμάτων του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας, όπως αυτό της νεανικής επιχειρηματικότητας που θα υλοποιηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της κοινωνικής οικονομίας, για το οποίο πρέπει να αποτελέσει ένα «νέο μέγεθος δημιουργίας υποδομών με πρόγραμμα για να προσδώσει υπεραξία και συνθήκες νέας οικονομίας».

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» ο κ. Τατούλης έκανε λόγο και για τη Μεσσηνία, όπου υπήρξε πρόθεση εκ μέρους της Περιφέρειας για ισχυρή σύμπραξη, οι Δήμοι όμως δεν συμφώνησαν και υπήρξε διάσπαση, ενώ εντύπωση του προκάλεσε η πρόταση εκ μέρους των Δήμων ο συντονιστής να είναι δομή εκτός της Μεσσηνίας.

Να μη διανοηθεί να προβεί σε σκέψεις για απολύσεις μονάδα που δραστηριοποιείται στην Κορινθία

Παράλληλα απηύθυνε αυστηρό μήνυμα σε μεγάλη μονάδα που δραστηριοποιείται στην Κορινθία «να μη διανοηθεί να προβεί σε σκέψεις για απολύσεις, να παίξει με μικρόψυχες πολιτικές. Θα βρει την Περιφέρεια σοβαρά απέναντί της».

Θα πρέπει να πληροφορήσουν τους πολίτες οι Δήμοι για τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν

Αναφερόμενος για άλλη μια φορά στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι διακριτές οι αρμοδιότητες των Δήμων και της Περιφέρειας. «Οι Δήμοι έχουν την ευθύνη να διαχειριστούν τα σκουπίδια που παράγουν γιατί για αυτό το λόγο εισπράττουν τα ανταποδοτικά τέλη, για τα οποία θα πρέπει να πληροφορήσουν τους πολίτες. Ευθύνη της Περιφέρειας είναι η υπεράσπιση της νομιμότητας των πράξεών μας απέναντι στον πολίτη και να απαλλαγούμε από τη μαφία των σκουπιδιών. Μου προκαλεί θυμηδία το να ακούω Δήμαρχο να λέει ότι μαζί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών. Τα πρόστιμα επιβάλλονται σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Χωρίς την κινητικότητά μας θα είχαν επιβληθεί δυσβάσταχτα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε τέλος στα ΤΟΠΣΑ, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία άμεσα θα προκηρυχτούν από την Ενδιάμεση Αρχή της Περιφέρειας.