Παύει η Λακωνία να θεωρείται παραμεθόριος περιοχή της Ελλάδα ς

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/04/2012 / ΩΡΑ: 07:40
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

 

«Με τις ενέργειές μας υλοποιούμε το σχέδιό μας και παύει η Λακωνία να θεωρείται παραμεθόριος περιοχή της Ελλάδας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την επίσκεψή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Σπάρτης και κατά τη σύσκεψή του για τα έργα του ΕΣΠΑ στην έδρα της Αντιπεριφέρειας Λακωνίας με τους Δημάρχους της Λακωνίας τη Δευτέρα 9 Απριλίου 2012, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη κας Αδαμαντίας Τζανετέα, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργου Πουλοκέφαλου και των Περιφερειακών Συμβούλων κ.κ. Στρατηγάκου και Φλώρου.  

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε ο κ. Τατούλης το Δήμαρχο Σπάρτης και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για τη θερμή υποδοχή και την ευρεία αναγνώριση του έργου που έχει συντελεστεί αναφορικά με το ΕΣΠΑ για το Δήμο Σπάρτης. «Από την πρώτη στιγμή υλοποιούμε σταθερά το σχεδιασμό μας για την πόλη της Σπάρτης, μιας πόλης ορόσημο και σφραγίδα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το πολιτιστικό υπόβαθρο της οποίας προσδίδει ανταγωνιστικότητα στην Περιφέρεια και αποτελεί τη βάση της προετοιμασίας μας. Τα έργα του ΕΣΠΑ αλλάζουν εντελώς την πολιτιστική μας πρωτεύουσα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ στην Λακωνία

Αφού τόνισε ο κ. Τατούλης ότι σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά περίοδο οι συνέργειες, ο σωστός προγραμματισμός και σχεδιασμός είναι η ευθύνη που μας έχει αναθέσει ο πολίτης, και η οποία έχει γίνει ήδη κατάκτηση στην Περιφερειακή Ενότητα της Λακωνίας, αναφέρθηκε στα ενταγμένα έργα που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αξιοποίηση του κτήματος Γουδέ, την ανάπλαση του κολυμβητηρίου, το μουσικό γυμνάσιο και την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης.     

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο χρόνιο αίτημα για ένα σύγχρονο μουσειακό χώρο αντάξιο μιας σπουδαίας Ελληνική πόλης με κορυφαίο ρόλο στη διεθνή ιστορία. «Ως Υφυπουργός Πολιτισμού αγκάλιασα το έργο και με τις ενέργειές μου αγοράστηκε το οικόπεδο της ΧΥΜΟΦΙΞ και ήρθα σε συμφωνία μάλιστα με το Ίδρυμα Νιάρχου για την εκπόνηση της μελέτης και την κατασκευή του έργου. Η διαδικασία υλοποίησης του έργου δεν είναι εύκολη, αλλά εμείς κινούμαστε δυναμικά και μεθοδικά, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Βρισκόμαστε επίσης σε συνεχείς επαφές με το Υπουργείο Πολιτισμού και γίνονται προσπάθειες επαναπροσέγγισης του Ιδρύματος Νιάρχου».

Δημιουργία παράλληλης πολιτιστικής διαδρομής του οδικού άξονα Λεύκτρο – Σπάρτη

Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε ακόμη το Δημοτικό Συμβούλιο της Σπάρτης για τη δημιουργία παράλληλης πολιτιστικής διαδρομής του οδικού άξονα Λεύκτρο – Σπάρτη, ο οποίος θα είναι έτοιμος στα τέλη του 2013, με αναφορά στον Παυσανία και θα έχει σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των βόρειων Δήμων της Λακωνίας.

Για την παράκαμψη της Σελλασίας ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι έχει οριστεί ήδη ανάδοχος, ενώ για την παράκαμψη της Σπάρτης δήλωσε ότι βρίσκεται στη φάση ένταξης στο ΕΣΠΑ, αφού έχουν διορθωθεί τα λάθη και αφού έχει προβλεφθεί η σύνδεσή της με την οδό Λυκούργου. Παράλληλα έχει γίνει πρόβλεψη για προέκταση της παράκαμψης από το Πυρί προς το Γύθειο σε τμήμα 25 χιλιομέτρων, αξιοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο την πρόσβαση στη Νότια Λακωνία και Μάνη. Αναφορά έγινε και στο αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την  εκπόνηση της μελέτης ανακατασκευής του, αλλά και για το Ξενία, το οποίο αποφασίστηκε από κοινού με το Δήμο, να γίνει πολιτιστικός χώρος. Τέλος, χρήματα έχουν εξασφαλιστεί και για το Νοσοκομείο της Σπάρτης, αλλά και για τον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας.

Σχεδιασμός ενός περιβαλλοντικού, πολιτιστικού προγράμματος ανάδειξης του Ευρώτα

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του ο Περιφερειάρχης πρότεινε το σχεδιασμό ενός περιβαλλοντικού, πολιτιστικού προγράμματος ανάδειξης του Ευρώτα, ο οποίος είχε για χρόνια υποστεί ιδιαίτερη επιβάρυνση, με σκοπό να μετατρέψουμε ένα οικολογικό πρόβλημα σε συγκριτικό πλεονέκτημα με τουριστικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος, αφού τόνισε τη χαρά του για την παρουσία του Περιφερειάρχη, τον ευχαρίστησε για την εξαιρετική συνεργασία και τόνισε, όπως άλλωστε έκαναν και τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κ. Τατούλη για τη Λακωνία.

Τα θέματα του ΕΣΠΑ συνολικά για τη Λακωνία σε σύσκεψη με τους Δημάρχους

Τα θέματα του ΕΣΠΑ συνολικά για τη Λακωνία είχε ως αντικείμενο η σύσκεψη που ακολούθησε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη κας Αδαμαντίας Τζανετέα. «Η συνεργασία μας βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και κύριος γνώμονας διαχείρισης του ΕΣΠΑ στη Λακωνία είναι να πάψει να θεωρείται η Λακωνία παραμεθόριος περιοχή για τη χώρα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης προς τους Δημάρχους.

Αφού αποτυπώθηκε εκτενώς η κατάσταση του προγράμματος, έγινε προσπάθεια να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα προκειμένου να φανεί η δυναμική του προγράμματος, αλλά και να διαμορφωθούν οι συνθήκες για τη σωστή προετοιμασία της 5ης Προγραμματικής Περιόδου, όπως για παράδειγμα με την πρόταση για να ενταχθεί η Ελαφόνησος στα πράσινα νησιά, όπου η χρησιμοποιούμενη ενέργεια θα προέρχεται μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πέραν τούτων έγινε, σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, προσπάθεια να λυθούν και οι καθυστερήσεις που σχετίζονται με αυτή. 

Ο μη καθαρός λόγος επιχειρεί να λαφυραγωγήσει την υπεύθυνη προσπάθειά μ

Αναφερόμενος τέλος στα θλιβερά επεισόδια που συνέβησαν πριν λίγες μέρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο δήλωσε «ότι έγιναν χωρίς κανένα δεδομένο, όταν αντίστοιχες μονάδες στη Γερμανία λειτουργούν απροβλημάτιστα ακόμα και εντός των πόλεων, δημιουργώντας συνθήκες νέας οικονομίας. Ο μη καθαρός λόγος επιχειρεί να λαφυραγωγήσει την υπεύθυνη προσπάθειά μας».