Π. Τατούλης: Συγκεκριμένη πολιτική παράταξη προετοίμασε την δολοφονική επίθεση…

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/04/2012 / ΩΡΑ: 13:30
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: A-ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Η Δημοκρατία είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και απαιτεί αντοχές, υπεύθυνους πολίτες και πολιτικούς» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στα περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης Πελοποννήσου την Τρίτη 10 Απριλίου 2012 και τόνισε ότι «κανείς δεν θα τολμήσει να επαναλάβει αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές. Παρουσιάζοντας ένα video που εστιάζει στις ενέργειες που προηγήθηκαν των γεγονότων της Πέμπτης 5 Απριλίου ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε «Μαύρη στιγμή τα γεγονότα της προηγούμενη Πέμπτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έριξε ευθύνες σε συγκεκριμένη πολιτική παράταξη, η οποία προετοίμασε και υποκίνησε την δολοφονική όπως την χαρακτήρισε επίθεση.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατονόμασε τον επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, Θανάση Πετράκο, ως υπεύθυνο και σημείωσε χαρακτηριστικά «Στόχος της δολοφονικής επίθεσης ήμουν εγώ και έχει εμπλοκή ο κος Πετράκος σε αυτή την ενέργεια, έχω στοιχεία για αυτό που υποστηρίζω. Θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες και στους πολίτες που συμμετείχαν στα γεγονότα», ενώ ενημέρωσε ότι ήδη έχει προβεί σε διάβημα στην εισαγγελία εφετών Ναυπλίου για την αδράνεια των εισαγγελικών αρχών της Τρίπολης. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.
«Κανένας θεσμός δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, με ανεύθυνους και ανενημέρωτους πολίτες. Μέχρι τώρα με τις προσπάθειές μας έχουμε καταστήσει την Περιφέρειά μας εξαιρετικά ανταγωνιστική και έχουμε αναλάβει πρωτοπόρες πρωτοβουλίες, οι οποίες μας έχουν καταστήσει διεθνώς αναγνωρίσιμους», δήλωσε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί ένα σημαντικό face loss για την Περιφέρειά μας και πρέπει γρήγορα να το ανατρέψουμε.
Βασική μας άποψη, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, είναι ότι τα κρίσιμα μεγέθη σε αυτή την προσπάθεια είναι η συνοχή, η αλληλεγγύη και η νομιμότητα. «Στον 25ετή δημόσιο βίο μου είχα πάντοτε εξαιρετικά καλή σχέση με τους πολίτες, γιατί αναλάμβανα πρωτοβουλίες και διατύπωνα απόψεις που δεν χάιδευαν αυτιά, χωρίς να υπολογίσω ποτέ το πολιτικό κόστος, το οποίο αποτελεί τη μάστιγα του πολιτικού μας συστήματος για δεκαετίες».
Για το συγκεκριμένο θέμα και μετά την πρώτη επεισοδιακή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης απέφυγε να αποδώσει ευθύνες και έκανε προσπάθεια να ξανασκεφθούν οι πολίτες τη στάση τους, χωρίς όμως να εισακουσθεί. Αυτό συνέβη γιατί κατά τη συνέχιση της διακοπείσας σύσκεψης του Περιφερειακού Συμβουλίου η διαδικασία βρισκόταν κάτω από την επιρροή της πολιτικής παράταξης που μεθόδευσε τη δολοφονική επίθεση ενάντια στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στον Περιφερειάρχη, στους Αντιπεριφερειάρχες και στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.
«Από την πρώτη στιγμή λειτουργήσαμε δημοκρατικά, με ανοιχτό διάλογο, και για το λόγο αυτό είμαστε το πρώτο και μοναδικό Περιφερειακό Συμβούλιο οι συνεδριάσεις του οποίου μεταδίδονται σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση. Το κάναμε αυτό γιατί θέλουμε τον προβληματισμό και τη συμμετοχή των πολιτών, γιατί τα θέματα του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι θέματα των πολιτών. Για να προστατέψουμε τη δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα ληφθούν τα απαραίτητα εκείνα μέτρα για να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα».
Όσον αφορά τη διαβούλευση με τους κατοίκους, αυτή έγινε, με πρωτοβουλία των Περιφερειακών Συμβούλων που είχαν αντιδράσει, σε δύο συσκέψεις στη μεν πρώτη όπου υπήρξε συμφωνία με τους κατοίκους και στη δεύτερη όπου τέθηκαν οι παρατηρήσεις από τον σύμβουλο των κατοίκων κ. Κοτσώνη. «Η θέση μου είναι ξεκάθαρη για τη συμπερίληψη στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όλων των παρατηρήσεων της υπηρεσίας και των κατοίκων για την κατά το δυνατό αυστηρότερη απόφαση. Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι η ουσία της υπόθεσης, αλλά η δολοφονική επίθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου η στόχευση ήταν για ζωτικά σημεία του σώματος. Με λυπεί το γεγονός ότι παρά το ότι υπήρξε τραυματισμός, τα επεισόδια δεν σταμάτησαν, αλλά και μετά δεν υπήρξε καμία αναφορά στο περιστατικό».
Αναφορικά με τη στάση περιφερειακών συμβούλων ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν διοικητικές κυρώσεις, καθώς το κάθε μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου «είναι υπεύθυνο για τη στάση που κρατά».
Για την αντιπαράθεση με τον κ. Πετράκο ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι ήταν βαθύτατα πολιτική, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την πολιτική αντιπαράθεση, «απαραίτητο στοιχείο της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου». «Το μεγαλύτερο ωστόσο ατόπημά του είναι ότι εν μέσω του αναβρασμού προσπάθησε να επιτύχει την επιπλέον στοχοποίησή μου, ψάχνοντας για ηθικούς αυτουργούς».
Για τη μονάδα ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι αποτελεί ίσως την πιο φιλική μονάδα προς το περιβάλλον σε σχέση με άλλες επενδύσεις για τις οποίες έχει γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και η παρέμβασή μας είναι αυτή που προκάλεσε την επιβολή περιβαλλοντικών όρων καθιστώντας τη λειτουργία της ακόμα αυστηρότερη, αν και δεν είχαμε την υποχρέωση. Αποτέλεσμα αυτού είναι όχι μόνο να υπάρχει μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά να έχει ενσωματώσει 23 αυστηρότερους επιπλέον όρους, αυξάνοντας το επίπεδο αυστηρότητας, με ταυτόχρονα ασφαλιστική δικλείδα τη συγκρότηση επιτροπής περιοδικού ελέγχου της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων με τη συμμετοχή των κατοίκων.
Για την αντίδρασή του στα γεγονότα της πρώτης και της δεύτερης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Τατούλης τόνισε ότι ποτέ δεν έχω νιώσει την ανάγκη περιφρούρησης του Περιφερειακού Συμβουλίου γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι οι ίδιοι οι πολίτες ξέρουν να διαφυλάσσουν τους θεσμούς».
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν πολύ σημαντική αφού λίγη ώρα πριν είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και ο ίδιος θα ανακοίνωνε το επιτυχημένο ταξίδι του στη Ρωσία, αλλά και τη θετική εξέλιξη για τον ειδικό αναπτυξιακό νόμο στην Πελοπόννησο.
Θα είμαι παρών στην κεντρική πολιτική σκηνή και δεν έχω αποχωρήσει από αυτή, σημείωσε ο κ. Τατούλης προσθέτοντας ότι «αυτό που με ενδιαφέρει είναι να σωθεί η χώρα, αυτό είναι το διακύβευμα, αρκεί να μη φοβηθεί και να μην κιοτέψει ο αστικός κόσμος της χώρας».

ονότα ενώ ενημέρωσε ότι ήδη έχει προβεί σε διάβημα στην εισαγγελία Ναυπλίου για την αδράνεια των εισαγγελικών αρχών της Τρίπολης. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επανέλαβε τις καταγγελίες για τον κομματικό σχηματισμό του επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, Θανάση Πετράκο.

Είμαι παρών στην κεντρική πολιτική σκηνή
Ο Πέτρος Τατούλης ανέφερε πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι είναι παρών στην κεντρική πολιτική σκηνή και δεν έχει αποχωρήσει από αυτή σημειώνοντας ότι «αυτό που με ενδιαφέρει είναι να σωθεί η χώρα, αυτό είναι το διακύβευμα, αρκεί να μη φοβηθεί ο αστικός κόσμος της χώρας».