5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 13/04/2012 / ΩΡΑ: 08:15
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από 6-8 Απριλίου 2012 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΕΟΣΣ) υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτέλεσε την τιμώμενη Περιφέρεια του Φεστιβάλ.

 

Το 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης που παρεβρέθηκε στην εναρκτήρια ημερίδα που διοργανώθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ και προήδρευσε η θεματικής Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνα Νικολάκου.  Κατά τη διάρκεια της κεντρικής του ομιλίας ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις ευθύνες για την σημερινή κατάσταση της χώρας και την κρίση που βιώνουμε. Μια κρίση αλληλένδετη  με τις διαχρονικές πολιτικές και τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε το ελαιόλαδο. Τόνισε όμως πως με σκληρή δουλειά και ενότητα θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Μετά το τέλος της ομιλίας του Περιφερειάρχη και τη διενέργεια των εγκαινίων ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί της Πελοποννήσου και ζωντανή μουσική απο τοπικά συγκροτήματα και χορευτικά.

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με σύνθημα “Ελαιοφόρος Τόπος” κατάφερε να εντυπωσιάσει τους επαγγελματίες επισκέπτες και το κοινό που παρεβρέθηκαν στην έκθεση. Στο περίπτερο της Περιφέρειας παρουσιάσθηκαν οι δραστηριότητες και τα σημαντικότερα ερευνητικά αποτελέσματα για την ελιά και το ελαιόλαδο. Κατά την διάρκεια της έκθεσης το περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου επισκέφθηκε μεγάλος αριθμός επισκεπτών (έλληνες και ξένοι –ΗΠΑ, Κίνα, Καναδάς, Γερμανία- επιχειρηματίες, επιστήμονες, εμπορικοί ακόλουθοι, μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, ελαιοκαλλιεργητές). Επίσημος επιστημονικός φορέας για την  υποστήριξη των δράσεων του περιπτέρου της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν το Τ.Ε.Ι Καλαμάτας και η Ομάδα Γευσιγνωσίας, οι οποίοι προέβησαν σε σεμινάρια γευσιγνωσίας και ενημέρωσης του κοινού καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης, καθώς και επιστημονικό προσωπικό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Μέσα απο ένα μικρό ελαιώνα που είχε δημιουργήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο περίπτερο της, προχώρησε σε μια σειρά απο παράλληλες δράσεις γαστρονομικής επίδειξης με διάσημους executive chef όπως ο Μιχάλης Ντουνέτας, Στεφόπουλος Νικόλαος, Παναγιώτης Κοκκάλας,  Λέκκας Νικόλαος και άλλοι.  Οι chef με τους συνεργάτες τους προσέφεραν στο κοινό γαστριμαργικές δημιουργίες βασισμένες στην Πελοποννησιακή Κουζίνα και το ελαιόλαδο. Τα δημιουργήματα των έμπειρων σεφ συμπλήρωσε ο παρουσιαστής-μουσικός Ευτύχης Μπλέτσας γνωστός απο την τηλεοπτική σειρά “Η κουζίνα της Μαμάς”, όπου με την κιθάρα του απο το Περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου χάρισε σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της έκθεσης τα ξεχωριστά του Μουσικομαγειρέματα.

 

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή των Πελοποννησιακών ελαιολάδων στο διαγωνισμό που διοργανώθηκε απο επιστημονική επιτροπή του Φεστιβάλ. Οι παραγωγοί ελαιολάδου και τυποιητές Πελοποννη΄σου κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στις βραβεύσεις. Συγκεκριμένα οι Πελοποννησιακές επιχειρήσεις έλαβαν 16 βραβεία σε όλες τις κατηγορίες (Πλατινένιο, Αργυρό, Χάλκινο). Αποδεικνύοντας έτσι για μια ακόμη φορά τα υψηλά χαρακτηριστικά ποιότητας που χαρακτηρίζουν το Πελοποννησιακό ελαιόλαδο.

 

Το Σάββατο βράδυ και μετά τις βραβεύσεις που έλαβαν οι Πελοποννήσιοι παραγωγοί και τυποποιητές, το κοινό και οι συνεκθέτες διασκέδασαν στο πάρτυ ελιάς που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσφέροντας κοκτέιλ βασισμένα στο λάδι και την ελιά.