Π. Τατούλης: Σχέσεις ομοτιμίας για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου μας σχεδίου. Χ.Γ. Φούχτελ: Έχετε διάθεση, ενέργεια, προετοιμασία βρισκό μαστε εδώ για να βοηθήσουμε

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 06/09/2012 / ΩΡΑ: 12:00
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: A-ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του Αναπληρωτή Υπουργού Χανς Γιοακιμ Φουχτελ ξεκίνησε η επίσκεψη του Γερμανού αξιωματούχου και του κλιμακίου που τον συνοδεύει στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Π. Τατουλης: Σχέσεις ομοτιμίας για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου μας σχεδίου

Ο Πέτρος Τατούλης καλωσορίζοντας την αποστολή στα γραφεία της Περιφέρειας υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Γερμανό Υπουργό την δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί από τις επαφές ομοτιμίας που σηματοδοτούν οι συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα. Συζητήσεις επί σημαντικών θεμάτων ανάπτυξης, συνεργασίας και διαμόρφωσης ενός κλίματος παραγωγικής πολιτικής ζύμωσης, για την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που θα δώσουν το στίγμα εξόδου της χώρας από την κρίση.

Η χώρα μας περνάει την μεγαλύτερη κρίση από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που είναι αποτέλεσμα σωρεία πολιτικών και άλλων παρενεργειών που οδήγησαν σε Face Loss στην διεθνή κοινότητα σημείωσε στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης για να καταλήξει ότι η πολιτική της εξωστρέφειας στην οποία επενδύει η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει την βάση της σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αποτελέσει μοντέλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Χανς Γιοακιμ Φουχτελ: Έχετε διάθεση, ενέργεια, προετοιμασία και ολοκληρωμένο σχέδιο και εμείς βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε

Ο Χανς Γιοακιμ Φουχτελ ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την φιλοξενία σημείωσε: «Από την σύντομη εισήγηση σας κατάλαβα ότι έχετε διάθεση, ενέργεια, προετοιμασία και ολοκληρωμένο σχέδιο και εμείς βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε». Δικός μας στόχος σημείωσε ο Γερμανός αξιωματούχος είναι να υλοποιήσουμε την συμφωνία της Καγκελαρίου Μέρκελ για ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να δώσουμε καθοριστικό ρόλο στους δημάρχους και τους Περιφερειάρχες. Αναφερόμενος για το δικό ρόλο σημείωσε ο κος Φούχτελ ότι θεωρεί τον εαυτό του ένα μικρό λιθαράκι στην πορεία του έργου που έχει αναλάβει και πως οι Περιφερειάρχες πρέπει να πάρουν την τύχη του τόπου τους στα χέρια τους.

Η Πελοπόννησος σημείωσε την συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός της Γερμανικής κυβέρνησης χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης λόγος για τον οποίο η αποστολή έχει καταβάλει την μέγιστη προσπάθεια για επιτυχία «ήρθαμε προετοιμασμένοι για αυτό» σημείωσε με έμφαση ο Γερμανός αξιωματούχος. Απευθυνόμενος προσωπικά στον Περιφερειάρχη ο κος Φούχτελ αναφέρθηκε στο αίτημα του Πέτρου Τατούλη για εξεύρεση εταίρου για αδελφοποίηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπογραμμίζοντας την άμεση ανταπόκριση της Δημοκρατίας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας που αποτελεί και το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας. «Μια επιλογή για σχέση συνεργασίας που επισφραγίζεται και από την επίσκεψη ενός μεγάλου κλιμακίου υψηλών στελεχών της τοπικής κυβέρνησης της Ρηνανίας Βεστφαλίας που συμπληρώνουν την Γερμανική αποστολή».

 

Π. Τατούλης: Έχουμε περάσει ως χώρα πολλές δοκιμασίες. Αντέξαμε, δημιουργήσαμε τις ξεπεράσαμε. Θα τα καταφέρουμε»     

Απαντώντας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι «πιστεύουμε στις δικές μας δυνάμεις και θα τα καταφέρουμε. Στο διάβα της ιστορίας έχουμε περάσει ως χώρα πολλές δοκιμασίες. Αντέξαμε, δημιουργήσαμε τις ξεπεράσαμε. Το ίδιο συνέβη και με την κρίση αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων μας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας είναι η φιλεργατικότητα των ανθρώπων μας. Θα τα καταφέρουμε»     

Κ. Μπρενερ: Εμείς θέλουμε πραγματική φιλία ως εταίροι

Χαιρετισμό απεύθυνε και η εκπρόσωπος του κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας Κατρίν Μπρενέρ που αναφέρθηκε ιδιαίτερα την Ελληνογερμανική φιλία και τους στενούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες. Η κρίση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λόγια και θεωρίες, η βοήθεια προς τη χώρα δεν είναι μάννα εξ ουρανού αλλά προέρχεται από φιλικούς εταίρους που θέλουν και θα βοηθήσουν.

Η Γερμανίδα αξιωματούχος θύμισε και μια ρήση του Αριστοτέλη που σωστά ξεχωρίζει τις φιλίες συμφέροντος από τις πραγματικές φιλίες. «Εμείς θέλουμε πραγματική φιλία ως εταίροι» κατέληξε η Κατρίν Μπρένερ.