Γ. Κρεμλής Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η επιτυχία του έργου ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Π ελοποννήσου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/11/2012 / ΩΡΑ: 16:07
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση εργασίας για τη διαχείριση των αποβλήτων στην Πελοπόννησο μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα και της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ, πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012.

Ο κ. Γεώργιος Κρεμλής, εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε πιλοτικό το πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και πρόσθεσε ότι κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η επιτυχία του γιατί από την έκβασή του θα εξαρτηθεί αν θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα για τους χώρους ανεξέλεγκτης ταφής απορριμμάτων, τα οποία θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα προστεθούν στο χρέος της χώρας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, δήλωσε τη βαθιά πεποίθηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι «η έξυπνη περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθούμε αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημά μας για τη δημιουργία νέας και υγιούς οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύουμε ότι υπάρχει λύση για το πρόβλημα της χώρας και ότι μπορούμε να συνομιλούμε απευθείας με τις Ευρωπαϊκές και τις διεθνείς δομές».

Το πιλοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όπως διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, θα έχει ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και οι καινοτομίες του υιοθετούνται πλέον στο σύνολο της χώρας. «Εξαρχής είχαμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό, εξαρχής ζητήσαμε και αναλάβαμε την ευθύνη επίλυσης του προβλήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, εξαρχής υιοθετήσαμε το μοντέλο ΣΔΙΤ, εξαρχής προβήκαμε στη διενέργεια διεθνή ανοιχτού διαγωνισμού σε όλες τις τεχνολογίες και εξαρχής υιοθετήσαμε τον ανταγωνιστικό διάλογο για πρώτη φορά στη χώρα, δεδομένα που αποτελούν πλέον κοινό τόπο για το σύνολο της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τους ΧΑΔΑ, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εξασφαλίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αποκατάστασή τους και απόδοσής τους ξανά στους πολίτες. Ιδιαίτερα επεσήμανε ο Περιφερειάρχης τη σημασία του τμήματος της δημοσιότητας του προγράμματος για την εμπέδωση, αποδοχή και υποστήριξή του από τους πολίτες.

Στο ζήτημα αυτό οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδιαίτερα ο κ. Κρεμλής, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ και του ΕΠΠΕΡΑΑ ζήτησε την ενίσχυση του προγράμματος για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του προγράμματος ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για την επιτυχία του και την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων.

 

 

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά από τον Περιφερειάρχη στην αδιαπραγμάτευτη στάση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σ’ ότι αφορά τη συνέχιση των εργασιών και την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα απευθυνθεί σε ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια για απόδοση ευθυνών όπου αναλογούν.

Σε απάντηση των αναφορών του Περιφερειάρχη, σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η δήλωση του κ. Κρεμλή, συνυπογραφόμενη και από τον κ. Χρυσάνθου, εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ολοκλήρωσή της στο σύνολό της, με παράκαμψη της περιοχής του Καϊάφα. Συγκεκριμένα «η Ολυμπία Οδός είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί αποτελεί διευρωπαϊκό δίκτυο και ως τέτοιο είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί, καθώς είχε αρχικά σχεδιαστεί για να συνδέσει την Πάτρα με την Καλαμάτα και αυτό το στόχο συνεχίζει να έχει».      

 

ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ ΤΣΑΚΩΝΑ

 

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, για την έγκριση της συμπληρωματικής σύμβασης για το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα, ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε το έργο κομβικής σημασίας για την ολοκλήρωση του άξονα Τρίπολης – Καλαμάτας και τόνισε «ελπίζω η απόφαση που θα βγει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος».