Π. Τατούλης: Στην προσπάθεια δημιουργίας ισχυρού Πελοποννησιακού προφίλ, δε χωρούν ιδιοτελείς και μικρόψυχες προσεγγίσεις

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/01/2013 / ΩΡΑ: 18:58
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

 

Μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας της Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα: Πελοπόννησος 2020 – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, το οποίο παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013.

Το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, με άξονα ανάπτυξης την κωμόπολη, προσεγγίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη βασική αρχή της Συνθήκης της Λισαβόνας για την εδαφική και κοινωνική συνοχή και αρχικό προϋπολογισμό 120 εκατομμύρια, παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα απορρόφησης πόρων από τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ και, συνεπώς, ένταξης περισσότερων έργων.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι «το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε από την Περιφερειακή αρχή, με γνώση των πραγματικών συνθηκών, με γνώση της συγκυρίας και εκμετάλλευση του πολιτικού timing για την ανάπτυξη ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου. Το πρόγραμμα είναι ευφυέστατο γιατί επιτυγχάνει τη σύνδεση μεταξύ της υπάρχουσας Προγραμματικής Περιόδου με την επόμενη και βαθύτατα Ευρωπαϊκό αφού έχει ως κύριο συστατικό τη βασική επιδίωξη της Συνθήκης της Λισαβόνας, την εδαφική και κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Τατούλης σημείωσε τέλος την ανάγκη για μια συντονισμένη προσπάθεια σε συνεργασία με όλες τις δομές, προκειμένου να υπάρξουν αποτελεσματικές δράσεις. «Στην προσπάθεια δημιουργίας ισχυρού Πελοποννησιακού πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού προφίλ, δε χωρούν ιδιοτελείς και μικρόψυχες προσεγγίσεις».

Στο πνεύμα αυτό οι Δήμαρχοι και οι παραγωγικοί φορείς, οι οποίοι ήταν παρόντες στην παρουσίαση του προγράμματος, χαρακτήρισαν το πρόγραμμα πρωτοποριακό και εξέφρασαν την πεποίθησή τους για την επιτυχία του. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δράκος συνηγόρησε και αυτός στην ανάγκη ενός τέτοιου προγράμματος και πρόσθεσε ότι όλοι μαζί πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.