Στη νέα Ελλάδα πρέπει να παντρέψουμε επιτέλους το δημόσιο με το ιδιωτικό συμφέρον

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/02/2013 / ΩΡΑ: 13:22
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

«Στη νέα Ελλάδα πρέπει επιτέλους να παντρέψουμε το δημόσιο με το ιδιωτικό συμφέρον και να εξασφαλίσουμε τις ίδιες συνθήκες, τους ίδιους όρους, τις ίδιες προϋποθέσεις, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πάψουμε να συντηρούμε μια κρατικοδίαιτη οικονομία που εξαντλεί τους πόρους και δεν ανταποδίδει τίποτα στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Αναπτυξιακών Εταιρειών κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνεδρίαση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου, υπό τη νέα σύνθεση, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013, παρουσία του Γενικού Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνου Κουκολιά.
Βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία σημείου πολιτικής αναφοράς με την αρμονική σύζευξη της δημόσιας με την ιδιωτική πρωτοβουλία προς εξυπηρέτηση των αναγκών της οικονομίας και του στόχου της ανάπτυξης. «Είναι ανάγκη να υπερβούμε ιδεολογήματα του παρελθόντος, όπως η ιδεοληψία για το διχασμό της ενότητας της οικονομίας, με διαφορετική κατεύθυνση για τη δημόσια έκφανσή της και διαφορετική για την ιδιωτική και να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα για το πάντρεμα του δημοσίου και του ιδιωτικού συμφέροντος» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ως δεύτερο κρίσιμο στοιχείο αυτής της προσπάθειας ο κ. Τατούλης έθεσε τη σταθερή προσήλωση στο στόχο της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής, ως προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν έχει γίνει καμία τέτοια πρόβλεψη στις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται. Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο χαρακτήρισε τη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς το οποίο καμία προσπάθεια δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη.
Το τρίτο κρίσιμο στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, είναι η έξυπνη προσέγγιση των τομέων όπου υστερεί η χώρα με παράλληλες δομές και θεσμούς που θα καλύψουν τα κενά αυτά, «όπως ακριβώς η Ένωσή μας».
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι η Ένωση θα καταρτίσει μια μελέτη για την Ελληνική Αυτοδιοίκηση του 2020 σε συνάρτηση με το στόχο της Ευρώπης 2020. «Οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν αποτελούν ένα στενό διοικητικό μηχανισμό, αλλά διαθέτουν και εξαιρετικά αναπτυξιακά στοιχεία. Εδώ ο ρόλος των πολυμετοχικών αναπτυξιακών εταιρειών είναι πολύ σημαντικός γιατί μπορούν αφενός να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προασπίζοντας, αφετέρου το δημόσιο συμφέρον. Πρέπει συνεπώς να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μοχλεύουν την τοπική οικονομία» ανέφερε ο κ. Τατούλης.
Η ενίσχυση της ανάπτυξης με βασικό γνώμονα την αειφορία και τη δημιουργία ασφαλούς επενδυτικού κλίματος θα πρέπει να είναι το ξεκάθαρο όραμα της Ένωσης, αλλά και η προσαρμογή στις ανάγκες της καινοτομίας και της έξυπνης εξειδίκευσης, όπως προτάσσει η νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020.
Ο κ. Κουκολιάς, δήλωσε ότι οι σχετικές δομές του Υπουργείου θα αποτελέσουν αρωγό της Ένωσης σε κάθε ενέργειά της, αφού το όραμα τους συμπίπτει απόλυτα ενάντια στον κρατικισμό και την εξάρτησή της ιδιωτικής οικονομίας από αυτόν.
Ομόφωνη ήταν η απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για τη στήριξη της νέας κατεύθυνσης της Ένωσης Ελληνικών Αναπτυξιακών Εταιρειών.
Συμμετείχαν ο κ. Γεώργιος Αμανατίδης Γενικός Διευντής της Αναπτυξιακής Κοζάνης, ο κ. Παπαβασιλείου Βασίλειος Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης, ο κ. Στάθης Κεφαλίδης Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης, ο κ. Βασίλειος Σαλάκος από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, ο κ. Κωνσταντίνος Μπιτζής από την Αναπτυξιακή Πελοπόννησος, ο κ. Μαρίνος Μπερέτσος Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, ο κ. Κυριάκος Μηχαϊλίδης της Αναπτυξιακής Κοζάνης και ο κ. Γιάννης Αναστασιάδης Δήμαρχος Λαγκαδά και Γενικός Διευθυντής της ΑΝΕΘ.