Πέτρος Τατούλης: «Ο Ευρωσκεπτικισμός και τα ακραία πολιτικά φαινόμενα απειλούν την Ευρώπη»

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/10/2013 / ΩΡΑ: 11:21
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά κάτι πολύ περισσότερο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος ήταν εκ των κεντρικών ομιλητών στην 4η Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση για την «Περιφερειακή Πολιτική στην Ευρώπη και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013, και επανέλαβε ότι «η Ευρώπη σημαίνει πολιτισμό, σημαίνει κοινωνική αλληλεγγύη, ενώ ταυτόχρονα είναι «υποχρεωμένη» να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο».
Η Περιφερειακή πολιτική, στηριζόμενη στο ρεαλισμό, πρέπει να αποτελεί τη βασική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο Περιφερειάρχης, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την έκφραση ακραίων πολιτικών θέσεων και απόψεων, θέση την οποία συνυπέγραψε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης κ. Σούστερ. «Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο κίνδυνο. Ενώ μερικά χρόνια πριν ο ευρωσκεπτικισμός κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα, πλέον η εικόνα είναι διαφορετική. Στην Ισπανία, την Ελλάδα, αλλά και τη Γερμανία έχει αυξηθεί ανησυχητικά. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα σημείο προβληματισμού, σε συνδυασμό με τα ακραία πολιτικά φαινόμενα, τα οποία οφείλονται στην οικονομική κρίση και την έλλειψη θάρρους για την πολιτική διαχείρισή της».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ξανανοίγει η συζήτηση για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», κυρίως γιατί αυτή καταρτίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε συνθήκες προ κρίσης, όταν και τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα στοιχεία της Eurostat με βάση τα οποία έχει προσδιοριστεί το ύψος της χρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ. Το πρόβλημα μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, επιδεινώθηκε από το face loss της χώρας, λόγω των ακραίων απόψεων που ακούστηκαν και από τις δύο πλευρές. «Αν η Γερμανία δεν αναλάβει τις ευθύνες της, τότε η Ευρώπη θα μοιάζει με το γεφύρι του Δήμιου στον ποταμό Πέγκνιτς στη Νυρεμβέργη, που όταν χρειαζόταν εξυπηρετούσε τις ανάγκες των πολιτών και όταν δεν χρειαζόταν αποτελούσε τον αποδιοπομπαίο τράγο της πόλης».

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης έθιξε και το ζήτημα των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από το εξαιρετικά αδύναμο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Το νέο ΕΣΠΑ είναι το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ανισότητες αυτές, αλλά και να προσεγγίσει το ζήτημα της ανάπτυξης. Θα πρέπει ωστόσο η κυβέρνηση να εμπιστευτεί τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και ιδίως τις Περιφέρειες, οι οποίες με δεδομένη την ευθύνη του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού μπορούν να δημιουργήσουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτή τη στιγμή το ΕΤΕΑΝ έχει δεσμεύσει 1,5 δις ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία παραμένουν στάσιμα, γιατί δεν υπήρξε ποτέ η πρόβλεψη ότι η αξιοποίησή τους ήταν αδύνατη σε κεντρικό επίπεδο, ενώ εφικτή στο εγγύτερο επίπεδο, αυτό των Περιφερειών».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και ειδικότερα για τη συνεργασία των δύο πλευρών στους τομείς της δια βίου μάθησης και των σχολών μαθητείας, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη δημόσια διοίκηση και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας για καινοτόμες αντιλήψεις προστασίας του περιβάλλοντος, όπως στη διαχείριση των βιολογικών καθαρισμών.
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε τέλος στο ρόλο του κ. Φούχτελ, με τη στήριξη του οποίου συνεχώς διευρύνεται και αναπτύσσεται η Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση και η προσέγγιση και συνεργασία των δύο λαών.