Στην Καλλιρόη αύριο ο Τατούλης για συζήτηση με τους πολίτες.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/10/2013 / ΩΡΑ: 09:21
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Π. Τατούλης: «Δεν θα δεχθούμε οποιοδήποτε έργο. Πρώτοι θα συμμετάσχουμε στη διαβούλευση»

«Δεν θα δεχθούμε οποιοδήποτε έργο χωρίς την αυστηρότητα τήρησης των προβλέψεων από το νόμο. Χωρίς μελέτη για τους αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς μελέτη για τον υδροφόρο ορίζοντα, χωρίς κυκλοφοριακή, δασική και αντισεισμική μελέτη δεν θα γίνει κανένα έργο» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την πρόταση της προσωρινής αναδόχου εταιρείας για την εγκατάσταση μίας μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Καλλιρόη του Δήμου Οιχαλίας.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την επόμενη Δευτέρα, όπου η προσωρινή ανάδοχος εταιρεία θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όταν θα έχουν βγει και σε διαβούλευση οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ συμφώνησε με τον πρόεδρο της κοινότητας να βρεθεί επί τόπου στην Καλλιρόη για μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση με τους πολίτες μέσα στις προσεχείς δύο ημέρες.
Πρώτη η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα παρέμβει στη διαβούλευση, δήλωσε εμφατικά ο Περιφερειάρχης, και πρόσθεσε «αντιλαμβάνομαι την αγωνία των πολιτών, αλλά και την επιφυλακτικότητά τους απέναντι στη διαχρονική αναξιοπιστία των θεσμών και, μάλιστα, τη συμμερίζομαι. Για το λόγο αυτό έχουμε προβλέψει στο σχέδιό μας δύο ασφαλιστικές δικλείδες. Πρώτον, τη μηνιαία παρακολούθηση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από τους πολίτες, τις υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας, του Υπουργείου, της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος και, δεύτερον, τη λειτουργία των μονάδων ως επισκέψιμα περιβαλλοντικά σχολεία».
Απαντώντας στο μείζον ζήτημα της ενημέρωσης περί της χωροθέτησης ο Περιφερειάρχης δήλωσε ρητά ότι δεν γνώριζε τις θέσεις μέχρι την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου το πρωί, όταν και ενημερώθηκε αρμοδίως από το ΥΠΕΚΑ, το οποίο έχει και την ευθύνη έγκρισης ή απόρριψης της ΜΠΕ, και άμεσα σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε τις προτεινόμενες θέσεις εγκατάστασης. «Ποτέ δεν είπα ότι συμφωνώ στη μία ή την άλλη προτεινόμενη θέση, απλώς ανακοίνωσα ως όφειλα τις προτάσεις της εταιρείας» τόνισε ο κ. Τατούλης.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της κρατικής χωροθέτησης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι τόσα χρόνια δεν μπόρεσε να φέρει κανένα αποτέλεσμα. «Αντίθετα, στη χωροθέτηση από τον ιδιώτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου μας, ο ανάδοχος αναλαμβάνει και το ρίσκο της έγκρισης της πρότασής του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το κόστος των μελετών βαρύνει αποκλειστικά τον ίδιο».
Το σχέδιό μας, το οποίο έχει υποστηριχθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα υλοποιηθεί σίγουρα δήλωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι εισήγαγε την καινοτομία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, το οποίο αποτελεί πλέον εθνικό μοντέλο, αλλά και την καινοτομία του ανταγωνιστικού διαλόγου, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η επαύξηση των όρων περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που υπερκαλύπτουν τις προβλέψεις των Ευρωπαϊκών οδηγιών.