Το 1ο Βραβείο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη συμμετοχή της στην 29η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/11/2013 / ΩΡΑ: 11:56
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Στους ρυθμούς της “Μυθικής Πελοποννήσου” κινήθηκε η 29η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia που έλαβε μέρος από τις 21 έως τις 24 Νοεμβρίου στη Helexpo της Θεσσαλονίκης.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε με ένα εμπειρικό περίπτερο 80 τ.μ, όπου οι επαγγελματίες τουρισμού είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το τουριστικό κεφάλαιο του προορισμού και να περιηγηθούν σε αυτόν μέσα από τους χώρους προβολής και τις 2 εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας. Στο χώρο φιλοξενήθηκαν επαγγελματίες τουρισμού από όλη την Πελοπόννησο, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τους περισσότερους από τους 100 φιλοξενούμενους tour operator από χώρες του εξωτερικού. Στο περίπτερο της Πελοποννήσου υπήρχε χώρος γαστρονομίας όπου σεφ απ’ όλη την Πελοπόννησο ετοίμασαν και προσέφεραν Πελοποννησιακές παραδοσιακές γεύσεις στους επισκέπτες της έκθεσης. Σε άλλη πλευρά του περιπτέρου υπήρχε παρουσίαση των ΠΟΠ προϊόντων της Πελοποννήσου καθώς και ένας εικονικός ελαιώνας.

Σημαντικές ήταν οι επαφές που πραγματοποίησε η θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα. Κωνσταντίνα Νικολάκου, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας και πολιτικούς εκπροσώπους ξένων χωρών. Συγκεκριμένα συναντήθηκε με το Ρώσο Υφυπουργό Τουρισμού κ. Εβγκένι Πισαρέβσκι, με τον οποίο συζήτησαν τη δυνατότητα δημιουργίας κοινών στοχευμένων δράσεων μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ρωσικής κυβέρνησης για την περαιτέρω αύξηση των Ρώσων επισκεπτών. Ο Ρώσος Υφυπουργός ανέφερε ότι οι Ρώσοι αγαπούν ιδιαίτερα την Πελοπόννησο, την οποία και ο ίδιος επισκέφθηκε ιδιωτικά το καλοκαίρι, και συμφώνησε στη δημιουργία κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών. Ο κ. Πισαρέβσκι στάθηκε επίσης στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για την ανάδειξη και προβολή της διακριτής ταυτότητας του τουριστικού της προϊόντος και κάλεσε τον κ. Πέτρο Τατούλη να επισκεφθεί επίσημα τη Ρωσία. Δήλωσε ακόμη ότι, μετά την επίτευξη του 1 εκατ. Ρώσων τουριστών, η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει 3,6 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες μέσα στην επόμενη πενταετία, κομμάτι του οποίου πρέπει να κατευθυνθεί και προς την Πελοπόννησο. Το περίπτερο της Πελοποννήσου επισκέφθηκε και ο πρόεδρος των tour operator της Μεγ.Βρετανίας Noel Josephides. Ο κ. Josephides μετά την πρόταση της Περιφέρειας στην WTM στο Λονδίνο για τη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου τους στην Πελοπόννησο, απάντησε θετικά και πως το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί την Πελοπόννησο ο CEO του ABTA. Τόνισε επίσης ότι οι προκρατήσεις για την Πελοπόννησο, από την Αγγλική αγορά δείχνουν σημαντική αύξηση του επιπέδου 30%. Επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Πελοπόννησος αποτελεί τον προορισμό που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.

Η κα. Νικολάκου παραβρέθηκε σε συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη και αναφέρθηκε σε προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ Υπουργείου και Περιφερειών.

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου οι περισσότεροι από τους 100 φιλοξενούμενους tour operator της έκθεσης, δοκίμασαν την Πελοποννησιακή κουζίνα σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα για αυτούς στο περίπτερο της Πελοποννήσου. Ιδιαίτερο χρώμα στην αποστολή της Πελοποννήσου έδωσαν τα μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας και οι εθελοντές που ήταν μαζί τους. Διεξήγαγαν επίσης διαγωνισμό σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Astra Airlines για 6 άτομα στην Καλαμάτα.

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το κεντρικό event της έκθεσης στο περίπτερο της Πελοποννήσου, όπου πάνω από 400 άτομα δοκίμασαν το βραβευμένο κοκτέιλ με παραδοσιακά προϊόντα που δημιούργησε ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας.

Το περίπτερο της Πελοποννήσου εκτός από την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη και το ΓΓ ΕΟΤ κ. Πάνο Λειβαδά επισκέφθηκαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης αλλά και ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος και ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.

Η κα Νικολάκου συζήτησε με τον αντιπρόεδρο της Aegean κ. Ευτύχη Βασιλάκη, ο οποίος επίσης επισκέφθηκε το περίπτερο, την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την δυναμική παρουσία της Πελοποννήσου επιβεβαίωσε η απόφαση της διοργανώτριας αρχής ΔΕΘ- HELEXPO να δώσει το 1ο Βραβείο καλύτερης δημιουργίας στην αποστολή της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα στην εκδήλωση παράδοσης του βραβείου ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Τζήκας Αναστάσιος και ο Διευθύνων Σύμβουλος εξέφρασαν την ευχαριστία τους για τη συμμετοχή της Πελοποννήσου και προσωπικά προς τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη για την αναβάθμιση που προσέφεραν μέσω της Πελοποννησιακής συμμετοχής στην όλη διοργάνωση.