Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Ιδανικός προορισμός για Αγροτουρισμό η Πελοπόννησος»

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 13/12/2013 / ΩΡΑ: 08:41
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Τις βάσεις ανάπτυξης του Αγροτουρισμού στην Πελοπόννησο έθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας κ. Νίκο Φραντζεσκάκη τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτουρισμού Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Πούλο και τη Θεματική Αντιπεριφερειάρχη κα Κωνσταντίνα Νικολάκου την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι «η Πελοπόννησος διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ιδανικό προορισμό για Αγροτουρισμό. Η κατεύθυνση αυτή συνάδει απόλυτα με το σχεδιασμό μας για την ανάπτυξη στοχευμένου θεματικού τουρισμού και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα επενδύσει στρατηγικά και σε αυτόν τον τομέα».
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις στις οποίες ήδη έχει προβεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, με βασικό άξονα τη δημιουργία ισχυρής τοπικής οικονομίας. «Ο αγροτουρισμός αποτελεί την δραστηριότητα εκείνη που συνδυάζει με τρόπο μοναδικό τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, τα δύο κυριότερα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα» σημείωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προσδιορίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις για την στοχευμένη προώθηση του αγροτουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε η διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας να γίνει στην Πελοπόννησο στις αρχές Απριλίου, η διάρκεια του οποίου θα είναι 4 ημέρες.
Σημαντική επίσης διάσταση έχει και η πρόθεση να διοργανωθεί στην Πελοπόννησο η συνέλευση του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου Eurocities που αποτελεί και το ανώτερο Ευρωπαϊκό Όργανο όσον αφορά τον αγροτουρισμό. Η συγκεκριμένη δράση δεν θα αποτελέσει ένα ακόμα συνέδριο, αλλά μια προσπάθεια με συγκεκριμένες προτάσεις να αποκτηθεί διεθνής τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Πελοπόννησο, σε συνδυασμό με την αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος, καθώς ακόμη τη σχεδίαση ειδικών εμπειρικών προϊόντων βασισμένα στον αγροτουρισμό. Για το σκοπό αυτό στο 4ήμερο συνέδριο θα παρευρεθούν εξειδικευμένοι στον αγροτουρισμό tour operator του εξωτερικού με σκοπό τη διενέργεια επιχειρηματικών συναντήσεων με Πελοποννήσιους επιχειρηματίες για τη σύναψη συνεργασιών.
Θα οργανωθεί επίσης επίσκεψη εξειδικευμένων δημοσιογράφων του εξωτερικού καθώς και των συνέδρων με στόχο να καταγραφούν και να προβληθούν, με δυναμικό τρόπο, στη διεθνή αγορά τα πλεονεκτήματα ανάπτυξης του Αγροτουρισμού στην Πελοπόννησο. Τέλος στο χώρο του συνεδρίου θα διοργανωθεί παράλληλα έκθεση με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα σε συνδυασμό με γευσιγνωσία και πολιτιστικά δρώμενα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΑΓΕ Νίκος Φρατζεσκάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ουσιαστική αναβάθμιση του συνεδρίου τους μετά τη συνεργασία που θα επιτευχθεί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δήλωσε επίσης ότι η Πελοπόννησος έχει την τύχη να μην έχει απωλέσει την αυθεντικότητά της, όπως έγινε με άλλους ανεπτυγμένους τουριστικά προορισμούς της χώρας, κάτι το οποίο αποτελεί το ζητούμενο για τους σύγχρονους προορισμούς. Ο Αντιπρόεδρος κ. Πάνος Πούλος με τη σειρά του αναφέρθηκε στη σημασία της φιλοξενίας του Δ.Σ της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου Eurocities στην Πελοπόννησο, εφόσον το φυσικό περιβάλλον της και τα μοναδικά αγροτικά προϊόντα της, θα σηματοδοτήσουν την ευρύτερη προσπάθεια ανάπτυξης του Αγροτουρισμού.
Αποφασίστηκε τέλος η κοινή παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΣΕΑΓΕ στη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού της ITB Βερολίνου το 2014. Η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνα Νικολάκου δεσμεύθηκε για την αποτελεσματική υλοποίηση των πολύ σημαντικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον ΣΕΑΓΕ καθώς και επεσήμανε την ανάγκη συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων και συνεργειών, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.