Στο ΕΣΠΑ με απόφαση Περιφερειάρχη ο Πύργος Πλαπούτα στην Παλούμπα Γορτυνίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02/01/2014 / ΩΡΑ: 13:27
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ύστερα από την θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε την απόφαση ένταξης για χρηματοδότηση από το ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013 του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΠΛΑΠΟΥΤΑ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΠΑΛΟΥΜΠΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ», στο πλαίσιο της πρόσκλησης Νο 33 του ΔΕΠΙΝ- Πελοποννήσου, συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 1,440,132.02 € και Δικαιούχο το Δήμο Γορτυνίας.

Το φυσικό αντικείμενο της Πράξης αφορά την αποκατάσταση της οικίας – Πύργου του Δημήτριου Πλαπούτα και την αξιοποίησή της για κοινωφελή χρήση με τη μετατροπή της σε πολιτιστικό πολυχώρο.

Ο Πύργος θα επαναχρησιμοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος ιστορικών κειμηλίων των Αγωνιστών του 1821 στον πρώτο και δεύτερο όροφο. Το ισόγειο, επαναχρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη, ενώ παράλληλα στο χώρο θα παρέχονται σε ψηφιοποιημένη μορφή ιστορικά κείμενα και ντοκιμαντέρ της ελληνικής επανάστασης. Στον όροφο θα φιλοξενηθεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων γύρω από τον πολιτισμό όπου θα πραγματοποιούνται επιστημονικές συναντήσεις, ημερίδες και παρουσιάσεις βιβλίων. Σε όλο το κτίριο, ο διάκοσμος και οι απεικονίσεις, θα είναι τεχνοτροπίας της εποχής του 1821 και πολλά στοιχεία θα αφορούν στην οικογένεια Πλαπούτα δίνοντας έμφαση στην ιστορική της πορεία και τη συμβολή της στον αγώνα.

Για τη μετατροπή του σε πολιτιστικό πολυχώρο, ο Πύργος εξοπλίζεται με Οπτικοακουστικά Συστήματα, Επίπλωση, Υφάσματα και Τάπητες, καθώς και Εξοπλισμό Εστίασης για το χώρο του μπαρ – φουαγιέ.