«Καταρρίφθηκαν πλήρως όλες οι συκοφαντίες εναντίον του Πέτρου Τατούλη. Σημείο- Σημείο δόθηκαν όλες οι απαντήσεις που καταδεικνύουν τα ψέματα εις βάρος του περιφερειάρχη. Σιγή ασυρμάτου από τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας»

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/03/2014 / ΩΡΑ: 08:22
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Με την φράση «αρκετά πια με την λάσπη σας, επέλεξα να σας απαντώ πολιτικά, αλλά από εδώ και στο εξής θα υπάρξουν άλλοι τρόποι», έκλεισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης την μαραθώνια συζήτηση στο πλαίσιο του περιφερειακού συμβουλίου, επί της επερώτησης του επικεφαλής του ΚΚΕ, κ. Νίκου Γόντικα, σχετικά με τα έργα που εκτελεί τεχνική εταιρεία, ιδιοκτησίας του αδελφού του κ. Τατούλη.
 
Κατά την διάρκεια της εκτενούς απάντησης, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου έδωσε αναλυτικά στοιχεία σε ένα προς ένα έργο, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη εργολαβία λάσπης που είναι σε εξέλιξη την τελευταία διετία εις βάρος του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη, σημειώνοντας ότι αυτός «ο σάπιος αντιτατουλισμός δεν θα περάσει και ότι όποιος έχει να καταθέσει το δικό του σχέδιο για την Πελοπόννησο, αυτό να πράξει». Μάλιστα παρότρυνε όλες τις παρατάξεις να  θέσουν ερωτήσεις, με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να απαντηθούν εκ νέου τα ερωτήματα. παρότρυνση που δεν βρήκε καμία ανταπόκριση. 
 
1ον) Κατ’ αρχήν σχετικά με τον ισχυρισμό ότι ο εν λόγω όμιλος εταιρειών έχει λάβει μερίδα του λέοντος στα δημόσια έργα που εκτελεί η περιφέρεια Πελοποννήσου την τελευταία τριετία, καταδείχθηκε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για 12 έργα σε σύνολο 624 δημοπρασιών.

2ον) Σχετικά με την διαδικασία «ανάθεσης» που επικαλούνται οι διάφοροι κύκλοι που ανακυκλώνουν την λάσπη, αποκαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για διεθνείς διαγωνισμούς, των οποίων το κύρος δεν αμφισβητήθηκε από καμία ένσταση, ενώ το σύνολο των διαδικασιών είναι σε δημόσια θέα, αναρτημένα στο Διαύγεια.

3ον) Αναφορικά με τις δήθεν μικρές και «ύποπτες» εκπτώσεις που αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, η κ. Νικολάκου ανέφερε αναλυτικά τις εκπτώσεις των συγκεκριμένων έργων, οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία κυμαίνονται από 40 έως 60% του αρχικού προϋπολογισμού των έργων!

4ον) Όσον αφορά το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπέγραψε τις εν λόγω συμβάσεις, η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι ο κ. Τατούλης δεν αποτελεί μέλος των αποφασιστικών οργάνων και ότι η αρμοδιότητά του εκ του νόμου είναι μια «μηχανική» – «αυτοματοποιημένη» αρμοδιότητα, η οποία δεν του επιτρέπει καμία ανάμιξη ή παρέμβαση στην διαδικασία ανάθεσης ή εκτέλεσης του έργου.

5ον) Έωλο αποδείχτηκε και το επιχείρημα ότι δήθεν η εν λόγω εταιρεία δεν είχε λάβει στο παρελθόν τέτοια πληθώρα έργων και με τέτοιους προϋπολογισμούς. Η κ. Νικολάκου παρουσίασε τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των εν λόγω εταιρειών των 10 ετών, αποδεικνύοντας ότι την τελευταία τριετία έχουν μειωθεί κατά πολύ οι τζίροι της και δεν έχουν αυξηθεί, ενώ σημείωσε και ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει κατασκευάσει στην Πελοπόννησο, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, όπως το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, τον περιφερειακό της Τρίπολης, τον περιμετρικό της Μεγαλόπολης, την ανάπλαση του Λιμανιού της Καλαμάτας, το αποχετευτικό των Παξών, το νοσοκομείο «Ελπίς» και δεκάδες άλλα.
 
Τέλος, η κ. Νικολάκου απευθυνόμενη στο σώμα κατέληξε ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η δημιουργία ενός μετώπου, το οποίο διαπνέεται από αντιτατουλικό μένος και με συκοφαντίες επιχειρεί να αποδομήσει το πρόσωπο και την εντιμότητα του περιφερειάρχη, αφού δεν έχει κανένα άλλο όπλο να αντιπαρατεθεί στο μεγάλο έργο που η περιφέρεια Πελοποννήσου κατάφερε να παράξει μέσα σε μια τριετία. Αυτό όμως δεν συνιστά δόκιμη πολιτική αντιπαράθεση, αλλά παλαιοκομματισμό και ύβρεις, που δεν μπορεί να πείσει πια κανέναν».
 
* Επισυνάπτεται η εισήγηση της κ. Νικολάκου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Δείτε σε video την απάντηση της κας Νικολάκου και την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στους παρακάτω συνδέσμους: