Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης «Χρειαζόμαστε καινοτόμες και τολμηρές ιδέες για να μετατρέψουμε την Πελοπόννησο σε Έξυπνη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Αειφορίας»

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/07/2014 / ΩΡΑ: 16:48
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: A-ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

«Χρειαζόμαστε προωθημένες και τολμηρές ιδέες για να αναπτύξουμε τον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας, της καινοτομίας, της έξυπνης εξειδίκευσης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης «ώστε να χαράξουμε από κοινού της στρατηγική μας και να καταρτίσουμε τον οδικό χάρτη των απαιτούμενων ενεργειών και να μετατρέψουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε μια Έξυπνη – Ευφυή Σύγχρονη Περιφέρεια της Αειφορίας» κατά τη διάρκεια κοινής συνάντησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ΤΕΙ Καλαμάτας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην έδρα του ΤΕΙ Καλαμάτας την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2014.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απήυθυνε επίσης κάλεσμα σε συστράτευση όλων των θεσμικών φορέων σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο επίπεδο συνεργασίας και αποτελεσματικότητας, «αφού θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα προγραμματική περίοδος 2014 – 2020, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης».

Ο κ. Πέτρος Τατούλης τόνισε στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας κ. Δημήτριος Βελισσαρίου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνος Μασσσέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Αργυράκης, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κα Κωνσταντίνα Νικολάκου και Φάνης Στεφανόπουλος, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα παράσχει επίσης άμεση υποστήριξη στη λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και στην ανάπτυξη της εξωστρέφειάς τους. Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στις συνεργασίες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Πελοποννήσου μεταξύ τους, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στη βάση του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας το οποίο θα ενεργοποιηθεί, αλλά και με διεθνή ακαδημαϊκά και ερευνητικά ινστιτούτα, όπως το Von Karman Institute, με το οποίο συνεργάζεται η Περιφέρεια για τη δημιουργία του πρώτου ερευνητικού παραρτήματος στη Μεσόγειο για την αεροδιαστημική.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου χαρακτήρισαν ιδιαίτερα κρίσιμη τη συνάντηση για την αξιοποίηση πόρων και δυνατοτήτων της νέας προγραμματικής περιόδου, αλλά και για τη βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή προοπτική των ίδιων των ιδρυμάτων. Τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα αναφέρθηκαν στους τομείς όπου, λόγω του θεματικού αντικειμένου τους, είναι σε θέση να αναπτύξουν και να συνεισφέρουν και κατέληξαν στη δημιουργία Οδικού Χάρτη Δράσεων και κοινών επιτροπών εργασίας για την υλοποίηση των δράσεων, ανανεώνοντας την επόμενη συνάντηση τους στην έδρα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Όλοι συμφώνησαν πως θα επιδιώξουν εφαρμοσμένη έρευνα για την κοινωνία με βέλτιστους τρόπους και μέτρηση των αποτελεσμάτων και αναφέρθηκαν στο master plan για την ανάπτυξη των άξονες της επόμενης περιόδου όπως είναι: – η Έξυπνη Περιφέρεια, Έξυπνη Επιχειρηματικότητα, Έξυπνη Πόλη με Έξυπνες Δομές, – η Αειφορία – ο Αγροτοδιατροφικός τομέας και ο Τουρισμός – η Κοινωνική Πολιτική Στο τέλος ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι Καλαμάτας παρουσίασε τους χώρους των σύγχρονων εργαστηρίων που διαθέτει το Τ.Ε.Ι, μέρος των οποίων έχει χρηματοδοτηθεί από  πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.