Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Με πείρα και σοβαρότητα προχωράμε τον Ασωπό, ξεπερνώντας τα μέχρι τώρα προβλήματα»

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 20/10/2014 / ΩΡΑ: 11:09
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: A-ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

«Το φράγμα του Ασωπού θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου» επανέλαβε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την αυτοψία του στο έργο την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014 «γιατί διαφορετικά, αφενός, θα χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ και, αφετέρου, θα επιβαρυνθεί το νέο μας πρόγραμμα προκειμένου να τελειώσει το έργο».

Θετικά χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τη δημιουργία του νέου κοινοπρακτικού σχήματος, με τη συμμετοχή της εταιρείας Άκτωρ, για την υλοποίηση του έργου, γιατί «από τη μια πλευρά θα ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότησή του και αφετέρου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους δύο σημαντικές εταιρείες με σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση μεγάλων έργων».

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαρχής προσέγγισε και διαχειρίστηκε το έργο με μεγάλη προσοχή, ως η διευθύνουσα υπηρεσία» σημείωσε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «επανειλημμένα εδώ και 18 μήνες θέσαμε υπόψιν του ΥΠΑΑΤ, που αποτελεί την προϊσταμένη εποπτική αρχή του έργου, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το φράγμα, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ανταπόκριση και να λυθούν. Όταν διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν εφικτή πλέον η υλοποίηση του έργου όπως προβλεπόταν, προβήκαμε στην ειδική πρόσκληση, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μόχλευση της δυνατότητας υλοποίησης του έργου και η δημιουργία του συγκεκριμένου κοινοπρακτικού σχήματος».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του φράγματος του Ασωπού ώστε να τελειώσει εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, αλλά και να υπάρξει συνεννόηση με το ΥΠΑΑΤ, ώστε να προσδιοριστούν τα προβλήματα και να εξευρεθούν οι κοινά αποδεκτές λύσεις.

«Η Περιφέρεια θα κληθεί να διαχειριστεί στη νέα προγραμματική περίοδο ένα μεγάλο ποσοστό των έργων του προγράμματος Μπαλτατζής του ΥΠΑΑΤ, τα οποία παρουσιάζονται προβληματικά στο σύνολό τους» τόνισε ο κ. Τατούλης και συμπλήρωσε ότι «τα προβλήματα αυτά θα πρέπει άμεσα να λυθούν, ώστε να μη δεσμεύσουν εκ των προτέρων το πρόγραμμά μας, στερώντας μας πόρους από νέα έργα και νέες υποδομές οι οποίες θα ωφελήσουν σημαντικά την τοπική μας οικονομία».

Παρόντες κατά την αυτοψία του φράγματος ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Πελοπίδας Καλλίρης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Απόστολος Παπαφωτίου, Αλέξης Αλεξόπουλος, Θανάσης Γκίκας και Κωνσταντίνος Λέγγας , καθώς και οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.