ΜΗΝΥΜΑ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΣΙΔΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/05/2015 / ΩΡΑ: 10:21
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο πάσχουν από Σκλήρυνση κατά πλάκας. Στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων ανέρχεται στις 12.000. Για το λόγο αυτό, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (MSIF),από το 2009 την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (World Multiple Sclerosis Day).

Βασικός της στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η έγκυρη ενημέρωση όλων μας για τη χρόνια αυτή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα είναι μία αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Τις νευρικές ίνες (νευράξονες) του κεντρικού νευρικού συστήματος περιβάλλει μία ουσία, η μυελίνη, που επιτρέπει την διέλευση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων ανάμεσα στα νεύρα. Κατά την πάθηση, σε πολλαπλά σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος προκαλείται φθορά της μυελίνης και στη συνέχεια δημιουργούνται πλάκες (ουλές). Όταν η μυελίνη και οι νευράξονες επηρεαστούν, ή και καταστραφούν, εμποδίζεται η ικανότητα αγωγής ερεθισμάτων στους νευρώνες, το σύστημα επικοινωνίας των κυττάρων του εγκεφάλου δυσλειτουργεί και αυτό είναι που προκαλεί τα διάφορα συμπτώματα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας δεν είναι μεταδοτική ούτε κληρονομική νόσος. Δεν είναι ακόμα ιάσιμη, αλλά η έγκαιρη διάγνωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ακόμα πιο σημαντικό είναι και το θέμα της ισότητας στη πρόσβαση στην κοινωνία και σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής που οφείλουν να απολαμβάνουν όλοι οι πάσχοντες.

ΣΙΔΕΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ