Search
Close this search box.
worldhealth 2020

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η 7η Απριλίου κάθε έτους.

Χρόνος ανάγνωσης:

Με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, που έχει οριστεί στις 7 Απριλίου κάθε χρόνου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

“Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Φέτος η μέρα αυτή συμπίπτει και με το γεγονός της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 που απειλεί τη δημόσια υγεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτή τη μάχη με τον επικίνδυνο ιό, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, όπως οι γιατροί, οι νοσηλεύτριες – τές, οι μαίες, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με φροντίδα και σεβασμό στον ασθενή.

Η 7η Απριλίου η οποία καθιερώθηκε  το 1948, ως Παγκόσμια ημέρα υγείας, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εξειδικευμένο όργανο του ΟΗΕ για θέματα Υγείας, έχει κάθε χρόνο και ένα διαφορετικό σύνθημα.  Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (2020) είναι αφιερωμένη στην υποστήριξη του έργου που επιτελούν  οι νοσηλεύτριες – τές και οι μαίες, υπενθυμίζοντας στους ηγέτες του κόσμου τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν για να διατηρήσουν τον νοσηλευόμενο, υγιή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 70% του υγειονομικού και κοινωνικού εργατικού δυναμικού είναι γυναίκες. Οι νοσοκόμες και οι μαίες αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος αυτού του δυναμικού  Η επίτευξη της υγείας για όλους εξαρτάται από την ύπαρξη επαρκούς αριθμού νοσηλευτριών – τών και μαιών, καλά εκπαιδευμένων, καταρτισμένων και αμειβόμενων ανάλογα με τις υπηρεσίες και την ποιότητα της περίθαλψης που παρέχουν.

Οι νοσηλεύτριες – τές, οι επισκέπτριες – ες υγείας και οι μαίες έχουν σχέση με τους ασθενείς τους, η οποία βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την καλή σχέση μαζί τους. Γνωρίζουν επίσης τις παραδόσεις, τις κουλτούρες και τις πρακτικές των κοινοτήτων τους, καθιστώντας τις απαραίτητες σε κάθε μορφή έκτακτης ανάγκης. Η μεγαλύτερη επένδυση  στις μαίες, ο ρόλος των οποίων είναι σημαντικός για την υγεία των μητέρων και των νεογέννητων, καθώς και για τον οικογενειακό προγραμματισμό, θα μπορούσε να αποτρέψει πάνω από το 80% όλων των θανάτων μητέρων και νεογνών που συμβαίνουν σήμερα.

Με την παγκόσμια ημέρα Υγείας την 7η Απριλίου 2020, δίνεται η ευκαιρία να αναδειχτεί η τρέχουσα κατάσταση της νοσηλευτικής και μαιευτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι εταίροι του θα προβούν σε σειρά συστάσεων προς όλες τις κυβερνήσεις για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού του νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού. Μία τέτοια  ενίσχυση συνδέεται άρρηκτα με την επίτευξη εθνικών και παγκόσμιων στόχων που σχετίζονται με την καθολική κάλυψη υγείας, τη μητέρα και την παιδική υγεία, τις λοιμώδεις και μη μεταδοτικές ασθένειες, την ετοιμότητα και την ανταπόκριση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, την ασφάλεια των ασθενών και την παροχή  φροντίδας με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Η Καθολική Κάλυψη Υγείας μέχρι το 2030, είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας ως απόλυτη προτεραιότητα”.

 

Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Διευθυντής Ε.Σ.Υ.

Αν. Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σωτήριος Καμαρινόπουλος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας/Υγεινολόγος

Αν. Πρ/νος  Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ψυχολόγος

Αν. Πρ/νος Τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα