Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:
“«Αν μπορείς να ζυγίζεις όσο στο γυμνάσιο, θα είσαι εντελώς υγιής και δεν θα έχεις διαβήτη». Τότε είπα «Θα έχω διαβήτη, επειδή δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να ζυγίζω όσο ήμουν τότε» Tom Hanks – διαβητικός τύπου ΙΙ
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου.
Καθιερώθηκε το 1991, όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ένωσαν τις δυνάμεις τους και εισήγαγαν την ημέρα αυτή λόγω της ανησυχίας που επικρατούσε για τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που διαγνώστηκαν με διαβήτη.
Η 14η Νοεμβρίου επιλέχθηκε γιατί είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα γιατρού Frederick Banting (1981-1941), o οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον Charles Best και έσωσε εκατομμύρια ζωές.
Ο μπλε κύκλος είναι το παγκόσμιο σύμβολο του διαβήτη, ο οποίος δηλώνει την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας διαβήτη ως απάντηση στην επιδημία της πάθησης αυτής.
Κάθε χρόνο υπάρχει για την εκδήλωση αυτή ένα θέμα. Για τη φετινή χρονιά το θέμα είναι «Νοσηλευτές και Διαβήτης». Η εκστρατεία αυτή στοχεύει στην προώθηση του ρόλου των νοσηλευτών, στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι μια ωδή στο νοσηλευτικό προσωπικό που το 2020, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχει συμβάλλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς γενικότερα και τους συνανθρώπους μας με διαβήτη ειδικότερα. Με το μήνυμα αυτό τονίζεται ο σημερινός ρόλος των νοσηλευτών στην εκπαίδευση και παρακολούθηση των ατόμων με διαβήτη και η ανάγκη για περισσότερη εξειδίκευση του νοσηλευτικού προσωπικού στο σακχαρώδη διαβήτη σε διεθνές επίπεδο.
Οι νοσηλευτές αντιπροσωπεύουν σήμερα πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα αποτελούν το 59% των επαγγελματιών υγείας. Καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη αυξάνεται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο, ο ρόλος των νοσηλευτών γίνεται όλο και πιο σημαντικός στη διαχείριση των επιπτώσεων της πάθησης αυτής. Ατομα που είτε ζουν με διαβήτη, είτε διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση αυτή, χρειάζονται την υποστήριξή τους.
Στατιστικά Δεδομένα
1 στους 11 ενήλικες ή 463 εκατομμύρια ζούσαν με διαβήτη πέρυσι και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα 578 εκατομμύρια έως το 2030.
50% των ενηλίκων με διαβήτη παραμένουν αδιάγνωστοι, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν διαβήτη τύπου 2.
Το 80% των ατόμων με διαβήτη είναι κάτω των 65 ετών.
Ο διαβήτης ήταν υπεύθυνος για το 10% των συνολικών δαπανών για υγειονομική περίθαλψη το 2019.
Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη ποικίλλουν.
Κυρίως η πάθηση αυτή οφείλεται στην παχυσαρκία, το υπερβολικό βάρος, την έλλειψη άσκησης, τη διαπιστωμένη ανοχή γλυκόζης αλλά και στη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής και αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Το πιο σημαντικό βήμα για τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής. Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προλάβει και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Ταυτόχρονα με τη διατροφή θα πρέπει να υπάρχει και φυσική δραστηριότητα, ενώ σε υπέρβαρα άτομα επιβάλλεται η απώλεια βάρους.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Διευθυντής Ε.Σ.Υ. . Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου
Σωτήριος Καμαρινόπουλος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας/Υγεινολόγος
Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας
Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ψυχολόγος
Αν. Προϊστάμενος Τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας
Αλεξάνδρα Θώδου, Φιλόλογος
τηλ. 271 3 610216