Search
Close this search box.
ergastath IMG 6097 ΑΙΠΕΙΑ

Τα έργα ΕΣΠΑ στη Μεσσηνία αντικείμενο συνέντευξης του αντιπεριφερειάρχη Στ. Αναστασόπουλου

Χρόνος ανάγνωσης:

Εκτεταμένη αναφορά σε έργα του ΕΣΠΑ που υλοποιούνται στη Μεσσηνία έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουλίου, στο Διοικητήριο της Π.Ε., στην Καλαμάτα.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε ειδικότερα, σε έργα οδοποιίας, υποδομών υγείας, αντιδιαβρωτικά, λιμενικά, έργα πολιτισμού κ.α. Αναλυτικά, ανά τομέα, τα έργα για τα οποία μίλησε ο Στ. Αναστασόπουλος.

 

Α. ΟΔΟΠΟΙΙΑ

– Βελτίωση 7ης επαρχιακής οδού (τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λαμπαινα), προϋπολογισμού 8.670.000 ευρώ

Ολοκληρώνεται σύντομα ο διαγωνισμός του έργου, αφού έχει αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος και έχει σταλεί στο ελεγκτικό συνέδριο ο φάκελος της δημοπρασίας, στο πλαίσιο του προσυμβατικού ελέγχου. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η επίταξη των ακινήτων για την υλοποίηση του έργου. Συγκεκριμένα, ελέγχονται οι πίνακες των επικειμένων και διορθώνονται μετά από αιτήματα των παρόδιων ιδιοκτητών. Αφού υπογραφεί η εργολαβική σύμβαση, αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των επικειμένων, το δε τίμημα έχει ήδη καθοριστεί με αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής.

Φυσικό αντικείμενο

Το έργο αφορά στην βελτίωση και αναβάθμιση της 7ης επαρχιακής οδού σε μήκος 8.410 χιλιόμετρα, στα τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα. Το έργο από την αρχή έως το τέλος κατασκευάζεται επί του υφιστάμενου δρόμου σε δύο τμήματα, α) Στο τμήμα Μεσσήνη – Εύα η μήκους 5,6 χιλιομέτρων παρέμβαση ξεκινά από τη συμβολή του κόμβου της περιφερειακής οδού Μεσσήνης με την 7η επαρχιακή οδό και κατευθύνεται βόρεια καταλήγοντας στην αρχή της παράκαμψης Εύας και β) στο τμήμα Εύα – Λάμπαινα η μήκους 2,8 χιλιομέτρων παρέμβαση ξεκινά από το τέλος της παράκαμψης Εύας, κατευθύνεται βόρεια και καταλήγει στο τέλος του νέου ισόπεδου κόμβου προς Αρχαία Μεσσήνη.

Στα τμήματα αυτά, προβλέπονται εργασίες βελτίωσης της υπάρχουσας οδού με αλλαγή της τυπικής διατομής της, ώστε να ικανοποιούνται οι συνθήκες ασφαλούς και ομαλής κυκλοφορίας, η ομαλή απορροή των ομβρίων, η αποστράγγιση της οδού με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση του αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου της οδού. Προβλέπονται εργασίες χωματουργικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, νέα τεχνικά και επέκταση υφισταμένων τεχνικών απορροής ομβρίων, δημιουργία τετρασκελών ισόπεδων κόμβων στις συμβολές με επαρχιακές οδούς και κατασκευή τρισκελών ή τετρασκελών ισόπεδων κόμβων. Το έργο περιλαμβάνει επίσης δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, μεταλλικά στηθαία ασφαλείας, οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση στο σύνολο της οδού, καθώς και διαγράμμιση. Επιπλέον προβλέπονται δαπάνες για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές εργασίες, εργασίες.

– Βελτίωση στο τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι / οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, προϋπολογισμού 29.899.900 ευρώ, στο πλαίσιο του έργου βελτίωσης της εθνικής οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη.

Στο έργο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία, δεν έχει καταλήξει η οριστικοποίηση του αναδόχου, ενώ ισχύει και στην περίπτωση αυτή η επίταξη των ακινήτων για την υλοποίηση του έργου. Για την επίταξη το στάδιο είναι ίδιο με το έργο Μεσσήνη – Λάμπαινα.

Φυσικό αντικείμενο

Το έργο αφορά στη βελτίωση και αναβάθμιση του μήκους 8,836 χιλιομέτρων τμήματος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, της πιο πάνω εθνικής οδού.

Περιλαμβάνει εργασίες χωματουργικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, τεχνικά έργα (δύο γέφυρες στο ρέμα Ευαγγελίστριας και Λαγκούβαρδου), 19 κιβωτοειδείς οχετούς, φρεάτια υδροσυλλογής, επενδεδυμένες τάφρους και τάφρους ποδός για την απορροή των ομβρίων, σήμανση – ασφάλιση, διαγράμμιση των λωρίδων κυκλοφορίας και του άξονα, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας στο σύνολο της οδού, έργα πρασίνου, καθώς και έργα υποδομής οδοφωτισμού. Ειδικότερα προβλέπεται ο οδοφωτισμός 9 ισόπεδων κόμβων στα τμήματα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι– Ρωμανός.

– Επαρχιακή οδός Ριζόμυλος – Κορώνη, τμήνα Τζάνε – Καλαμάκι, προϋπολογισμού 24.327.768,78 ευρώ

Για το έργο αυτό, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος Ιουλίου να ολοκληρωθούν οι ασφαλτοστρώσεις, ο ηλεκτροφωτισμός, τα στηθαία ασφαλείας, οι διαγραμμίσεις και η κατακόρυφη σήμανση. Αυτό αφορά τα τμήματα γέφυρα Τζάνε – αρχαιολογικός χώρος και τέλος αρχαιολογικού χώρου – Καλαμάκι. Οσον αφορά το τμήμα της οδού που διέρχεται εντός του αρχαιολογικού χώρου, για μήκος περίπου 200 μέτρων,  εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης θεραπείας της Περιφέρειας προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για την πρόσφατη απόφασή του ως προς την διέλευση του δρόμου.

– Πρόταση ένταξης στο ΕΣΠΑ του δρόμου Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη

Κατατέθηκε πρόταση χρηματοδότησης έργου βελτίωσης του οδικού τμήματος από Λάμπαινα έως τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, με προϋπολογισμό περίπου 20.000.000 ευρώ, σε ανοικτή πρόσκληση της ΕΥΔ Πελοποννήσου, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης.

Το έργο αφορά την βελτίωση των 22ης και 24ης επαρχιακών οδών, στα τμήματα Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη και Αρσινόη – αρχαιολογικός χώρος (Αρχαίο Στάδιο).

Συγκεκριμένα πρόκειται για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών των οδών με στόχο τη δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Στα έργα περιλαμβάνονται και νέοι οδικοί άξονες οι οποίοι παρακάμπτουν τους οικισμούς της Αρσινόης και του Μαυροματίου, καθώς στις περιπτώσεις αυτές ο άξονας της οδού που διέρχεται μέσα από τους οικισμούς μονοδρομείται.

Οι παρεμβάσεις αφορούν στον μήκους 10.147,51 χιλιομέτρων κυρίως κλάδο του δρόμου, στην μήκους 860,42 μέτρων παράκαμψη της Αρσινόης, στην μήκους 1.027,55 μέτρων παράκαμψη του Μαυροματίου και στον μήκους 799,98 μέτρων κλάδου προς το Αρχαίο Στάδιο. Στην περιοχή της Αρσινόης προβλέπεται η κατασκευή κατ εντ κάβερ μήκους 85 μέτρων για την εξυπηρέτηση της διέλευσης της πανίδας.

Η διατομή της οδού περιλαμβάνει μια λωρίδα ανά κατεύθυνση και συνολικό πλάτος 11 μέτρα (πλάτος οδοστρώματος 8 μέτρα). Στους κλάδους μονοδρόμησης των οικισμών Αρσινόη και Μαυρομάτι θα κατασκευαστούν και  πεζοδρόμια πλάτους 1,50 μέτρων. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή 9 ισόπεδων κόμβων.

 

Β. ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

– Αναδιαρρύθμιση και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ. Σκοπός της αναδιαρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός χώρου φιλικού προς τα αμεα, με τη δημιουργία προσβάσεων για αναπηρικά αμαξάδα, WC αμεα κλπ., καθώς και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους χρήστες. Επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας για εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη θέρμανση – ψύξη του κτηρίου, καθώς και τοποθέτηση ηλεκτρογεννήτριας  και τέλος σύνδεση του εξωτερικού χώρου με το υπερυψωμένο ισόγειο μέσω της προσθήκης ράμπας.

– Προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, προϋπολογισμού 3.786.367,38 ευρώ.

Η πράξη περιλαμβάνει την προσθήκη ορόφου συνολικής επιφάνειας 1.102,10 τ.μ. στο ισόγειο της υφιστάμενης Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας, καθώς επίσης την κατασκευή νέου κόμβου κατακόρυφης επικοινωνίας, ένα κλιμακοστάσιο διαφυγής και έναν ασθενοφόρο ανελκυστήρα. Επιπλέον αφορά και σε επέκταση – αναδιαρρύθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Στην Ψυχιατρική Νοσηλευτική Μονάδα του Νοσοκομείου, θα δημιουργηθούν δύο νέες Νοσηλευτικές Μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 28 κλινών. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, επεκτείνεται σε επιφάνεια 99 τ.μ. και αναδιαρρυθμίζεται ο χώρος.

Το έργο επίσης περιλαμβάνει την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ξενοδοχειακού εξοπλισμού,  ηλεκτρικών ειδών καθώς και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Γ. ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΑ – ΛΙΜΕΝΙΚΑ

– Αντιδιαβρωτική προστασία παραλίας Δ.Ε. Αίπειας, προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ. Το έργο αφορά εργασίες για την προστασία από την διάβρωση, που προκαλείται εξ αιτίας της  έντονης κυματικής δράσης, στα δυτικά παράλια του Μεσσηνιακού κόλπου, μπροστά από τον οικισμό του Αγιου Ανδρέα,. Τα έργα προστατεύουν την παράκτια ζώνη μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, που οριοθετείται στα νότια από την εκβολή του ποταμού Αίπη και στα βόρεια από την εκβολή του ρέματος Ακόνια και περιλαμβάνουν, α) την κατασκευή ενός προβόλου μήκους 154 μέτρων στο βόρειο τμήμα της περιοχής, β) την κατασκευή τριών ύφαλων κυματοθραυστών, μήκους 90 μέτρων ο καθένας και με ενιαίο ύψος στέψης στα -0,70 μ. σε όλο το μήκος του, γ) την κατασκευή ενός μήκους 67,60 μέτρων προβόλου στο νότιο τμήμα της περιοχής και δ) την ενίσχυση του υφιστάμενου, μήκους 90 μέτρων, υφάλου στο νότιο τμήμα.

– Ανάπτυξη αλιευτικού καταφυγίου Μαραθούπολης, προϋπολογισμού 5.388.580,64 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. Αλιείας. Ο υφιστάμενος προσήνεμος μώλος υπέστη μερική καταστροφή το 1994 με συνέπεια να παραμείνει εκτεθειμένη η λιμενολεκάνη και να είναι πρακτικά απροστάτευτα τα ελλιμενιζόμενα αλιευτικά σκάφη κάθε κατηγορίας. Αντικείμενο της ενταγμένης πράξης είναι η κατασκευή έργων ώστε το λιμάνι να γίνει λειτουργικό και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των αλιέων. Προβλέπονται, α) έργα στον προσήνεμο μώλο, με ανακατασκευή του και κατασκευή κρηπιδώματος, β) έργα εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης, γ) έργα στον υπήνεμο μώλο, με κατασκευή κρηπιδώματος και ενίσχυση της θωράκισης τμήματος του υπήνεμου μώλου, δ) έργα στη χερσαία ζώνη, με κατασκευή κρηπιδότοιχου και εσωτερικών κρηπιδωμάτων, ε) ύδρευση, ηλεκτροφωτισμός και πυρόσβεση του καταφυγίου για την εξυπηρέτηση των χρηστών της υποδομής. Επίσης θα υλοποιηθεί φωτοσήμανση του καταφυγίου με την προμήθεια και τοποθέτηση των Φανών Ναυσιπλοΐας από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Δ. ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

– Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού 1.565.712,71 ευρώ. Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι συνοπτικά οι εξής: Καθαρισμός του πρανούς και αποψίλωση του ριζικού συστήματος βλάστησης από τη βραχόμαζα και τα θεμέλια των λιθοδομών. Καθαίρεση των αποκολλημένων τεμαχίων βράχου και καθαίρεση των επισφαλών λίθων των θεμελίων. Σφράγιση των ρωγμών της βραχόμαζας με τσιμεντένεμα. Πλήρωση των κοιλοτήτων της βραχόμαζας και των θεμελίων με νέα λιθοδομή. Βαθύ αρμολόγημα των λιθοδομών θεμελίωσης. Τοποθέτηση ανοξείδωτων αγκυρίων βράχου για τη συγκράτηση επισφαλών τεμαχίων, είτε απευθείας στο βράχο είτε σε δοκό έδρασης. Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου με κείμενα και φωτογραφικό υλικό. Κιόσκι πληροφοριών με ψηφιακή εφαρμογή που θα έχει δυνατότητα εκφώνησης. Εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων.

– Αποκατάσταση και ανάδειξη του κάστρου στο Μίλα, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ. Το έργο έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο 2020, έχει ομαλή εξέλιξη και έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης, αφαίρεσης επιχώσεων με ανασκαφική μέθοδο σε διάφορα σημεία της οχύρωσης, διαλογής και συγκέντρωσης λίθων σε σωρούς, εξυγίανσης της τοιχοποιίας με την αφαίρεση των αποσαθρωμένων κονιαμάτων, συμπλήρωση σπηλαιώσεων και την εκ νέου τοποθέτηση κονιάματος δομής.

– Συνρτήρηση του κεντρικού κτηρίου του ανακτόρου του Νέστορα, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ. Το έργο άρχισε να υλοποιείται από τον Δεκέμβριο του 2019 και έχουν πραγματοποιηθεί μηχανικοί καθαρισμοί λιθοδομών, αποκοπή κλαδιών και ριζών επί των λιθοδομών, καθαρισμοί όλων των εσωτερικών χώρων του ανακτόρου, στερεώσεις λιθοδομών, εφαρμογή κονιαμάτων και ενεμάτων επί των λιθοδομών, εργασίες καθαρισμού και σωστικού-στερεωτικού χαρακτήρα στους εντοιχισμένους πίθους αποθήκευσης αρωματικού και κοινού ελαίου. Επίσης έγιναν τοπικές στερεώσεις και χωμάτινες προστατευτικές επικαλύψεις ρηγματώσεων επί των δαπέδων.

– Αποκατάσταση βορειοδυτικού πύργου στο κάστρο της Ανδρούσας, προϋπολογισμού  200.000 ευρώ. Το έργο άρχισε να υλοποιείται από τον Μάρτιο του 2020 και έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες καθαρισμού, αφαίρεσης επιχώσεων με ανασκαφική μέθοδο σε διάφορα σημεία του πύργου, διαλογή και συγκέντρωσης λίθων και κεραμιδιών, εξυγίανση της τοιχοποιίας με την αφαίρεση των αποσαθρωμένων κονιαμάτων, συμπλήρωση σπηλαιώσεων και εφαρμογή κονιάματος δομής.

– Αποκατάσταση του καθολικού της Παναγίας Γριβιτσιανής, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Η έναρξη των εργασιών έγινε τον Φεβρουάριο του 2020, υλοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, διαλογής λίθων και κεραμίδων, ανασκαφικής διερεύνησης εξωτερικά του καθολικού, εργασίες στερέωσης και μορφολογικής αποκατάστασης της τοιχοποιίας, ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού, βαθιά αρμολογήματα και εφαρμογή υδραυλικών ενεμάτων στον τρούλο και στο παράθυρο του διακονικού και αποκατάσταση του κεραμοπλαστικού διακόσμου στα σημεία αυτά. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανακεράμωσης των στεγών ενώ ολοκληρώνεται η αποκατάσταση και επικεράμωση του τρούλου. Στο εσωτερικό του καθολικού λαμβάνονται άμεσα μέτρα συντήρησης των τοιχογραφιών, πλήρωση ρωγμών και χημικός – μηχανικός καθαρισμός αλάτων από τη ζωγραφική επιφάνεια.

– Αποκατάσταση του ναού Παναγίτσας στην Αίπεια, προϋπολογισμού 185.000 ευρώ. Προβλέπονται, α) καθαρισμοί και κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου στην ανατολική πλευρά του ναού, κατασκευή υπερυψωμένου προαύλιου χώρου και διαμόρφωση εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, β) στερέωση και μορφολογική αποκατάσταση ναού με καθαίρεση της δυτικής επέκτασης και του βάθρου στο οποίο εδράζεται, καθαίρεση της νεότερης στέγης και οροφής, κατασκευή νέας ξύλινης στέγης και νέα κεράμωση, αποκατάσταση λιθόκτιστου τοίχου και θύρας εισόδου, καθαίρεση επιχρισμάτων εσωτερικά και εξωτερικά και αρμολόγηση στις περιοχές εκτενούς φθοράς με ταυτόχρονες τοπικές συμπληρώσεις και τοπικά ενέματα, αποκατάσταση του κεραμοπλαστικού διακόσμου, κατασκευή κουφωμάτων, αποκατάσταση δαπέδου, αντικατάσταση τέμπλου, αποκατάσταση Αγίας Τράπεζας.

– Αποκατάσταση καθολικού και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου στην μονή Ελληνικών (Παλαιόκαστρου) στην Ανθεια, προϋπολογισμού  400.000 ευρώ. Προβλέπονται, α) εργασίες πεδίου όπως αναμόρφωση της θύρας εισόδου, πλακόστρωση της αυλής, αποκατάσταση παρτεριών, αποκατάσταση της λίθινης κλίμακας με προσθήκη αναβατορίου αμαξίδιο αμεα κλπ, β) στερέωση και μορφολογική αποκατάσταση καθολικού με κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου, καθαίρεση σαθρών εξωτερικών επιχρισμάτων και νεότερων επισκευαστικών κονιαμάτων, επισκευή – αποκατάσταση τοιχοποιίας, αποκατάσταση του κωδωνοστασίου, καθαρισμός τρούλου, αποκατάσταση της μορφής των ανοιγμάτων και του κεραμοπλαστικού διακόσμου κλπ, γ) συντήρηση τοιχογραφιών, καθαρισμός ζωγραφικής επιφάνειας, συντήρηση και συμπλήρωση αρχικών αρμολογημάτων στο εξωτερικό της τοιχοποιίας

– Αποκατάσταση του ναού Ταξιαρχών στο κάστρο της Πολίχνης και οχυρωματικού περιβόλου του, προϋπολογισμού  800.000 ευρώ. Προβλέπονται, α) εργασίες πεδίου όπως κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου, καθαρισμοί κλπ, β1) στερέωση και μορφολογική αποκατάσταση καθολικού με καθαίρεση και αναδιαμόρφωση της στέγης, ανακεράμωση με κεραμίδια βυζαντινού τύπου, καθαίρεση εξωτερικών επιχρισμάτων, ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, αποκατάσταση των αρχικών παραθύρων, κατασκευή νέου ξύλινου κουφώματος θύρας, αποκατάσταση δαπέδου, β2) στερέωση και μορφολογική αποκατάσταση οχυρωματικού περιβόλου  – πύργου με την στερέωση των περιμετρικών τοίχων, αρμολογήσεις, αποκατάσταση θόλου, καταπακτής, πύργου, παραθύρου και θύρας, κτιστής κλίμακας και κατασκευή νέου μεταλλικού πατώματος

– Αποκατάσταση ναού Αγίας Κυριακής στο Πήδημα και συντήρηση τοιχογραφιών, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ. Προβλέπονται α) εργασίες πεδίου όπως καθαρισμοί, κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου, διαμόρφωση προαύλιου χώρου, β1) στερέωση και μορφολογική αποκατάσταση ναού με καθαίρεση δυτικού στεγάστρου, κεράμωση με κεραμίδια βυζαντινού τύπου, καθαίρεση εξωτερικών επιχρισμάτων και νέα αρμολόγηση, στατική ενίσχυση, αποκατάσταση διακόσμου δυτικού τοίχου, καθαίρεση εσωτερικών επιχρισμάτων, αποκατάσταση εσωτερικού δαπέδου, αντικατάσταση τέμπλου,  αποκατάσταση Αγίας Τράπεζας, β2) Συντήρηση τοιχογραφιών.

Προτάσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ

– Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Χώρα, προϋπολογισμού 2.700.000 ευρώ.Το έργο προβλέπει αξιοποίηση  4 εκθεσιακών χώρων. Στην επανέκθεση θα συμπεριληφθούν ευρήματα, τόσο από τις παλαιότερες ανασκαφές ελληνικών και ξένων ερευνητικών αποστολών, όσο και από τις πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στον λόφο του Εγκλιανού. Στόχος της επανέκθεσης είναι να αναδείξει μέσα από ένα εύληπτο μουσειολογικό και μουσειογραφικό αφήγημα, το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της δυτικής Μεσσηνίας, που διαμόρφωσε τη γένεση και την εξέλιξη του Υστεροελλαδικού Πολιτισμού στην περιοχή και που οδήγησε στην ανάπτυξη μιας ιδιαίτερης μυκηναϊκής ταυτότητας εκφραζόμενης μέσα από έναν πρωτοποριακό για την εποχή και εκτεταμένο ομοσπονδιακό πολιτειακό σχηματισμό με κέντρο την Πύλο και το Ανάκτορο του Εγκλιανού.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα