Την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστικός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός έργων πνοής ώστε οι πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμβάλουν σε αυτό που εξ αρχής στόχευαν, την ανάπτυξη, επισήμανε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην παρέμβασή του στην εκδήλωση “Η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Πελοπόννησο”, που έλαβε χώρα στην Τρίπολη, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, νωρίς το βράδυ σήμερα, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.
Οπως σημείωσε ο Π. Νίκας στην αποψινή εκδήλωση -που διοργανώνουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας, η Europe Direct Πελοπόννησος και η Περιφέρεια Πελοποννήσου- παρά τα σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. των προηγούμενων δεκαετιών η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αν και διαθέτει αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, εξακολουθεί να υστερεί σε μια σειρά από τομείς.
“Οι ευθύνες για το γεγονός αυτό είναι αναμφισβήτητα δικές μας” δήλωσε ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος τόσο στις τοπικές, όσο και στις κεντρικές Αρχές που διαχρονικά άσκησαν εξουσία.
Συνεχίζοντας ο Π. Νίκας τόνισε ότι πλέον η Περιφέρεια Πελοποννήσου σχεδιάζει με βασικούς πυλώνες τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τις υποδομές και τις μεταφορές, επενδύοντας τις πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε έργα και παρεμβάσεις που αναδεικνύουν, προστατεύουν και καθιστούν προσβάσιμα τα πάμπολλα μνημεία της, προστατεύουν το περιβάλλον, εκσυγχρονίζουν τις οδικές μεταφορές -οι πιστώσεις για τις οποίες, σημείωσε, είναι πολύ λίγες στο νέο ΕΣΠΑ- αλλά και δίνουν νέα προοπτική στον σιδηρόδρομο επιδιώκοντας την επαναλειτουργία του και τη συμβολή του και στην επιχειρηματική ανάπτυξη.
Παράλληλα υπογράμμισε και την σταθερή προσήλωση της περιφερειακής Αρχής σε πηγές ενέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αναφερόμενος ενδεικτικό στο πρότζεκτ για τον πρώτο σταθμό “πράσινου” υδρογόνου στο οποίο υπάρχει συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Motor Oil.
Aκόμα ο Π. Νίκας στάθηκε στην στήριξη που απαιτείται προς τον πρωτογενή τομέα, δεδομένου ότι πολλά και σημαντικά έργα -αρδευτικά κυρίως- καρκινοβατούν για πάρα πολλά χρόνια. Αισιοδοξία εξέφρασε, εξ άλλου, ο περιφερειάρχης για τις προοπτικές που διανοίγονται στον δευτερογενή τομέα, αναφερόμενος στις επενδύσεις που ήδη υλοποιούνται στην ΒΙΠΕ Τρίπολης, αλλά και στο μεγάλο “στοίχημα” της Μεγαλόπολης, όπου στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ στην μεταλιγνιτική προωθείται η δημιουργία βιομηχανικών πάρκων.
Μιλώντας για τον τουρισμό, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι έχει δοθεί βαρύτητα στην ανθρώπινη επαφή και στην ποιότητα, ενώ επισήμανε ακόμα ότι θα πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα, στις υποδομές που αφορούν τόσο στην δημόσια υγεία, όσο και στον αθλητισμό.
“Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι οι πιστώσεις που φθάνουν στη χώρα μας -και στις υπόλοιπες χώρες μέλη της- αλλά οι κοινές αξίες, τα ιδανικά και οι αρχές για την ελευθερία, την δημοκρατία και την ισότητα” σημείωσε καταλήγοντας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας.
Παρέστησαν στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός και Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Δίκαιης Μετάβασης (Μεγαλόπολη) και ΣΔΙΤ απορριμμάτων Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, αυτοδιοικητικοί του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, υπηρεσιακά στελέχη της ΕΥΔΕΠ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ.α.