Την εμφάνιση ασθένειας που πλήττει μελιτζάνες, πιπεριές, τομάτες και άλλα κηπευτικά γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Μεσσηνίας.
Ειδικότερα, η ΔΑΟΚ Π.Ε. Μεσσηνίας, με την εν λόγω ανακοίνωση “γνωστοποιεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαπιστώθηκε η παρουσία του ιού της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας (EMCV) σε δείγματα φυτικών ιστών μελιτζάνας από θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην περιοχή Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης.
– Ο ιός έχει αναφερθεί ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια της μελιτζάνας, πιπεριάς, τομάτας, πελαργόνιου κ.α., δεδομένου ότι μεταδίδεται εύκολα με μηχανικό τρόπο και πιθανόν και με τον σπόρο.
– Τα συμπτώματα της ίωσης περιλαμβάνουν, νανισμό, χλωρώσεις των φύλλων, κηλιδώσεις στα φύλλα και τους καρπούς καθώς και παραμορφώσεις των καρπών.
– Δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά. Στους καλλιεργητές, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στις καλλιέργειες τους και να εκριζώσουν τον ιό EMCV, συστήνονται τα κάτωθι μέτρα:
- Προμήθεια μόνον πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Ελεγχος κατά διαστήματα των φυτών, μετά την μεταφύτευσή τους στον αγρό ή το θερμοκήπιο, και απομάκρυνση / καταστροφή όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.
- Συχνή απολύμανση εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0,5% NaOCl ή Virkon S.
- Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό πριν από κάθε χειρισμό των φυτών.
- Χρησιμοποίηση παπουτσιών, φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους που εκτελούν τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και αλλαγή αυτών μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή φυτά (εκρίζωση, δέσιμο, κλάδεμα, κλπ), εκτός αν τα χέρια έχουν προηγουμένως πλυθεί καλά.
- Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων, κλπ, εντός των θερμοκηπίων μεταξύ των μεταφυτεύσεων / φυτεύσεων.
- Μείωση κατά το δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης.
- Αφαίρεση ζιζανίων στους χώρους πέριξ των θερμοκηπίων.
- Μέριμνα για απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας καθώς και απολύμανσης των χώρων του θερμοκηπίου.
- Υπαρξη ταπέτων με απολυμαντικό στην είσοδο των θερμοκηπίων.
- Αμειψισπορά με μη ιδιαίτερα ευπαθή στον ιό φυτικά είδη (π.χ. κολοκυνθοειδή)”.
Καταλήγοντας η ανακοίνωση της ΔΑΟΚ της Π.Ε. Μεσσηνίας, καλεί τους παραγωγούς να επικοινωνούν με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της εν λόγω υπηρεσίας για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για τη γνωστοποίηση οποιασδήποτε υπόνοιας ή διαπίστωσης, ώστε να ληφθούν εγκαίρως, μέτρα για την παρεμπόδιση της εγκατάστασης και της εξάπλωσης του συγκεκριμένου ιού.