“Εκ των ων ουκ άνευ” κρίνεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του διεθνούς αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” -κύριας πύλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς και από το εξωτερικό-, τον οποίον η ΥΠΑ οφείλει να στηρίξει επαρκώς ως προς τις υφιστάμενες υποδομές του, αλλά και η πολιτεία να υλοποιήσει την χρονίζουσα διαδικασία της ιδιωτικοποίησής του.
Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας το απόγευμα χθες, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.Ε. Μεσσηνίας -στον χώρο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης της μεσσηνιακής πρωτεύουσας-, στην διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη φετινή λειτουργία του περιπτέρου Τουριστικής Πληροφόρησης (infokiosk) της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι η Περιφέρεια έχει συνδράμει, στο μέτρο των δυνατοτήτων και στο όριο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να επιλυθούν στοιχειώδη ζητήματα στο κτήριο του αερολιμένα, αλλά θα πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο τους στο ζήτημα αυτό, τόσο η ΥΠΑ, όσο και η πολιτεία.
Αναφορικά με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο Π. Νίκας -o οποίος ευχαρίστησε το προσωπικό που στελεχώνει το infokiosk στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας για το έργο και την προσφορά του εν γένει- στάθηκε στις πολλές εθνικότητες που επισκέπτονται την Περιφέρεια -από την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ, καθώς και άλλες περιοχές του κόσμου- εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να προγραμματιστεί στο μέλλον η έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων και σε άλλες γλώσσες, εκτός των αγγλικών.
Παράλληλα, αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο που παίζει πλέον το διαδίκτυο και τόνισε ότι στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια δημιούργησε την διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα DMS ((Destination Management System / ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης προορισμού) -η οποία παρουσιάζεται μεθαύριο Τετάρτη, στην Τρίπολη.
Στάθηκε ακόμα ο περιφερειάρχης στην ανάγκη να επαναλειτουργήσει το τρένο στην Πελοπόννησο, το οποίο χαρακτήρισε ως “βασική παράμετρο, όχι μόνο με τουριστική αλλά και οικονομική διάσταση”.
“Πρέπει να γίνει υπέρβαση του τοπικισμού, να μάθουμε να λειτουργούμε ως Πελοπόννησος σε όλα τα επίπεδα, από τη συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα, μόνο όφελος αποκομίζουμε” σημείωσε, καταλήγοντας ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά που ενώνουν τις περιοχές της Περιφέρειας -μεταξύ των οποίων ο διατροφικός πολιτισμός, η παραδοσιακή κουζίνα και οι γεύσεις, όπως και τα ποιοτικά και παγκοσμίως γνωστά προϊόντα που παράγει.
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΛΗΡΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, σημείωσε ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής από την Περιφέρεια η συγκέντρωση των στοιχείων από τα infokiosk που λειτουργούν στις 5 Π.Ε., τα οποία αξιοποιούνται αθροιστικά και με τα στοιχεία από τις επίσημες στατιστικές πηγές.
Αναφορικά με την πτώση κατά 15% που καταγράφηκε το πρώτο φετινό εξάμηνο -συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό- στην κίνηση στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι θα πρέπει να αναμένουμε τη συνολική εικόνα για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Τόνισε πάντως ότι μεταξύ των αιτιών για την πτώση αυτή είναι η απόφαση ορισμένων αεροπορικών εταιρειών να μην πραγματοποιήσουν πτήσεις -προς την Καλαμάτα, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας μας- κυρίως για οικονομικούς λόγους, αλλά και επειδή η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει λίγες κλίνες, συγκριτικά με άλλες περιοχές της πατρίδας μας.
Τέλος, στάθηκε και στο θέμα της καθυστέρησης στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας, όπως και στην σημαντική καθυστέρηση επίσης ως προς την επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην χθεσινή εκδήλωση, μπορείτε να τα δείτε εδώ: