Αύριο Τρίτη 9 Αυγούστου θα προβεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην σύσταση επιτροπής υπό τον Δημήτρη Κουτσογιάννη, καθηγητή Υδρολογίας και Ανάλυσης Συστημάτων Υδραυλικών Εργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), η οποία θα αναλάβει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να συντάξει τεχνική έκθεση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας.
Με βάση την πιο πάνω επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση, θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί του εν λόγω θέματος το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ηδη, ο πρόεδρος του Σώματος Γιάννης Μαλτέζος απέστειλε προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιστολή με την οποία -αφού αναφέρει την πρόσφατη σχετική απόφαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου- αιτείται την αναβολή έκδοσης ΑΕΠΟ από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου μέχρι την γνωμοδότηση του Σώματος, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο:
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
“Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, με την υπ’ αριθμό 151/03-08-2022 απόφασή του, ανέβαλε την λήψη απόφασης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του θέματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες παράμετροι της ΜΠΕ. Παράλληλα, επιτροπή που θα συστήσει ο κ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου θα υποβάλει προς το Πε.Συ.Π. εισήγηση εντός Σεπτεμβρίου του 2022, σχετικά με όλες τις παραμέτρους προκειμένου να ληφθεί απόφαση από το Πε.Συ.Π.
Επομένως, παρακαλούμε για την αναβολή έκδοσης ΑΕΠΟ από την υπηρεσία σας για τη συγκεκριμένη ΜΠΕ, έως την κοινοποίηση της γνωμοδότησης του Περιφερειακού μας Συμβουλίου” αναφέρει στην επιστολή του προς το αρμόδιο υπουργείο ο πρόεδρος του Σώματος.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Οπως δήλωσε σήμερα, Δευτέρα 8 Αυγούστου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, αύριο Τρίτη 9 του μήνα, θα γίνει η ανάθεση στον πιο πάνω καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου -και διευθυντή στο Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων, ένα από τα τέσσερα εργαστήρια του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ- της εκπόνησης τεχνικής έκθεσης επί της αναφερόμενης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η τεχνική έκθεση, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, θα αποφαίνεται επί της μελέτης, ενώ θα ζητηθεί να εξεταστούν από τον εν λόγω καθηγητή και εναλλακτικές λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις και τις προσεγγίσεις που διατυπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου -μεταξύ των οποίων τρόποι για την αποφυγή αποκάλυψης του καλυμμένου τμήματος του Νέδοντα και κοπής δέντρων, αλλά και πρόβλεψη παρεμβάσεων στα ανάντι.
Τον καθηγητή του ΕΜΠ στο έργο του, κατέληξε ο περιφερειάρχης, θα συνεπικουρούν οι Παναγιώτης Γιαννακέας προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας, Παναγιώτης Μαντζουράνης προϊστάμενος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Βασίλης Χαντζής περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας.
Την επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορείτε να δείτε εδώ.