daokelga 01072020 2

Ανησυχητικές διαπιστώσεις για την ελαιοπαραγωγή στη σύσκεψη του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τους διευθυντές των ΔΑΟΚ

Χρόνος ανάγνωσης:

Υφίστανται ουσιαστικά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον καύσωνα του περασμένου Μαΐου, όπως διαπιστώθηκε στην τηλεσύσκεψη που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε σήμερα Τετάρτη 1η Ιουλίου με τους προϊσταμένους των 6 ΔΑΟΚ (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Νίκωνα Τζινιέρη

Επιπλέον ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνδυασμένες επιπτώσεις από τον εν λόγω καύσωνα και τον μεγάλο δακοπληθυσμό ο οποίος έχει παρατηρηθεί φέτος, μια χρονιά που η παραγωγή από την ελαιοκαλλιέργεια αναμένεται να είναι μειωμένη και οι καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ στην πρόσληψη προσωπικού για τη δακοκτονία είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Στον αντίποδα, αισιόδοξες ήταν οι επισημάνσεις όσον αφορά την παραγωγή εσπεριδοειδών και βερύκοκων, αλλά και κηπευτικών καθώς και εποχιακών φρούτων -τα τελευταία στην περιοχή της Τριφυλίας ιδιαίτερα, όπου εφαρμόζονται εξαιρετικά πρωτοποριακές μέθοδοι καλλιέργειας.

Ανάλογες συσκέψεις θα επαναληφθούν, σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, γνωστοποιώντας ότι το θέμα της επόμενης θα είναι η άρδευση.

Αναλυτικά, η κατάσταση ανά Περιφερειακή Ενότητα -όπως καταγράφηκε στη σημερινή σύσκεψη- είναι η εξής:

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Οι εξαγωγές των εσπεριδοειδών έφτασαν σε υψηλά επίπεδα, 160.000 τόνοι προς 35 χώρες με καλές τιμές ενώ καλές τιμές είχαν και τα βερίκοκα η παραγωγή ωστόσο ήταν μικρή.

Οσον αφορά το πρόγραμμα της δακοκτονίας στην Αργολίδα, βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά προβλέπεται δύσκολη χρονιά, καθώς -μεταξύ των άλλων- επηρεάζει και ο καύσωνας (παρακολουθούνται οι ψεκασμοί και ερευνούνται φάρμακα).

Στη διαδικασία δημοπράτησης, εξ άλλου, βρίσκονται τα έργα των λιμνοδεξαμενών.

Τέλος, επιβεβαιώθηκε η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη διοργάνωση το 2021 παγκοσμίου συνεδρίου για τα εσπεριδοειδή, η διεξαγωγή του οποίου φέτος ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας της covid-19 του κορονοϊού.

ΑΡΚΑΔΙΑ

Προβλήματα στην παραγωγή διαπιστώνονται στην Αρκαδία, λόγω του πρόωρου καύσωνα του περασμένου Μαΐου, ενώ ζήτημα υπάρχει και με τη δακοκτονία καθώς υπάρχουν άγονοι διαγωνισμοί, αλλά και καθυστέρηση του ΑΣΕΠ για πρόσληψη προσωπικού.

Τέλος, επιβεβαιώθηκε η διοργάνωση σεμιναρίων για οπωροκηπευτικά στο Λεωνίδιο.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται η δακοκτονία στην Κορινθία, όπου καταγράφεται και θετική εξέλιξη στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων.

ΛΑΚΩΝΙΑ

Υστερήσειςς παρατηρούνται στη διαδικασία της δακοκτονίας στη Λακωνίας, καθώς υπάρχει καθυστέρηση του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού.

Δυσμενές κλίμα καταγράφεται εξ άλλου όσον αφορά τις εξαγωγές ελιών καθώς παρατηρείται χαμηλό ενδιαφέρον.

Αντίθετα, όσον αφορά τις εξαγωγές εσπεριδοειδών προκύπτει ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον, το οποίο συνδυάζεται με καλές τιμές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Σημαντική υστέρηση προκύπτει για το πρόγραμμα δακοκτονίας και στη Μεσσηνία, η οποία οφείλεται σε καθυστερήσεις τόσο στην προμήθεια  φαρμάκων όσο και στην πρόσληψη προσωπικού λόγω του ΑΣΕΠ. Τα προβλήματα αυτά ενδέχεται, όπως τονίστηκε, να επηρεάσουν την ποιότητα της φετινής παραγωγής ελαιολάδου.

Στα αρνητικά καταγράφονται επίσης οι χαμηλές τιμές του ελαιολάδου, αλλά και της πατάτας.

Στις άλλες καλλιέργειες, όσον αφορά την συκοκαλλιέργεια προτείνεται πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και ανανέωσης των δέντρων της συκιάς, ενώ για το φιστίκι διαπιστώνεται αδυναμία προμήθειας πιστοποιημένου σπόρου. Σχετικά με την ορυζοκαλλιέργεια παρατηρείται έλλειψη ενδιαφέροντος από καλλιεργητές λόγω των θεμάτων άρδευσης.

Στον αντίποδα η Τριφυλία, όσον αφορά τα κηπευτικά, καθώς ήταν φέτος πολύ καλή χρονιά για την εξαγωγή αγγουριών, η οποία ανήλθε σε 7.000 τόνους, παρουσιάζοντας 300% αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος, έγινε συζήτηση σχετικά με τα σεμινάρια “έξυπνης” γεωργίας που γίνονται στην περιοχή των Φιλιατρών.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα