Search
Close this search box.
katatisvias3

Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η 25η Νοεμβρίου κάθε έτους

Χρόνος ανάγνωσης:

Με την αφορμή της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που έχει οριστεί στις 25 Νοεμβρίου κάθε χρόνου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

“Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών προκειμένου να αναδείξει ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που έχει παγκόσμια διάσταση.

Φετινό θέμα της παγκόσμιας ημέρας είναι «Πορτοκαλί ο κόσμος: Τέλος στη βία κατά των γυναικών τώρα!». Το πορτοκαλί είναι το χρώμα μας για να αντιπροσωπεύει ένα λαμπρότερο μέλλον χωρίς βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών σηματοδοτεί την έναρξη της εκστρατείας «Ενωμένοι για τον τερματισμό της βίας κατά των Γυναικών», μια πρωτοβουλία 16 ημερών ακτιβισμού που ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτή η εκστρατεία, στοχεύει στην πρόληψη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο, καλώντας σε παγκόσμια εγρήγορση για ενίσχυση της ευαισθητοποίησης γύρω από το ζήτημα αυτό και την ανάδειξη προκλήσεων και δράσεων που προτείνονται για την αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία. Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ένα σημάδι ντροπής για όλες μας τις κοινωνίες, καταστροφική για τον άνθρωπο και την οικογένεια και ένα σοβαρό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Στον πυρήνα της, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η εκδήλωση μιας έλλειψης σεβασμού και μιας αποτυχίας των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών.

Η βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές -από εγχώριες επιθέσεις έως την εμπορία ανθρώπων, από την σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες μέχρι τον γάμο παιδιών, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και γυναικοκτονία. Η βία κατά των γυναικών συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου στις κοινωνίες μας. Ζούμε σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από άνδρες. Οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες στη βία μέσω των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους τις κρατάμε άνισες.

Παγκοσμίως, καθημερινά, εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια υφίστανται διάφορες μορφές βίας όπως η σεξουαλική, η σωματική, η ψυχολογική, η οικονομική βία, αλλά και η παρενοχλητική παρακολούθηση, η σωματεμπορία και ο βιασμός.

– Πριν την εμφάνιση της covid-19 και της πανδημίας, που προκάλεσε όξυνση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, τα Ηνωμένα Εθνη προσμετρούσαν ήδη 243.000.000 γυναίκες θύματα βίας ανά τον κόσμο.

– Το ένα τρίτο των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υποστεί σωματική ή / και σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών

– To 35% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υποστεί καταπιεστική συμπεριφορά από τωρινό ή πρώην σύντροφο

– Περίπου 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω

ενδοοικογενειακής βίας

– Tο 74% περίπου των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η βία κατά των γυναικών είναι συνηθισμένη στη χώρα τους (Ειδικό Ευρωβαρόμετρο, 2016)

Στη χώρα μας η ταυτόχρονα υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση έχει ως συνέπεια την αύξηση της έμφυλης βίας, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η πρόκληση της επιτυχούς αντιμετώπισης της και της πλήρους στήριξης των θυμάτων.

Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς. Είναι επίσης, ο πρώτος δημόσιος φορέας που δημιούργησε και λειτουργεί Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα για τη Βία κατά των Γυναικών, τα οποία στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικές/-ούς λειτουργούς και νομικούς) και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Επίσης λειτουργεί την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο”.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Διευθυντής ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου

 

Σωτήριος Καμαρινόπουλος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας/Υγεινολόγος, Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

 

Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ψυχολόγος, Αν. Προϊστάμενος Τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

 

τηλ. 271 3 610216

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα