Search
Close this search box.
kentriki enosi epimelitirion 2024 11

Δημήτρης Πτωχός: «Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ενεργειακή μετάβαση με τόλμη, σχέδιο και αποφασιστικότητα»

Χρόνος ανάγνωσης:

Πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την ενεργειακή μετάβαση σε Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνεδρίασης της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο το διήμερο 5 και 6 Ιουλίου.

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η οικονομία και η κοινωνία μας αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, αλλά και μοναδικές ευκαιρίες για την αλλαγή και την πρόοδο. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την αειφόρο ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε κάθε γωνιά της περιοχής μας.

Με την υποστήριξη των τοπικών επιχειρηματιών και την αποτελεσματική δράση της Περιφέρειας, έχουμε επιτύχει πολλά σημαντικά βήματα προόδου, αλλά σίγουρα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα.

Πρωτοβουλίες όπως η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά και όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες για τους επιχειρηματίες μας», ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης και σημείωσε τους άξονες στους οποίους κινείται η Περιφερειακή Αρχή.

«Για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας καλούμαστε να προχωρήσουμε σε τρία βασικά πράγματα. Το πρώτο είναι να δημιουργήσουμε το κατάλληλο υπόβαθρο για να μπορέσουν επιχειρηματίες και εταιρείες να επιχειρήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το δεύτερο είναι η στρατηγική μας και το τρίτο η κατάλληλη κατάρτιση ώστε να ενισχύσουμε τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Επιγραμματικά, να σημειώσω πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η μία από τις δύο Περιφέρειες με πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης. Ήδη έχουμε εγκεκριμένο το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, σύντομα θα έχουμε και το χωροταξικό της Πελοποννήσου που είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με τα χωροταξικά σχέδια της Κυβέρνησης που αφορούν τον τουρισμό, τις περιοχές εγκατάστασης ΑΠΕ και άλλων, ώστε να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος που μπορεί να επενδύσει.

Βρισκόμαστε στην Κορινθία, που έχει έντονο το στοιχείο της μεταποίησης και του πρωτογενούς τομέα, αλλά χωρίς βιομηχανικές περιοχές και βιομηχανικά πάρκα. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαμόρφωσης υποβάθρου, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλκυση των επενδύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια μίλησε για τη δημιουργία κέντρων επιχειρηματικότητας και τον σχεδιασμό τομής διευκόλυνσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών: «Δημιουργούμε UniStart Hubs, μία ομάδα κέντρων νεανικής επιχειρηματικότητας.

Αυτά θα συνδέονται και με άλλα κέντρα, όπως τεχνολογίας και καινοτομίας. Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά τους. Επίσης, έχουμε ξεκινήσει τη δημιουργία ενός πλέγματος χρηματοδοτήσεων.

Η πρόκληση για την ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να αλλάξουμε πράγματα. Και για να το καταφέρουμε καλούμαστε να εντοπίσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχή μας.

Έχουμε διαμορφώσει ένα σχετικό πρόγραμμα που σύντομα θα παρουσιάσουμε για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το οποίο μεταξύ άλλων θα διευκολύνει την ανάπτυξη συνεργειών ανάμεσα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε παρόμοιους κλάδους.

Προτεραιότητά μας είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων και ξένων επενδύσεων. Θέλουμε να γίνουμε ελκυστικοί.

Σχεδιάζουμε τη δημιουργία τομής διευκόλυνσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών με στόχο να μειώσουμε τον αδειοδοτικό φόρτο που καλείται να αντιμετωπίσει όποιος επιθυμεί να επενδύσει και να επιχειρήσει.

Μια Περιφέρεια και μια χώρα, δεν αρκεί να είναι μόνο ελκυστική προς τους επενδυτές. Καλείται να γίνει και φιλική. Να τους διευκολύνει.

Αυτός ο τρόπος θεωρούμε πως είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας αντιμετώπισης του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζουμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και μιλώ για το Δημογραφικό ζήτημα»δήλωσε σχετικά.

Όσο για την ενεργειακή μετάβαση, ανέφερε πως: «Το σύνολο των επιχειρήσεων παγκοσμίως, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια, σε μια διαδικασία μετασχηματισμού, με κύριους άξονες τη νέα ψηφιακή εποχή και την πράσινη μετάβαση, με τις δύο αυτές έννοιες να συνδέονται πλέον άρρηκτα με την αναπτυξιακή στρατηγική των εταιρειών.

Οι μικρομεσαίες, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, εντείνουν τις επενδύσεις τους σε τεχνολογίες και ενεργειακές υποδομές που εξασφαλίζουν περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, επιλέγοντας πράσινες λύσεις που αυξάνουν σημαντικά την αποδοτικότητα της λειτουργίας τους.

Σε μία από αυτές συμμετέχει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Κορινθία, κυρίως για να κάνουμε πιλοτικά προγράμματα αξιοποίησης υδρογόνου. Αν έχουμε θετικά αποτελέσματα, ενδεχομένως θα το διευρύνουμε.

Η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε επιχειρηματική ευκαιρία και πλέον διέπει κάθε οικονομικό σχεδιασμό και αυτό καλούμαστε να κάνουμε και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το ΣΔΑΜ, το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, πρέπει να είναι προσαρμοσμένα σε αυτές τις συνθήκες».

Τέλος, στάθηκε σε δύο σημαντικές δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως ο κόμβος βιοοικονομίας και το παρατηρητήριο κλιματικής αλλαγής: «Προχωράμε σε δύο εμβληματικές δράσεις που φιλοδοξούμε να αποτελέσουν το κέντρο του ενδιαφέροντος.

Η πρώτη είναι η δημιουργία κόμβου βιοοικονομίας που θα ιδρυθεί στη Μεγαλόπολη με τέσσερα σημαντικά clusters που αγγίζουν όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας της Πελοποννήσου.

Και η δεύτερη είναι το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής που θα ιδρυθεί στην Καλαμάτα και φιλοδοξούμε να γίνει κέντρο έμπνευσης και δημιουργίας επιχειρηματικής δραστηριότητας σχετικά με την κλιματική προσαρμογή», σημείωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε: «Με την αμοιβαία μας συνεργασία και την ενότητά μας, είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τις φιλόδοξες μας προτάσεις για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, Παναγιώτης Λουζιώτης, με το υπόλοιπο ΔΣ, ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την παρουσία του και του παρέδωσαν αναμνηστική πλακέτα και γκραβούρες με ιστορικά σημεία της περιοχής.

Στη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κορίνθου, συμμετείχαν σημαντικοί ομιλητές, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Ευρωβουλευτές, Γενικοί Γραμματείς, Πρόεδροι Επιμελητηρίων και εκπρόσωποι των ΔΣ, ενώ την παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top