Search
Close this search box.
aeifomani

Εκδήλωση στο Γύθειο από τον δήμο, το ΕΜΠ και το ΤΕΕ, “Η Μάνη είναι ένα Ανοιχτό Μουσείο και ως τέτοιο πρέπει να την προστατέψουμε και να την αναδείξουμε”

Χρόνος ανάγνωσης:

Δημόσια σύσκεψη – συζήτηση εργασίας με θέμα “Αειφόρος ανάπτυξη της Ανατολικής Μάνης με την δημιουργία νέων τουριστικών πόρων και προϊόντων μέσω ανάλυσης, τεκμηρίωσης, μοντελοποίησης, διαχείρισης και διατήρησης πολιτιστικού αποθέματος, με χρήση εφαρμογών των τεχνολογιών της Πληροφορικής” πραγματοποιήθηκε στο Γύθειο την προηγούμενη Τετάρτη 20 Ιουλίου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με επιστημονικά υπεύθυνη του πιο πάνω ομώνυμου έργου την ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ επίσης, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Στα συμπεράσματα που καταγράφηκαν κατά την εκδήλωση -την έναρξη της οποίας κήρυξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, για να ακολουθήσει η εισήγηση εκ μέρους της Αντωνίας Μοροπούλου-, επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων:

“Η Μάνη είναι ένα Ανοιχτό Μουσείο και ως τέτοιο πρέπει να την προστατέψουμε και να την αναδείξουμε. Εμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάδειξη και την αναζωογόνηση του δικτύου των παραδοσιακών οικισμών του δήμου με κέντρα αναζωογόνησης τους οικισμούς που λόγω της κομβικής τους θέσης και της δυνατότητάς τους να ανακάμψουν έχουν ιδιαίτερο ρόλο στους σχεδιασμούς του ΑΕΙ. Παράλληλα, η προσβασιμότητα, η σχετική ενημέρωση και η ανάδειξη τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, μέσω πολυθεματικών διαδρομών, σε συνέργεια με τα αρμόδια υπουργεία , θα διαμορφώσει το πεδίο ενός συνόλου αναπτυξιακών δραστηριοτήτων που θα κρατήσει τους νέους στην περιοχή και θα διαμορφώσει το αύριο με καινοτομία, προσέλκυση τουρισμού και αειφορία.

Απαραίτητη προς τούτο είναι και η ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων και της γαστρονομίας της Μάνης καθώς και η ανάπτυξη αγροτουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων με σκοπό την τόνωση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, την καθετοποίηση και την εξωστρέφεια της αγροτικής παραγωγής.

Απαραίτητα τα έργα υποδομών, όπως η επέκταση και βελτίωση του οδικού δικτύου, η χρήση εναλλακτικών, μικρών, ηλεκτροκίνητων οχημάτων διαρκούς διασύνδεσης των οικισμών στο πλαίσιο των πράσινων μεταφορών, καθώς και η πλήρης αδειοδότηση του λιμανιού του Γυθείου, παράλληλα με την εγκατάσταση και λειτουργία  μαρίνας στο Γύθειο και δυο τουριστικών καταφυγίων στον Γερολιμένα και το Λιμένι – Καραβοστάσι και τουριστικού αγκυροβολίου στον όρμο του Διρού, που θα συνδράμουν στη βελτίωση των όρων διαβίωσης της τοπικής κοινωνίας αλλά και στη δημιουργία ενός νέου τουριστικού ρεύματος στη Μάνη. Η προστασία του περιβάλλοντος και των οικισμών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας με τη βιώσιμη διαχείριση του νερού, των απορριμμάτων και των λυμάτων, θα πρέπει να συνδυαστεί με τη σχεδιασμένη αλλά και συμβατή ανάπτυξη εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο στόχος των σχεδιασμών αυτών, όπως η προσέλκυση εξωτερικών οικονομιών στον τόπο, μέσω του  τουρισμού -σε εναρμόνιση με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα-, θα επιτευχθεί μόνο εφόσον ενισχυθεί η τοπική οικονομία και δημιουργηθούν κίνητρα για να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο. Αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη. Απαραίτητη για τη διαχείριση και το συντονισμό της η δημιουργία τοπικού αναπτυξιακού φορέα από τους ΟΤΑ της Μάνης.

Η εξωστρέφεια που θα δημιουργήσει το Διεθνές Δίκτυο Πανεπιστημίων, σύμφωνα με την πρόταση του δήμου, του ΕΜΠ και του ΤΕΕ, με την αρωγή και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, θα ανοίξει τους ορίζοντες της Μάνης στην επιστήμη, στην τέχνη και στον κόσμο”.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Την πιο πάνω εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης, η αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Πελοποννήσου Νατάσα Κυριακοπούλου και ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος, ενώ αναγνώστηκε χαιρετισμός του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου. Παρεμβάσεις έκαναν ο γ.γ.  Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, η Ευαγγελία Ελευθερίου εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ο αντιπρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργος Χαρβαλιάς και ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς, ενώ τοποθετήσεις έγιναν επίσης από τον βουλευτή Λακωνίας Σταύρο Αραχωβίτη και την πρώην περιφερειάρχη Αναστασία Κανελλοπούλου, παρέστη δε και ο πρώην νομάρχης Λακωνίας Κώστας Φούρκας.

 

Η εκδήλωση, όπως αναμεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο σε live streaming, είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα