ios ditikou neilou

Ενημέρωση από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας | Οδηγίες και Προφυλάξεις για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Χρόνος ανάγνωσης:

Λόγω εμφάνισης τριών κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου στον Δήμο Τρίπολης  η  Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενημερώνει τα ακόλουθα:

  • Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile Virus) είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως του κοινού κουνουπιού) και προσβάλλει ζώα (π.χ. πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο.
  • Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τρέφονται από μολυσμένα πτηνά. Αν και μπορεί να μολυνθούν από τον ιό πολλά γένη και είδη κουνουπιών, τα κουνούπια του γένους Culex («κοινά» κουνούπια) φαίνεται να είναι οι πιο σημαντικοί διαβιβαστές για τη διατήρηση και μετάδοση του ιού στη φύση και τη μετάδοσή του σε ανθρώπους.
  • Οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά (π.χ. άλογα) θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές, καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για την περαιτέρω μόλυνση των κουνουπιών.
  • Μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις. Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από την μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη).
  • Ο ιός δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.
  • Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα επί του πεδίου (Ανάπτυξη συνεργείων, στοχευμένες εφαρμογές προνυμφοκτονίας,  Υπολειμματικής ακμαιοκτονίας σε κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους, δράσεις door to door) και βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.)  και τον Δήμο Τρίπολης.

Ανάγκη εγρήγορσης και λήψη των αναγκαίων μέτρων ατομικής προστασίας https://eody.gov.gr/disease/koynoypia/ συστήνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ωστόσο ηλικίες (>50 ετών) και άτομα σε ανοσοκαταστολή ή χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό να εμφανίσουν σοβαρή νόσο  με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση/μυελίτιδα ή συνδυασμό αυτών.

Επικοινωνία για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή περαιτέρω πληροφορία στο τηλέφωνο 2713610200 ή στο email dygeia@ppel.gov.gr της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Πελοποννήσου και στο τηλέφωνο 2713600402 ή στο email: dimos@tripolis.gr του Δήμου Τρίπολης.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα