stathisynent

Εντατική προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου να διασφαλίσει επιπλέον πίστωση για την δακοκτονία – ένταση ελέγχων στην αγορά για τις ελληνοποιήσεις

Χρόνος ανάγνωσης:

Στην προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου το τελευταίο διάστημα να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ για την αποτελεσματική εφαρμογή του φετινού προγράμματος δακοκτονίας εντάσσεται η -δεύτερη, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα- συνάντηση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, χθες Τρίτη 4 Απριλίου, στην Αθήνα, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς, δευτερογενούς τομέα και θεμάτων αναπτυξιακού νόμου Στάθης Αναστασόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τετάρτη 5 Απριλίου, στα γραφεία της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα.

“Είναι γνωστή η προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου το τελευταίο διάστημα για την εξασφάλιση της επιπλέον χρηματοδότησης” επισήμανε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, υπενθυμίζοντας ότι “η επιστημονική επιτροπή γεωπόνων της Περιφέρειας, τεκμηρίωσε την απαίτηση χρήσης συγκεκριμένου τύπου δραστικής ουσίας, με βάση επιστημονικά δεδομένα ανθεκτικότητας, ενώ τεκμηρίωσε επίσης και την αναγκαιότητα χρήσης κατάλληλου τεχνολογικού εξοπλισμού παρακολούθησης της πορείας του προγράμματος δακοκτονίας”.

Για τον σκοπό αυτό, συνέχισε ο Στ. Αναστασόπουλος, “ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας χθες Τρίτη 4 Απριλίου συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ο οποίος και χειρίζεται τα σχετικά κονδύλια του προγράμματος”.

Συναντήσεις για το ίδιο θέμα, έχει πραγματοποιήσει και ο θεματικός  αντιπεριφερειάρχης, τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, όσο και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.

“Ηδη έχει ληφθεί η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αναμένεται η χρηματοδότηση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα, με στόχο να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες προμήθειας των δραστικών ουσιών, ώστε η φετινή δακοκτονία να είναι απολύτως πετυχημένη” υπογράμμισε ο Στ. Αναστασόπουλος, που επισήμανε επίσης:

“Θεωρούμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι ελαιοπαραγωγοί της -με σοβαρότατες ζημιές κατά την προηγούμενη ελαιοκομική χρονιά από ασθένειες, όπως το γλοιοσπόριο- δικαιούνται την επιπλέον χρηματοδότηση, δεδομένου ότι παράγουν την μισή ποσότητα της ελληνικής παραγωγής ελαιοκάρπου”.

 

ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

Εξ άλλου, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς, δευτερογενούς τομέα και θεμάτων αναπτυξιακού νόμου Στ. Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε στη σημερινή του συνέντευξη και στην εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Περιφέρειας Πελοποννήσου, τόσο σχετικά με το θέμα των ελληνοποιήσεων της εαρινής πατάτας, όσο και γενικότερα εν όψει του Πάσχα.

“Στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις με τους διευθυντές ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τους γενικούς διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, συζητήσαμε τα θέματα ελέγχων της αγοράς εν όψει των εορτών. Είχε προηγηθεί ευρεία τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα και εκπροσώπους από τον Αγροτικό Σύλλογο Μεσσήνης, όπου συζητήσαμε εκτενώς το θέμα των ελληνοποιήσεων της εαρινής πατάτας” δήλωσε ο Στ. Αναστασόπουλος και συνέχισε:

“Στο πλαίσιο των συσκέψεων αυτών αποφασίστηκε να ενταθούν οι έλεγχοι σχετικά με την παραγωγή πατάτας, με στόχο την αποφυγή πιθανών ελληνοποιήσεων από παραγωγές τρίτων χωρών οι οποίες έχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των τοπικών παραγωγών. Οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και εστιάζονται, τόσο σε επίπεδο χονδρεμπορίου, όσο και σε επίπεδο λιανικής πώλησης, όπως λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ και λοιπά καταστήματα τροφίμων” τόνισε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος διευκρίνισε ότι “για τους ελέγχους αυτούς έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και λειτουργούν αποτελεσματικά μικτά κλιμάκια, αποτελούμενα από στελέχη των ΔΑΟΚ και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, από κάθε Περιφερειακή Ενότητα”.

 

ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Παράλληλα, ο Στ. Αναστασόπουλος πρόσθεσε ότι αντίστοιχοι έλεγχοι πραγματοποιούνται με εντατικό ρυθμό -εν όψει του Πάσχα- και στα υπόλοιπα προϊόντα, με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων των Διευθύνσεων ΔΑΟΚ, Ανάπτυξης και Υγείας, τα οποία ελέγχουν κατά βάση, α) ελληνοποιήσεις προϊόντων με έμφαση στα κρέατα, κυρίως αμνοερίφια, β) τις τιμές των προϊόντων, δηλαδή την συμφωνία της τιμής στο ράφι και στο ταμείο, γ) τις ετικέτες των προϊόντων και δ) την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας των τροφίμων με έμφαση στα είδη κρεοπωλείου.

Ειδικότερα για το κρέας, οι έλεγχοι -με τη συνδρομή των τμημάτων Κτηνιατρικής- θα διενεργηθούν στα σφαγεία αλλά και στα σημεία τελικής διάθεσης του προϊόντος, με στόχο την προστασία και ασφάλεια του καταναλωτή.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα