Επετειακό ψηφιακό αφιέρωμα των ΓΑΚ Μεσσηνίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Χρόνος ανάγνωσης:

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Μεσσηνίας τιμούν την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με πολύπτυχο αφιέρωμα, το οποίο αποτελείται από ένα βίντεο και τρεις ψηφιακές θεματικές ενότητες. Το αφιέρωμα αυτό είναι αποτέλεσμα ιστορικής έρευνας, περιλαμβάνει σπάνια ιστορικά τεκμήρια από ιδιωτικές συλλογές και αρχεία, και είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό (http://gak.mes.sch.gr/1821/1821/album/index.html).

I. ΒΙΝΤΕΟ
Το βίντεο είναι διάρκειας 37 λεπτών και έχει τίτλο « Οι όψεις της Καλαμάτας την περίοδο της δεύτερης Τουρκοκρατίας έως το 1835, μέσα από αρχεία, συλλογές και μαρτυρίες περιηγητών». Το μεστό κείμενο συνοδεύουν εικόνες και μουσική που επιχειρούν να αναπαραστήσουν την προεπαναστατική και μετεπαναστατική Καλαμάτα.
Συντελεστές: Κείμενο-Επιμέλεια-Επιλογή εικόνων: Αναστασία Μηλίτση-Νίκα, Αφήγηση: Γιάννης Μαργαρίτης, Ηχογράφηση: ΕΡΤ (ΕΡΑ) Καλαμάτας, Μοντάζ- Οπτικά effect και animation: INDEVIN Creative Agency.

ΙΙ. ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
1) Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο «Αρχεία – Συλλογές για την προεπαναστατική και μετεπαναστατική Καλαμάτα». Σε αυτή, μέσα από ιδιωτικές συλλογές (Μίμη Φερέτου) και αρχεία (οικογένειας Αντωνίου Αντωνακάκη- Αργυρόπουλου, Π.Γ. Κουτσομητόπουλου, Ιωάννη Μπιζίμη κ.α.), που απόκεινται στα ΓΑΚ-Μεσσηνίας και αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη άντλησης πληροφοριών, αναδεικνύεται η ζωή στην Καλαμάτα εκείνων των χρόνων αλλά και η σπουδαία προσφορά των ανθρώπων της στον αγώνα για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.
2) Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο «Εορτασμός της Επετείου της 23ης Μαρτίου 1821». Είναι αφιερωμένη στις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πεντηκονταετηρίδας και της Εκατονταετηρίδας, και καταγράφει αναλυτικά το ιστορικό της καθιέρωσης της 23ης Μαρτίου ως επίσημης τοπικής εορτής από το 1947, μέσα από τα αρχεία του Δήμου Καλαμάτας, τοπικών εφημερίδων και φωτογραφιών.
3) Η τρίτη ενότητα έχει τίτλο (Ηρώο, Αγάλματα και Προτομές Αγωνιστών του 1821 στην Καλαμάτα». Είναι αφιερωμένη στα γλυπτά έργα τα οποία σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση και τους πρωταγωνιστές της, και τοποθετήθηκαν σε δημόσιους χώρους της πόλης, από το 1940 έως και σήμερα.

Την ψηφιακή εργασία των τριών ενοτήτων έκανε ο Ηλίας Παπαγεωργακόπουλος (εκπαιδευτικός της Πληροφορικής).
Η εργασία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn