Το δεύτερο εκπαιδευτικό σεμινάριο του έργου INHERIT -στο πλαίσιο του διαπεριφερειακού προγράμματος INTERREG MED-, με θέμα “Βιώσιμες τουριστικές στρατηγικές για τη διατήρηση και την αξιοποίηση της μεσογειακής παράκτιας και θαλάσσιας φυσικής κληρονομιάς”, διοργάνωσε το διήμερο 25 και 26 Μαΐου η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως επικεφαλής του έργου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ο στόχος του INHERIT είναι η διατήρηση και αξιοποίηση της φυσικής κληρονομιάς στους παραθαλάσσιους μεσογειακούς προορισμούς, μέσα από την προώθηση μέτρων βιώσιμης τουριστικής πολιτικής και διατήρησης της φυσικής κληρονομιάς.
Τα αντικέιμενα που αναπτύχθηκαν ήταν, την πρώτη ημέρα η “προστασία της φυσικής κληρονομιάς από τις αρνητικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού” και την δεύτερη “περιοχές INHERITURA και λειτουργία αυτών”, καθώς -με βάση τα πρότυπα των περιοχών NATURA-, το INHERIT έχει καθορίσει τα κριτήρια κατά τα οποία μια περιοχή ορίζεται ως INHERITURA.
Στο σεμινάριο του INHERIT, παρουσιάστηκε ο τρόπος διαλογής και αξιολόγησης μιας περιοχής ως INHERITURA, καθώς και ο μηχανισμός διαχείρισης αυτών των περιοχών. Tο εκπαιδευτικό υλικό αναπτύχθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου ΛΤΔ (ΑΝΕΤΕΛ), εταίρο του έργου.
Στη διάρκεια του σεμιναρίου, στο οποίο απηύθυναν χαιρετισμό οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου και Δυτικής Ελλάδας -αρμόδιος για τους τομείς Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας- Φωκίων Ζαΐμης, η δήμαρχος Ελαφονήσου Ευσταθία Λιάρου, καθώς και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, μίλησαν
– η περιβαλλοντολόγος Ελένη Κουμούτσου και ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών Γρηγόρης Ιατρού για το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού και Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, ο αντιπεριφερειάρχης. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσίασε εκπαιδευτικό υλικό για την ευαισθητοποίηση των τουριστικών οικονομικών φορέων απέναντι στην προστασία της φυσικής κληρονομιάς.
– η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, από τη Διεύθυνση Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την περιοχή INHERITURA της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
– ο επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπεύθυνος του έργου Νίκος Φοίφας, για την επικειμένη μελέτη με αντικείμενο την ανάπτυξη ενός θαλάσσιου πάρκου, που θα αναδείξει τη βυθισμένη πόλη.