Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο ΕΛΓΑ αθροίζουν δυνάμεις προκειμένου να καταβληθούν μέσα στο πρώτο ή -το αργότερο- το δεύτερο δεκαήμερο του ερχόμενου Δεκεμβρίου οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα παραγωγούς των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων.
Αυτό τονίστηκε στις συσκέψεις που έγιναν σήμερα Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου -το πρωί στην Καλαμάτα, το μεσημέρι στην Τρίπολη και το απόγευμα στην Κόρινθο- παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου και -στις δύο πρώτες- του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, όπως επίσης στελεχών της Περιφέρειας και υπηρεσιακών παραγόντων από τις ΔΑΟΚ και τον πιο πάνω Οργανισμό.
Οπως επισημάνθηκε, δρομολογείται ήδη η άμεση συνεργασία του ΕΛΓΑ με τις 6 ΔΑΟΚ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για έναρξη των πληρωμών έως τα ερχόμενα Χριστούγεννα.
Στο πλαίσιο αυτό, επισπεύδεται η ολοκλήρωση των εκτιμήσεων από τις ΔΑΟΚ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ώστε η αξιολόγηση των φακέλων από τον ΕΛΓΑ να ξεκινήσει στις αρχές του ερχόμενου Νοεμβρίου για να γίνει δυνατή η έναρξη πληρωμών μέσα στο πρώτο μισό του ερχόμενου Δεκεμβρίου.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Σε δηλώσεις του, το μεσημέρι στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας απένειμε εύσημα στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρ. Λυκουρέντζο για την προσπάθεια που καταβάλει, επισημαίνοντας παράλληλα την γενναία οικονομική ενίχυση της οποίας τυγχάνει από την κυβέρνηση ο εν λόγω Οργανισμός.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα υπάρξει συντονισμός δυνάμεων Περιφέρειας και ΕΛΓΑ για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρ. Λυκουρέντζος εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την “στενή, παραγωγική, αποδοτική συνεργασία με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, όπως και με τους αντιπεριφερειάρχες, τον αρμόδιο θεματικό, όπως και τους χωρικούς”.
Επανέλαβε και αυτός την άθροιση δυνάμεων “Περιφέρειας και ΕΛΓΑ για ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό χρονοδιάγραμμα ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα να καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων, ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο για το οποίο χρειάζεται και η συνεργασία των αγροτικών και συνεταιριστικών φορέων” όπως είπε.
Οπως σημείωσε δε, “ο ΕΛΓΑ βρίσκεται σε καλή κατάσταση μετά τη γενναία χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, καθώς στη διετία Αυγούστου 2020 – 2022 ενισχύθηκε με 313.000.000 ευρώ”.
ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΝΤΕΣ
Στην σύσκεψη που έγινε το πρωί σήμερα στην Καλαμάτα, στο διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, εκτός από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρ. Λυκουρέντζο, μετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος και Πρωτογενούς Παραγωγής Στάθης Αναστασόπουλος, ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Χαντζής, ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος Τρίπολης του ΕΛΓΑ Γιάννης Ασούρας, υπηρεσιακοί παράγοντες από τις ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, καθώς και από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας.
Στην ανάλογη σύσκεψη που ακολούθησε αργά το μεσημέρι στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, μετείχαν ο Π. Νϊκας, ο Ανδρ. Λυκουρέντζος και επιπλέον οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός, Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης, Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής και Υγείας Υγείας Αγγελος Χρονάς, υπηρεσιακοί παράγοντες από τις ΔΑΟΚ των Π.Ε. Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας, αλλά και από την έδρα.
Τέλος, ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα σήμερα στα γραφεία της Π.Ε. Κορινθίας, στην Κόρινθο, στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, καθώς και υπηρεσιακοί από την ΔΑΟΚ της Π.Ε. Κορινθίας.