Search
Close this search box.
voulisxedionomou εικόνα Viber 2023 01 12 10 30 59 255

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας ως εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το ν/σ “Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα”

Χρόνος ανάγνωσης:

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας εκπροσώπησε την ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας) στην μέσω τηλεδιάσκεψης συζήτηση -σήμερα Πέμπτη 12 Ιανουαρίου- στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο αφορά στην “Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα”.

Κατά την παρέμβασή του στην συνεδρίαση, υπό τον πρόεδρο της πιο πάνω Επιτροπής βουλευτή Λάρισας Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας τόνισε, μεταξύ άλλων ότι το πλαίσιο που καθορίζεται από το εν λόγω νομοσχέδιο “είναι απαραίτητο, ωστόσο απαιτείται τεράστιος όγκος δουλειάς και διαρκής προσπάθεια”, για να παρατηρήσει ότι “πρέπει να αλλάξει όλο το θεσμικό πλαίσιο, η δομή του κράτους, αλλά και οι νοοτροπίες, ώστε να πάμε σε μια διακυβέρνηση με προσδιορισμένες αρμοδιότητες”.

“Εύχομαι ειλικρινά να πετύχει, ωστόσο δεν είμαι αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει γρήγορα” συνέχισε ο Π. Νίκας και σημείωσε στη συνέχεια:

“Δεν αμφισβητεί κανείς τις καλές προθέσεις όταν φτιάχνονται οι νόμοι. Κάτι τέτοιο έγινε με τον νόμο για την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ακολούθως με τον ‘Καλλικράτη’ και μετά με τον ‘Κλεισθένη’, καθώς στην πορεία οι νόμοι αυτοί ουσιαστικά δεν υλοποιήθηκαν -όχι μόνο δεν αποδόθηκαν πόροι και αρμοδιότητες, αλλά αντίθετα αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες. Ως συνέπεια προκύπτει να βρίσκεται η αυτοδιοίκηση σε δύσκολη θέση, παράλληλα δε υπάρχουν σοβαρά ζητήματα σχετικά με την διαφάνεια, αλλά και την διαφθορά. Εχουμε αυτή τη στιγμή πέντε – έξι μηχανισμούς ελέγχου, προστίθεται τώρα ένας ακόμα και δεν ξέρω αν μπορούμε να κατορθώσουμε κάτι” τόνισε καταλήγοντας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εστιάζοντας εκ νέου στην ανάγκη να αλλάξουν -μεταξύ άλλων- και οι επικρατούσες νοοτροπίες.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα