“Επιδιώκουμε ως περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου, το αύριο του τουρισμού στον τόπο μας να είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και τον σεβασμό στο περιβάλλον”.
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στην παρέμβασή του, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση -σήμερα Τρίτη 14 Φεβρουαρίου- της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσε το πρόγραμμα “Αειφόρος ανάπτυξη λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών με την δημιουργία νέων τουριστικών πόρων και προϊόντων μέσω της ανάδειξης του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος με χρήση των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών”, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021.
Ο περιφερειάρχης, συνεχίζοντας, δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί “από τις λιγότερο αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές της πατρίδας μας” για να παρατηρήσει ωστόσο στη συνέχεια
“Αυτό, δεν το θεωρώ κατ’ ανάγκη κακό δεδομένου ότι μας δίνεται τώρα η δυνατότητα για μια ορθολογική ανάπτυξη με βήματα που θα υπηρετούν την αειφορία, στοιχείο που αποβαίνει προς όφελος των μελλοντικών γενεών που αποτελούν την πρώτη μας προτεραιότητα”.
Ο Π. Νίκας τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ολοκληρώνει το σύστημα διαχείρισης προορισμού DMS, με χρηματόδοτηση από το ΠΕΠ Πελοποννήσου -όπως και το DMO, τον οργανισμό διαχείρισης προορισμού- σημειώνοντας ότι δίνεται από την περιφερειακή Αρχή ιδιαίτερο βάρος στον ψηφιακό τομέα.
Επιπρόσθετα μίλησε για την άριστη συνεργασία της Περιφέρειας με ΑΕΙ της χώρας μας, σε σε πλήθος τομέων, αναφέροντας ενδεικτικά το ΕΜΠ, τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Πατρών, Πειραιώς, Θεσσαλίας και Κρήτης, αλλά και τη συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Ακόμα, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει η Περιφέρεια στην επαναλειτουργία του V της Πελοποννήσου -“η Περιφέρεια με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει διαθέσει από το ΠΕΠ πιστώσεις για την επαναλειτουργία σε πρώτη φάση της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο, μιας γραμμής των αρχαιολογικών χώρων, σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και την ανακατασκευή των κτηρίων 6 σταθμών που θα αποτελούν παράλληλα στοιχεία πολιτιστικής και περιβαλλοντικής αναφοράς” δήλωσε ο περιφερειάρχης.
Ιδιαίτερα στάθηκε ο περιφερειάρχης στην στροφή που επιχειρεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου “σε έναν ανθρώπινο μη μαζικό τουρισμό, μέσα από εμπειρίες και αλληλεπίδραση με τον ντόπιο πληθυσμό”, αναφερόμενος στην πολύ μεγάλη ανταπόκριση η διοργάνωση εκ μέρους της, πέρυσι το καλοκαίρι, εκδηλώσεων γευσιγνωσίας σε κάθε μία από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες έδωσαν σε πλήθος ξένων τουριστών να γνωρίσουν τα προϊόντα, την κουζίνα και τον λαϊκό πολιτισμού του κάθε τόπου της Περιφέρειας.
Μίλησε ακόμα ο Π. Νίκας για την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και του υπουργείου Πολιτισμού, όσον αφορά στην συντήρηση και αποκατάσταση του πλήθους των μνημείων στην Πελοπόννησο, αλλά και την διασφάλιση της προσβασιμότητας σε αυτά. Υπέδειξε επίσης ότι θα μπορούσαν να αναζητηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα -ανάλογα με αυτά που εφαρμόστηκαν στην Ιταλία- προκειμένου να αντιστραφεί η εικόνα της εγκατάλειψης χωριών με πλούσια οικιστική παράδοση, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι πιστώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για τα δίκτυα μονοπατιών, σημειώνοντας ότι ήδη για το συγκεκριμένο θέμα έχει ξεκινήσει ήδη η διεργασία, μέσα από συνεργασία της Περιφέρειας με τους δήμους.