Search
Close this search box.
imerida sparti 01102020 2

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με αντικείμενο τις διαχειριστικές δράσεις για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας που διοργανώθηκε στην Σπάρτη

Χρόνος ανάγνωσης:

Οι διαχειριστικές δράσεις για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο Σπάρτης την περασμένη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Η εκδήλωση είχε στόχο να ενημερωθούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι φορείς και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και η τοπική κοινωνία για την εξέλιξη, πρόοδο και υλοποίηση των επιμέρους δράσεων που χρηματοδοτούνται από τη Πράξη “Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας για Δράσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων», του Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α., ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Αργύρης Μπόγλης ενημέρωσε αναλυτικά για τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από την εν λόγω Πράξη του Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. ενώ στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των δράσεων που ήδη βρίσκονται υπό υλοποίηση από τους επιστημονικούς υπεύθυνους των έργων,  επιστήμονες, καθηγητές και ερευνητές.

Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν από τους εισηγητές αφορούσαν: α) στα προκαταρκτικά αποτελέσματα της δράσης προστασίας των αμμοθινικών οικοσυστημάτων Ελαφονήσου και Λακωνικού κόλπου, β) στην προστασία και ενίσχυση πληθυσμών των προστατευόμενων ειδών ιχθυοπανίδας Squalius keadicus (Κινδυνεύον) και Pelasgus laconicus (Κρισίμως Κινδυνεύον), στην λεκάνη του Ευρώτα, γ) στην εκτίμηση της κατάστασης διατήρησης του Τύπου Οικοτόπου 92A0 «Δάση-στοές με Salix alba (Ιτιά) και Populus alba (Λεύκη)» στον Ευρώτα και στις λίμνες Στυμφαλία και Τάκα, δ) στην εκτίμηση της δομής και της δυναμικής των πληθυσμών δενδρόκεδρου (Juniperus drupacea) και της αναπαραγωγικής βιολογίας του είδους και ε) στην διαχείριση συγκρούσεων από το Τσακάλι (Canis aureus) στα κτηνοτροφικά ζώα με σκοπό την αποφυγή χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Μετά το πέρας της εκάστοτε εισήγησης, ακολούθησε συζήτηση, αλλά και τοποθετήσεις, μεταξύ των παρευρισκομένων και των εισηγητών.

Παράλληλα, ο καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO, ανέπτυξε εισήγηση για τη σημαντικότητα της ένταξης της ευρύτερης περιοχής “όρους Πάρνωνα – Κάβου Μαλέα” στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος Ανθρωπος και Βιόσφαιρα ΜΑΒ/UNESCO. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της διαδικασίας σύνταξης φακέλου υποψηφιότητας για την ανακήρυξη της περιοχής της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου ως Αποθέματος Βιόσφαιρας, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνας Α.Ε. σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης.

Κατά τη διεξαγωγή της ημερίδας, τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και πραγματοποιήθηκε προληπτική θερμομέτρηση όλων των συμμετεχόντων.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος του Δ.Σ.του Φορέα Διαχείρισης Δημήτρης Μήλιος, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα