Ευρεία σύσκεψη αυτοδιοικητικών παραγόντων με αντικείμενο την διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην διαχειριστική ενότητα που εξυπηρετεί η μονάδα της Παλαιόχουνης -δηλαδή του συνόλου των δήμων στις Π.Ε. Αργολίδας, Κορινθίας και των Δήμων Τρίπολης, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας από την Π.Ε. Αρκαδίας- συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, το μεσημέρι σήμερα, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.
Στη σημερινή σύσκεψη, με τη συμμετοχή δημάρχων, αντιδημάρχων και εκπροσώπων δήμων από την πιο πάνω διαχειριστική ενότητα -καθώς επίσης και των αντιπεριφερειαρχών Περιβάλλοντος Ανδρέα Τσουκαλά, Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστου Λαμπρόπουλου, Αρκαδίας Μανώλη Σκαντζού και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσου Γκιολή-, γνωστοποιήθηκε ότι από τις 20 του περασμένου Μαρτίου η μονάδα της Παλαιόχουνης πέρασε σε εμπορική λειτουργία.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι από την 21η Μαρτίου οι εξυπηρετούμενοι δήμοι στην εν λόγω μονάδα θα πρέπει να καταβάλουν στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το προβλεπόμενο αντίτιμο για τις ποσότητες απορριμμάτων που παραδίδουν προς επεξεργασία -το οποίο μεσοσταθμικά ανέρχεται σε 69 ευρώ ανά τόνο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο πρότζεκτ μάνατζερ της πιο πάνω εταιρείας Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης.
Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι πλέον θα πρέπει οι εν λόγω δήμοι, μέσω του ΦοΔΣΑ, να πιστώσουν μέχρι το τέλος Μαΐου τα προβλεπόμενα χρήματα στην Περιφέρεια προκειμένου αυτή να τα αποδώσει στη συνέχεια στην διαχειρίστρια εταιρεία.
Ως την ερχόμενη Τετάρτη, στο μεταξύ, θα συγκληθεί σύσκεψη υπό τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος για τον καθορισμό του κόστους ανά τόνο για απορρίμματα ιδιωτών, με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν και την εμπειρία άλλων περιοχών.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΟΥΝΗΣ
Στη σημερινή σύσκεψη, εξ άλλου, έγινε συζήτηση και σχετικά με την λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη, με την επισήμανση εκ μέρους του περιφερειάρχη Π. Νίκα ότι αυτή προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες συγκεκριμένων δήμων -που προβλέπονται στην ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης- προκειμένου να είναι αποτελεσματική και να μην μετατραπεί σε χωματερή, με την διάθεση απορριμμάτων και από άλλους ΟΤΑ εκτός της προβλεπόμενης διαχειριστικής ενότητας.
“Η Παλαιόχουνη αφορά στην διαχείριση απορριμμάτων από τρεις νομούς ουσιαστικά και δεν είναι δυνατόν να υποδέχεται και από άλλες διαχειριστικές ενότητες” τόνισε ο Π. Νίκας επαναλαμβάνοντας ότι ο σχεδιασμός της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης, προβλέπει δύο ακόμα μονάδες επεξεργασίας -μία στην Σκάλα αποκλειστικά για την Π.Ε. Λακωνίας και μία στην Καλλιρρόη για την Π.Ε. Μεσσηνίας και τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας στην Αρκαδία.
Σε παρέμβασή του, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης μετέφερε τις αντιδράσεις του δήμου της αρκαδικής πρωτεύουσας -που καταγράφηκαν και σε πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία επισημαίνεται η μη ενημέρωση του Δήμου Τρίπολης για τις διευθετήσεις που έγιναν ερήμην του όσον αφορά στη μεταφορά στην μονάδα Παλαιόχουνης απορριμμάτων του Δήμου Σπάρτης. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι παρ’ όλ’ αυτά επιδεικνύεται προς ώρας αλληλεγγύη και γίνεται αποδεκτή η διάθεση -μέχρι τις 11 Ιουνίου ή μέχρι να καλυφθεί η ποσότητα 4.000 τόνων- απορριμμάτων από τον πιο πάνω δήμο, με την απαίτηση αντίστοιχη ποσότητα να μεταφερθεί από δήμους της πρώτης διαχειριστικής ενότητας στη μονάδα της Σκάλας μόλις αυτή λειτουργήσει.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Κατά την διάρκεια της σημερινής σύσκεψης, επίσης, έγινε γνωστό ότι ο σταθμός μεταφόρτωσης στο Σπαθοβούνι αναμένεται να παραδοθεί προς λειτουργία στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, καθώς και ότι δρομολογείται λύση για το θέμα που έχει προκύψει με τους ρομά στην περιοχή κατασκευής του αντίστοιχου σταθμού στη Νέα Κίο.
Εξ άλλου, όσον αφορά στις μονάδες της Σκάλας στη Λακωνία και της Καλλιρρόης στη Μεσσηνία, η εκτίμηση που διατυπώθηκε είναι ότι η πρώτη θα μπορέσει να ολοκληρωθεί το ερχόμενο φθινόπωρο και η δεύτερη μέσα στο καλοκαίρι.
Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας γνωστοποίησε, παράλληλα, ότι από την Περιφέρεια ξεκινούν οσονούπω ενέργειες για την συστηματική προώθηση της ανακύκλωσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ επανέλαβε ότι προχωρεί η διαδικασία για να κλείσουν όσοι ΧΑΔΑ λειτουργούν ακόμα στην Περιφέρεια.
Η επόμενη ανάλογη σύσκεψη προσδιορίστηκε για το αμέσως μετά το Πάσχα χρονικό διάστημα.
Στη σημερινή σύσκεψη στην Τρίπολη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος, Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος, Βέλου – Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος, Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Λυσίκατος, Σπάρτης Πέτρος Δούκας, οι αρμόδιοι για θέματα περιβάλλοντος αντιδήμαρχοι Αργους – Μυκηνών Δημήτρης Κρίγγος, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Σωτήρης Πέρρας, Τρίπολης Γιώργος Λαγός, Δυτικής Μάνης Παναγιώτης Μπασάκος, καθώς και π πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Σταύρος Αργειτάκος.