Search
Close this search box.
via

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η 25η Νοεμβρίου κάθε έτους

Χρόνος ανάγνωσης:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που είναι σήμερα 25 Νοεμβρίου, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

“Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1999 ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η ημέρα αυτή βασίζεται στην ημέρα της δολοφονίας (1960) των τριών αδελφών Mirable, πολιτικών ακτιβιστριών στη Δομικανική Δημοκρατία. Σε ανάμνηση της δολοφονίας αυτής, είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981, από γυναικείες οργανώσεις, η ημέρα αυτή ως ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τους βιασμούς που υφίστανται οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, την ενδοοικογενειακή βία και άλλες μορφές βίας.

Το φετινό θέμα της καμπάνιας είναι «Φώτισε τον κόσμο πορτοκαλί: Χρηματοδότηση, Απάντηση, Συλλογικότητα!». Συγκεκριμένα, η φετινή εκστρατεία για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών επικεντρώνεται στην έκκληση για παγκόσμια δράση σχετικά με τη γεφύρωση των κενών χρηματοδότησης, τη διασφάλιση βασικών υπηρεσιών για τους επιζώντες της βίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, την πρόληψη και τη συλλογή δεδομένων, που μπορούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες διάσωσης γυναικών και κοριτσιών.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη από το 2009 φωτίζονται κεντρικά κτήρια και μνημεία των πόλεων με πορτοκαλί χρώμα, το οποίο συμβολίζει ένα μέλλον πιο φωτεινό και αισιόδοξο, απαλλαγμένο από την έμφυλη βία. Ετσι και στη χώρα μας φέτος θα φωτιστούν δημαρχεία, η Βουλή των Ελλήνων, το σιντριβάνι της πλατείας Ομονοίας και το υπουργείο Εσωτερικών.

Το φαινόμενο της κακοποίησης της γυναίκας, η οποία συντελείται μέσα στους κόλπους της οικογένειας είναι παγκόσμιο, διαπολιτισμικό και διαχρονικό. Δεν διακρίνει τάξεις και κοινωνικά στρώματα. Κυρίως οφείλεται στην άνιση κατανομή της εξουσίας των ανδρών και γυναικών στις σύγχρονες κοινωνίες. Γεννιέται πολλές φορές ως αντίδραση απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια και δημιουργεί μία πραγματικότητα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπροστά στα μάτια των παιδιών. Πρόκειται για μια σιωπηλή επιδημία που πλήττει την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ασφάλεια, και την ισότητα μέσα στην οικογένεια. Η σοβαρότερη μορφή ενδοοικογενειακής βίας δεν εκδηλώνεται μόνο με εξωτερικά τραύματα. Τη σοβαρότερη έκφανσή της τη συναντάμε στα τραύματα της ψυχής, που ενώ δεν είναι εμφανή, καθίστανται βαθύτερα και συχνά ανεξίτηλα.

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές ψυχικής βίας είναι οι απειλές, η λεκτική βία, οι δυνατές φωνές, οι συκοφαντικές δηλώσεις,, ο οικονομικός έλεγχος και η κοινωνική απομόνωση.

 

Στατιστικά στοιχεία

  • 1 στις 3 γυναίκες (ποσοστό 35%) έχει υποστεί σωματική ή / και σεξουαλική

κακοποίηση παγκοσμίως.

  • Το 71% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο είναι γυναίκες
  • 1 στις 10 γυναίκες έχει υποστεί παρενόχληση στο διαδίκτυο ήδη από την

ηλικία των 15 ετών

  • Πάνω από 600 εκατομμύρια γυναικών ζουν σε χώρες όπου η ενδοοικογενειακή βία δεν απαγορεύεται
  • 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό

τους ή κάποιον συγγενή.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, κατά τα έτη 2014 – 2017 σημειώθηκαν περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν το 70% των θυμάτων. Τη φετινή χρονιά, λόγω της πανδημίας και του συνακόλουθου εγκλεισμού, η ενδοοικογενειακή βία και ειδικότερα σε βάρος των γυναικών, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά 20%.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ιδιωτική υπόθεση, αλλά ένα κοινωνικό πρόβλημα με μεγάλες διαστάσεις και ένα σοβαρό αδίκημα σύμφωνα με το νόμο. Διώκεται αυτεπάγγελτα και υπόκειται στην αυτόφωρη διαδικασία. Για την αντιμετώπιση της θεσπίστηκε ο νόμος 3500/2006, ο οποίος την ορίζει ως τέλεση αξιόποινης πράξης, σε βάρος μέλους της οικογένειας.

Ο νόμος αυτός εισήγαγε και ένα καινούριο μέτρο, αυτό της ποινικής διαμεσολάβησης. Ο θεσμός αυτός προσφέρει ευκαιρίες συμφιλίωσης και δυνατότητα αποκατάστασης της οικογενειακής ειρήνης, με στόχο την αποφυγή του στιγματισμού από τη δικαστική διένεξη. Η εκκίνηση της όλης διαδικασίας γίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Προϋπόθεση αποτελεί «ο φερόμενος ως δράστης» να δηλώσει ότι δε θα τελέσει άλλο αδίκημα ενδοοικογενειακής βίας στο μέλλον, ενώ θα παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό πρόγραμμα.

 

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΕΝΑ;

Ως άνθρωποι, είναι θεμιτό να λειτουργούμε ως φορείς διαφορετικών απόψεων και πολλές φορές ο σύντροφός σου μπορεί να διαφωνήσει, να θυμώσει και να προβεί σε πράξεις που δυσαρεστούν εσένα ή και τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας. Εάν όμως αυτό επαναλαμβάνεται συστηματικά, τότε αποτελεί ένδειξη βίας στην οικογένεια.

Οι επόμενες ερωτήσεις ίσως σε βοηθήσουν να αποσαφηνίσεις εάν υφίστασαι βία από τον σύντροφο/σύζυγό σου:

Μήπως κάποιες φορές αισθάνεσαι την ανάγκη να ελέγξεις και να τροποποιήσεις τη συμπεριφορά σου, έτσι ώστε να αποφύγεις ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα οργής του συντρόφου σου;

Νιώθεις φόβο κάθε φορά που διαφωνείς με τον σύντροφό σου;

Αισθάνεσαι πως αν εγκαταλείψεις τη σχέση σου θα θέσεις σε κίνδυνο τον εαυτό σου ή τα παιδιά σου;

Ο σύντροφός σου:

Μήπως έχει απότομα και βίαια ξεσπάσματα θυμού;

Σου ασκεί σωματική βία ή απειλεί ότι θα σε χτυπήσει ή θα σε σκοτώσει;

Απειλεί ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του ή σε εσένα αν τον εγκαταλείψεις;

Σε κατηγορεί για ό,τι συμβαίνει, παραβλέποντας τη δική του βίαιη και αγενή συμπεριφορά;

Σε πιέζει να συνευρίσκεστε ερωτικά παρά τη θέλησή σου ή σε εξαναγκάζει σε ερωτικές πράξεις, αδιαφορώντας για το πόσο άβολα μπορεί να αισθάνεσαι;

Είναι αδιάκριτος, αγενής και σε προσβάλλει μπροστά σε άλλους;

Σε υποτιμά και σε προσφωνεί χρησιμοποιώντας υβριστικούς και ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς;

Προσπαθεί συστηματικά να σε απομονώσει από τον οικογενειακό και φιλικό σου περίγυρο;

Εκφράζει έντονη και αδικαιολόγητη ζηλοτυπία;

Προσπαθεί να ελέγξει την κάθε σου κίνηση;

Κρατά ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων για τις δικές του ανάγκες και στη συνέχεια απαιτεί από εσένα να καλύψεις με όσα χρήματα υπολείπονται όλα τα έξοδα του σπιτιού, αδιαφορώντας για το αν επαρκεί το χρηματικό ποσό που σου δίνει;

Διαχειρίζεται ο ίδιος, και κατά αποκλειστικότητα, τα εισοδήματά σας στερώντας σου ακόμη και τα στοιχειώδη εφόδια επιβίωσης (τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγη);

Δημιουργεί εμπόδια και σου ασκεί συνεχείς πιέσεις ώστε να εγκαταλείψεις την εργασία σου ή τις σπουδές σου;

Εάν η απάντησή σου είναι καταφατική σε κάποιες από τις ανωτέρω ερωτήσεις τότε είναι πιθανό ότι υφίστασαι κακοποίηση. ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ.

Τηλεφώνησε στην γραμμή 15900 ή στα εξειδικευμένα κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για την βία. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΣ”.

 

Τηλεφωνικές Γραμμές Καταγγελίας ενδοοικογενειακής βίας

  • 100 (Κέντρο Αμεσης Δράσης)
  • 15900 (Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων)
  • 197 (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Διευθυντής Ε.Σ.Υ.

Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σωτήριος Καμαρινόπουλος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας/Υγεινολόγος

Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ψυχολόγος

Αν. Προϊστάμενος Τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Αλεξάνδρα Θώδου, Φιλόλογος

 

τηλ. 271 3 610216

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα